Conform unui studiu al companiei germane de cercetare Trendence Institute citat de Business Standard, asteptarile salariale ale proaspetilor absolventi pentru primul lor loc de munca sunt in medie de 800 de euro pe luna pentru cei din domeniul economic, in timp ce absolventii unui institut politehnic s-ar multumi cu 1000 de euro.

Vazand aceste cifre, ma intreb ce este in mintea acestor tineri din moment ce spera la astfel de salarii inca de la primul job. In esenta, nu este rau sa vrei mult, insa cu mici exceptii, trebuie sa fii de-a dreptul naiv sa crezi ca poti obtine un venit de 800-1000 de euro daca nu ai macar cativa ani de experienta in spate.

Tu ti-ai plati un salariu de 1000 de euro?

Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna fiecare absolvent este urmatoarea: daca tu insuti ai fi patron sau manager intr-o multinationala, iar in fata ta ar sta un candidat cu backgroundul tau, ce salariu i-ai oferi?

I-ai da 800-1000 de euro cand stii ca in echipa pe care o conduci acest nivel salarial este atins de o persoana cu 3-5 ani de experienta? Daca raspunsul este nu, atunci intreaba-te de ce ai tu asemenea pretentii.

Aha, nu ai experienta, dar esti dispus sa inveti si crezi ca ai potential. Ok, in cazul asta, invata pe un salariu mai mic dupa care, daca ai rezultate, iti vei dezvolta cariera.

Tinerii absolventi trebuie sa inteleaga ca, cel putin la inceput, constituie un cost pentru companie – trainingul facut de colegi costa timp, deci bani, eventualele “excursii” peste granita la alte locatii ale multinationalei costa, greseli pe care le faci datorita lipsei de experienta costa, lipsa randamentului costa….etc, toate aceste costuri sunt luate in considerare atunci cand firmele angajeaza o persoana fara nicio experienta in spate.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.