Iesirea din cursa prezidentiala a cetateanului Radu Duda, in aceasta calitate candida, este o pierdere pentru societate, pentru ca aducea o adiere de bun simt, un discurs civilizat si o viziune mai normala asupra societatii numite Romania. Ramanem la aruncarile cu materie maro in ventilator ca sport numit campanie electorala.

Atacurile la persoana, "dezvaluirile" ridicole, atacurile la persoana, incalcarea flagranta a legii, atacurile la persoana, toate asa numitele "strategii de campanie" nu sunt decat imaginea fara continut a politicianului care in anul de gratie 2009 candideaza la presedintie.

Am sa sar din enumerare personaje ca Bataiosul sau afaceristul cu fier vechi de la Targu Jiu. Sau absolut excentricul Nati Meir. N-o sa stranga semnaturile.

Gigi Becali si Vadim Tudor s-au tras unul pe celalalt, intr-o ultima zvacnire, inapoi pe scena politica. Daca viitorul politic al lui Vadim nu exista Gigi mai are o sansa, amendamentul lui cu laptele pentru copii de care a ras toata lumea a trecut prin Parlamentul European. A mai facut cineva ceva pe la Bruxelles de cand e europarlamentar? Adrian Severin, TRU, Monica Macovei, Norica, EBa?

Desi ambii sunt capabili sa stranga semnaturile rezultatele lor o sa se inscrie in marja de eroare.

Sorin Oprescu, mare strangator de semnaturi, sa ne facem ca uitam cum le-a strans pe cele pentru Primarie, in afara discursului gaunos si a realizarilor nule din Bucuresti nu ne poate oferi nimic. Nu e nou, nu e independent, e doar alta fateta a aceluiasi sistem, este "the dark side of the moon". Nici macar Cozmanca redivivus nu poate sa-i creeze o infrastructura comparabila cu cea a unui partid. Un 10 procente e un maxim de netrecut.

Crin Antonescu vrea sa se delimiteze de joaca cu ventilatorul (e voita cacofonia). Mie nu-mi da incredere ca poate trece de 20 de procente, asta nu inseamna ca nu poate intra in turul doi daca votul e echilibrat. Nu dispune de o infrastructura umana si financiara comparabila cu cele detinute de PSD sau PDL. Sansele de a intra in turul doi sunt mici.

Geoana se autoincurajeaza zilnic, poate a citit multe carti de genul "Fericirea in trei pasi mici" sau "Dezvoltarea personala peste nivelul jocului cu lopatica", oricum trecerea pe care o are la cetatenii care nu sunt dusi la vot cu arcanul sau motivati cu galeti, telefoane, mici si bere este minima. Cele doua categorii, cei obligati si cei cumparati, sunt cele pe care se bazeaza Geoana plus o formidabila infrastructura. Daca tot partidul, la baroni ma refer, e in spatele lui rezultatele pot sa mearga in primul tur pana la 30 de procente cel mult. Eu inca nu sunt foarte convins ca Geoana chiar e candidatul PSD, s-ar putea ca partidul sa-l lase ca pe Diaconescu in mijlocul drumului si sa se mute cu arme si bagaje in spatele lui Oprescu. In acest caz Geoana, pe care nimic nu-l poate opri de la a candida, o sa obtina un glorios 7 procente.

Traian Basescu, aflat in defensiva, si oarecum debusolat de pozitia care nu-i permite sa traga din toate pozitiile incearca sa-si edifice o platforma de reusite ale mandatului actual ca start pentru viitorul mandat. Din nefericire pentru el Guvernul Boc, cu care este sau a fost asociat, este principalul inamic in realizarea acestei platforme. Bazat pe o infrastructura comparabila cu cea a PSD se adreseaza aceluiasi electorat. Mai are inca o trecere in randul persoanelor care se duc din simt civic la vot. La indepartarea lor lucreaza neostenit Boc. Are insa avantajul de a fi in functie si asta aduce un plus de voturi. Traian Basescu o sa intre in turul doi si acolo e foarte probabil sa castige. Votantii lui Crin Antonescu n-o sa vina la vot sau o sa voteze majoritar cu el in cazul cand trece Geoana in turul doi. Daca trece, printr-un sir de evenimente, in turul doi Crin Antonescu, votantii lui Geoana o sa treaca masiv de partea lui Basescu sau o sa stea acasa.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Romania Obiectiva.