Ultima estimare a PIB din 2009 este de 497,3 miliarde RON. Conform ultimei rectificari bugetare, veniturile Statului in 2009 sunt de 157,2 miliarde RON, iar cheltuielile sunt de 193,7 miliarde RON. Adica sunt peste 23 de procente din venituri cheltuite in plus.

Cheltuielile salariale actuale sunt de 9 procente din PIB, aproape 45 de miliarde RON, adica peste 23 de procente din cheltuieli sau peste 28,5 procente din venituri.

Asta e cadrul general.

Daca sunt 5000 de judecatori, cu un salariu brut de 10000 de RON pe luna, totalul salariilor pentru judecatori este de 600 de milioane de RON pe an. Adica 1,33 procente din fondul actual de salarii din Buget. Raportat la venituri suma salariilor judecatorilor este de aproape 0,4 procente iar raportate la cheltuieli de 0,3 procente.

Sunt 1,4 milioane de bugetari. Numarul judecatorilor este de 0,35 procente din totalul bugetarilor. Asta inseamna ca judecatorii, in cazul in care media lunara este de 10000 RON, ceea ce este o exagerare evidenta, ar avea de aproape 4 ori media generala a salariilor bugetarilor. E mult, e putin?

Concluziile le trageti voi pentru ca via a vis de acest subiect nu prea stiu ce sa cred. Dar e oarecum normal sa ne uitam la salariile parlamentarilor si cele din executiv. Sa nu-mi aduceti ca argument calitatea Justitiei ca va aduc aminte de eficienta Parlamentului sau de buna guvernare, de nivelul analfabetismului functional sau mortalitatea infantila. Calitatea nu este un argument pentru ca nu avem criterii obiective de masurare care sa treaca peste limitele unui domeniu.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.