Nu prea stiu sa traduc titlul intr-o limba romana inteligibila, retea de tip lume mica? Conteaza mai putin. E un model de graf, entitati legate intre ele, cele mai multe dintre legaturi sunt intre vecini dar exista si legaturi la distanta, cum fiecare are legaturi cu oamenii din vecinatatea fizica dar exista legaturi cu oameni la orice distanta. Asa arata si legaturile intre site-urile de net si asa arata si reteaua de neuroni din creierul fiecaruia dintre noi, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Practic exista grupuri de entitati care sunt toate legate unele de altele si care au legaturi la distanta, ca satele, toti se cunosc pe toti si fiecare mai cunoaste pe altii din exteriorul comunitatii.

Exista doua numere care caracterizeaza o astfel de retea, drumul mediu si coeficientul de clusterizare. Drumul mediu este lungimea medie a drumul intre oricare doua noduri pe cel mai scurt drum iar coeficientul de clusterizare ne spune practic cat de legati sunt vecinii intre ei.

O asemenea retea de tip lume mica are avantajul ca disparitia unui nod nu modifica semnificativ cei doi coeficienti care caracterizeaza reteaua. Nu pentru orice nod, exista noduri care daca dispar se mareste semnificativ lungimea drumului mediu, cum a fost podul de la Maracineni, a lungit semnificativ drumul, exemplul nu-i tocmai corect dar analogia este semnificativa. Tehnic un asemenea nod se cheama hub.

Este mult mai probabil ca un nod nou sa se lege la noduri deja cunoscute si cu multe legaturi decat la noduri cu foarte putine legaturi. Un site de Internet nou se leaga la cei cunoscuti, cu multe legaturi, e improbabil sa se lege la alt site obscur. Teoria e aici.

Acum sa revenim la oile noastre. Daca ne uitam la populatia rurala e evident ca este o asemenea retea de tip lume mica si de aici intelegem rolul primarilor in procesul electoral, de aici intelegem rolul pe care Bercea Mondialul sau Regele Cioaba il are din punct de vedere electoral, ei sunt asemenea hub-uri, ca si primarii din comune si orasele. Pentru asemenea comunitati coeficientul de clusterizare e mare si comunitatea este in general legata cu putine hub-uri de restul lumii.

In orasele mari asemenea retele clare nu exista, nu exista hub-uri evidente, totul e mult mai eterogen, efortul de a impune o opinie e mult mai greu atat din punctul de vedere al timpului cat si financiar. Aici coeficientul de clusterizare e mai mic si hub-urile mai multe.

Exista altfel de retele, profesionale, bazate pe afinitati, legate de locuri etc. Sindicatele sunt astfel de retele si de aici importanta liderilor de sindicat. De asemenea, retele importante apar in jurul presei, vezi circul creat cu ocazia destramarii comunitatii create in jurul ziarului Cotidianul. In mediul urban retelele sunt suprapuse si fiecare nod este influentat de diferitele noduri de care e legat.

In Internet retelele se creaza natural, lumea blogurilor este cea mai evidenta retea de tip lume mica. In lumea mica a Internetului notiunea de viral este exemplul cel mai clar de influenta. Raspandirea inregistrarilor din Comisia Udrea este exemplul de starnire a unui scandal prin folosirea hub-urilor din blogosfera, trecerea peste bariera Internetului prin mediile de informare catre intreaga masa a populatiei urbane. Aici se vede rostul postacilor de partid sau blogurilor de partid, postacii au rolul de a decredibiliza o sursa, un hub, iar blogurile de partid pentru a crea virale care sa creasca influenta. Influenta acestora e minora, acestea sunt in general cluburi de discutie. Sunt lumi inchise, ei vorbesc, ei aud.

Vedem astfel doua fenomene. Lupta pentru primari, Bercea Mondialul si alte persoane cu influenta in randul diferitelor minoritati sau majoritati, confesionale, profesionale, de nationalitate sau mai stiu eu ce, filatelisti sau pescari. Daca filatelistii sunt putini, pescarii nu sunt asa putini. Asta e primul fenomen. Cel de-al doilea este influenta in media. Aici influenta este mai putin controlabila dar are o arie de raspandire mult mai mare. Sunt hub-uri de maxima influenta.

Mai e de adaugat urmatorul fapt. Daca influenta in mediul rural este mai clara atunci si participarea la vot e mai mare, mai putine informatii conduc la un proces de decizie mai simplu. In mediul urban cantitatea de informatii contradictorii conduce la lehamite. Cum toata clasa politica evita claritatea in optiuni, in ideologie, oamenii nu pot alege si prefera sa nu participe.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.