Situatia din invatamantul superior romanesc

de Stefan Vlaston     HotNews.ro
Vineri, 14 august 2009, 14:29 Actualitate | Opinii


Evolutia din ultimii ani a invatamantului superior prevestea impasul la care s-a ajuns. Impas mult mai profund decat cel care apare la suprafata in aceste zile. Universitatile de stat si private, prevalandu-se de autonomia universitara, au scapat de sub orice control al statului.

Statul este responsabil in fata cetatenilor contribuabili de legalitatea si calitatea serviciilor aflate in piata. Inclusiv a serviciilor educationale. In masura in care legislatia nu e clara sau cetatenii nu sunt informati prin toate mijloacele posibile asupra situatiilor ilegale care apar, statul este vinovat de neindeplinirea responsabilitatilor pentru care incaseaza taxe si impozite. Iar cand este facuta cu buna stiinta, capata conotatii penale prevazute de legea raspunderii ministeriale.

Existenta unei singure agentii de acreditare de stat, care detine monopol in aceasta activitate, conduce, in originala “traditie” romaneasca, la coruptie si trafic de influenta. Asa se explica faptul ca din 18 universitati evaluate institutional de catre ARACIS, 14 au primit calificativul “grad ridicat de incredere”, ceeace contrazice flagrant perceptia cetatenilor, conform careia universitatile, in majoritatea cazurilor, vand diplome celor care le doresc si au si banii necesari sa le cumpere. Au fost acordate, probabil, milioane de diplome, avand antetul ministerului, fara acoperire in competentele pe care le presupun. Se platesc acum politele a 19 ani de nereformare a educatiei, iar cei mai afectati sunt tinerii care nu pot beneficia pe deplin, in piata muncii, de drepturile oferite de aceste diplome.

1.    Programele de studii acreditate de catre ARACIS, dupa criterii fara nici o legatura cu standardele folosite in  SEIS  (Spatiul European al Invatamantului Superior)  nu sunt, unele dintre ele, mai performante comparativ cu cele “renegate” acum la Universitatea Spiru Haret. Totul a fost posibil datorita complicitatii dintre politicieni si universitatile private, multi dintre ei fiind beneficiari ai unor sume imense obtinute pe statele de plata ale  acestor universitati sau a unor diplome dobandite in conditii cel putin dubioase. ARACIS si MECI au acordat acreditari nu pe standarde de calitate clare, ci pe criterii de apartenenta la clientele politice  sau, si mai direct, in functie de sumele de bani primite ca sponsorizari politice. Justificarea ca Romania era mult ramasa in urma in privinta numarului de absolventi de invatamant superior nu poate fi o scuza pentru acordarea iresponsabila  a diplomelor, fara control al calitatii si al competentelor aflate in spatele acestor diplome.


2.    Masurile legislative adoptate in parlament de comisiile care aveau in componenta si conducere rectori, profesori universitari, au lasat special portite care sa justifice deciziile instantelor, precum cea de astazi in cazul Spiru Haret. Care instante judeca dupa texte de lege, nu dupa bun simt sau interes national. Probabil multi judecatori sunt legati prin interese pecuniare de universitati private, la care predau, ei sau rudele lor.

Declaratia fostului ministru Mihail Hardau, actualmente presedintele comisiei de invatamant din Senatul Romaniei, conforma careia “Spiru Haret si alte universitati private controleaza parlamentul si ministerul educatiei” ar fi constituit un soc, in orice tara normala, venind de la o persoana care ar trebui sa stie ce spune. Nu s-a intamplat asa.


3.     Schimbarile operate in invatamantul preuniversitar au avut drept scop ca majoritatea elevilor sa ajunga sa “cotizeze” prin taxe la invatamantul superior. Au fost desfiintate pe rand: examenul de capacitate, testele nationale, tezele unice, restrictia ca elevii aflati pe ruta progresiva sa sustina examenul de bacalaureat, scolile de arte si meserii, filiera tehnologica s-a diminuat dramatic, examenele de admitere la liceu sunt respinse de minister, astfel incat, fara o calificare care sa le permita intrarea in piata muncii dupa absolvirea liceului, elevii sa se inscrie la facultati in speranta obtinerii unor diplome aducatoare de joburi bine platite. Chiar si recenta propunere a d-nei ministru Andronescu relativa la obligativitatea liceului de 13 ani are in spate tot o astfel de motivatie.


4.     Cum a fost posibil ca ministerul sa elibereze diplome cu antetul si timbrul sec ale  ministerului pentru absolventi ai unor programe neautorizate este iarasi o intrebare care asteapta raspuns. De ce ministerul si ARACIS n-au avertizat candidatii, pe canale media, asupra listei cu programe de studii neacreditate, pentru a-i feri  de alegeri gresite, este si acesta un mister care isi asteapta dezlegarea. Ce s-a intamplat cu ancheta diplomelor false de  stomatologie, eliberate de universitatea din Oradea, care ulterior acestui eveniment a primit de la ARACIS calificativul maxim, “grad ridicat de incredere”? Cum este posibil ca din 18 universitati evaluate de catre ARACIS, 14 sa primeasca acelasi “grad ridicat de incredere”, cand scandalurile se tin lant in invatamantul superior romanesc?

De ce au fost dati afara din sali, cu jandarmii, candidatii la titularizare, posesori ai diplomelor de la Spiru Haret, daca ulterior diplomele au fost declarate valabile?

Pana la aflarea adevarului singura explicatie este complicitatea dintre minister, ARACIS si managerii universitatilor, care nu aveau nici un interes sa se afle situatia exacta a legalitatii programelor de studii.

Asa se explica si contestarea vehementa de catre minister si ARACIS a evaluarii realizate de CUC (Coalitia pentru Universitati Curate), care contrazice flagrant evaluarile ARACIS.

Dosarul celor 15.000 de diplome false, ajuns acum la DNA, surprinde probabil doar varful aisbergului, posibil tocmai datorita situatiei descrise anterior. Problema grava este incapacitatea institutiilor statului, pana la nivel de minister, de a gestiona domeniul de care raspund, fara interventia organelor de ancheta penala. Zona de control, ancheta si sanctiunea administrativa este aproape inexistenta in Romania, in mod sigur in domeniul educational.


5.     Refuzul obstinat al d-nei ministru de a pune in opera pachetul de legi elaborat de comisia Miclea, amana la nesfarsit introducerea unor mecanisme clare de control al statului in zona invatamantului superior. Improvizatiile si experimentele, care de 19 ani fac mai mult rau in loc sa aduca stabilitate si predictibilitate, se vor intinde si in anul scolar urmator. Beneficiarii starii de incertitudine si ambiguitati legislative sunt politicienii, rectorii si universitarii care profita cu nerusinare de naivitatea si neinformarea elevilor si parintilor, transformand universitatile in afaceri cu un randament care depaseste cu mult pe cel al unor firme celebre. In schimbul taxelor platite, in majoritatea situatiilor absolventii termina facultatea la fel de nestiutori precum au intrat.


6.     Solutia avansata si in alte ocazii de catre EDU CER este urmatoarea: suspendarea tuturor acreditarilor acordate pana in prezent universitatilor si revalidarea acestora de catre agentii de specialitate din tari ale UE, utilizand standardele de evaluare din spatiul european. Doar asa se mai poate recredibiliza invatamantul superior romanesc.

Interventia rapida a organelor decizionale ale statului de la nivelul cel mai inalt, pentru revenirea la normalitate in acest domeniu, are ca miza nerecunoasterea diplomelor romanesti in piata muncii din Uniunea Europeana, blocarea accesului tinerilor romani in aceasta piata.

In conditiile in care economia Romaniei se contracta de la o luna la alta, piata muncii europene este vitala pentru preluarea tinerilor absolventi care nu-si gasesc un loc de munca in tara.

Din nefericire, tinerii care au muncit si meritat diplomele obtinute sunt pusi in situatia de a suporta consecintele imposturii generalizate, iar riscul nerecunoasterii diplomelor romanesti in piata muncii europene este extrem de actual, conform semnalelor care vin din Uniunea Europeana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5039 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Manifest (Vineri, 14 august 2009, 14:49)

  Toma [anonim]

  Acest text ar trebui răspândit, în diverse moduri, în spaţiul public, politic, privat. În ţară şi afară. Ca un manifest.
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  nu se vrea (Vineri, 14 august 2009, 16:24)

  io [anonim]

  domnule Vlaston, intrarea in normalitate in invatamintul superior.
  va dau un exemplu, la o specializare de master la fac. de psiho-sociologie sint 7 locuri bugetate si 40 cu plata.
  in conditiile in care, fac. de stat fiind obligatoriu AUTONOMA si NON-PROFIT, toti banii incasati trebuie cheltuiti.
  si ei sint cheltuiti nu pe infrastructura, ci intra in buzunarele mafiei de la conducere.
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  Invatamant post revolutie (Vineri, 14 august 2009, 16:56)

  OVE [anonim]

  Eu cred ca pe cei din UE nu ii intereseaza. Nu au nici un gand sa importe forta de munca calificata de la noi.
  99% din romanii care muncesc in afara o fac pe joburile cel mai prost platite, periculoase si murdare, ca de exemplu: agricultura, constructii, vapoare, curatenie prin hoteluri, bone de copii, industria sexului, mai nou trafic cu droguri etc.
  Cum zicea un amic de-al meu din Canada, romanii au inceput sa fie priviti ca un fel de "mexicani", cu joburile specifice originii lor.
  Diplomele sunt recunoscute la noi mai ales in sistemul bugetar, aproape de loc in sistemul particular. S-a dorit un sistem in care toti copii de barosani din sistemul bugetar sa ajunga barosani la randul lor fara sa aiba probleme cu obtinerea diplomei necesare. Sistemul functioneaza perfect.. Orice copil de barosan va ajunge pe postul pe care a fost harazit inca de la nasterea norocoasa in familia potrivita, fara sa aiba vreo concurenta nedorita din partea "flamanzilor" nascuti in familii de saraci.
  Fiti realisti, diploma nu mai face 2 bani fara relatiile necesare.
 • -1 (3 voturi)    
  Invatamant (Vineri, 14 august 2009, 17:07)

  gheorghe [anonim]

  Articol foarte bun, dar inca nu a-ti ajuns la imaginea completa a invatamantului "stil Spiru Haret" ARACIS, CUC si altele cu atributii asemanatoare ar trebui desfintate , nu isi fac datoria. Lacomia unor oameni , nepasarea noastra a tuturor, calitatea politicienilor , implicarea lor in autonomia universitara a dus la ceva monstruos. Lucrand in domeniul IT am ajutat destui oameni sa-si faca niste referate care apoi au tinut loc de examen, adica am cautat pe net si apoi copy paste si gata referatu si apoi gata studiile. Culmea e ca tot cam asa am "redactat" si niste lucrari de doctorat. Toate aceste incercari si "studii" au fost facute de acei oameni pentru a castiga niste bani in plus. Cunosc si politicieni ajunsi primari care fara experienta au devenit "jurnalisti" , "economisti" , "juristi" cu diploma la Spiru Haret sau in alta parte. Nu e vina lor, e vina unui sistem prost , e vina noastra a tuturor.
 • 0 (4 voturi)    
  atentie! (Vineri, 14 august 2009, 18:12)

  XENOPOL [anonim]

  domnule,imi dau seama unde "bateti"!

  cunosc absolventi la stat care-mi spun ca fac o facultate doar de dragul diplomei, nu fiindca-i intereseaza domeniul! am intalnit idioti "la stat", care nu-si cunosc domeniul, nu stiu o limba straina, nu-i intereseaza decat sa stea prin baruri si sa asculte manele!
  la id ush, sunt si persoane foarte capabile,
  dvs. deplasati discutia de fond pe care o treceti intr-o zona a formalismelor.
  asadar, priviti individul insusi, nu-l dizolvati in birocratie!
 • -1 (5 voturi)    
  parere (Vineri, 14 august 2009, 18:31)

  Bogdan [anonim]

  nu este posibil sa vina experti din alte tari sa evalueze invatamantul superior din Romania

  ce ar spune lumea despre Germania si invatamantul ei, daca nemtii ar cere comisii din alte tari care sa le evelueze universitatile?

  ne dam singuri cu stangul in dreptul cerand evaluari din exterior

  oamenii din invatamantul superior din Romania ar trebui sa aiba mai mult bun simt

  inainte de '98 invatamantul romanesc era de TOP in lume --- oare n-ar fi o idee sa ne inspiram de acolo?

  ideea de a plati profesorii in functie de numarul de studenti a transformat universitatile intr-o piata ordinara --- cred ca profesorii ar trebui platiti in functie de grad si performante in cercetare si nu de cati studenti au facultatile si asa s-ar putea stimula performanta si nu mahalaua
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  Vizibilitate articol (Vineri, 14 august 2009, 18:40)

  AR [anonim]

  Ma intreb de ce articolului nu i se acorda un spatiu mai vizibil... Dupa cat s-a discutat atat de ce se intampla la universitatile particulare, iar ARACIS-ul a fost prezentat de minister ca un fel de Mesia care face judecata de apoi a universitatilor, cred ca si ARACIS-ul merita o examinare mai atenta...

  Invatamantul universitar are o gramada de probleme, fie de stat, fie particular
 • 0 (2 voturi)    
  atentie ! (Vineri, 14 august 2009, 19:31)

  xenopol [anonim]

  cunosc absolventi la stat care-mi spuneau ca fac o facultate doar de dragul diplomei, nu fiindca-i intereseaza domeniul! am intalnit idioti "la stat", care nu-si cunosc domeniul, nu stiu o limba straina, nu-i intereseaza decat sa stea prin baruri si sa asculte manele!
 • +3 (3 voturi)    
  lipsa de competente (Vineri, 14 august 2009, 20:05)

  kris [anonim]

  Ce valoare un invatamant care nu poate crea valori recunoscute pe plan european sau care nu creeaza un minim de competente?
  Nu e posibil ca dupa ce termini un liceu sa nu stii sa utilizezi un calculator la nivel de programe de tip Office, sau sa nu stii 20 de cuvinte intr-o limba straina, oricat de slabe rezultate ai avea ...
  Despre invatamantul superior ce sa spui? Am numerosi colegi cu studii superioare care habar nu au de editoare de texte ca despre programe profesionale gen Catia, Autocad etc e Star Trek...
  Culmea ca 90% din sefii de la stat nu a un minim de cunostinte informatice, exceptie doar cei care au terminat informatica, de management sau de specialitate ... toti trag sfori sa ramana pe functie..
 • +1 (1 vot)    
  excelent articol (Vineri, 14 august 2009, 20:20)

  anonim [anonim]

  Felicitari!
  Articolul este excelent, aveti perfect dreptate.Problema este ca si daca toti stim ce se intampla cine si ce poate sa faca?
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  "Scoala noastra produce timpiti" (Sâmbătă, 15 august 2009, 6:04)

  Aron Deleanu [anonim]

  Spunea cineva."Timpitii" pot avea diplome de scoala generala ,de liceu,de facultate ,master,...Numai cine nu vrea nu are titlul de "doctor".Van Ghelie dece a renuntat la cea de-a doua facultate?.
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  Hotnews, faceti articolul mai vizibil! (Sâmbătă, 15 august 2009, 8:22)

  misha [anonim]

  Nu-l lasati la capitolul "printre altele"
 • -1 (1 vot)    
  relativ ... (Sâmbătă, 15 august 2009, 10:40)

  nety [anonim]

  ... corect ceea ce se spune mai sus. niciodata nu se pot face generalizari. in echipele de evaluatori a celor 18 universitati au fost in toate cazurile si evaluatori externi (nu de ai nostrii cum spune cineva). Invatamantul romanesc ceeaza valori recunoscute, cei care spun ca nu, habar nu au de prestigiul unor specialisti romani peste hotare. exista domenii in care, cu toata saracia de resurse, avem oameni apreciati drept supracalificati. cancerul spiru haret nu caracterizeaza invatamantul superiro romanesc.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Poate ar trebui sa fim realisti nu patetici... (Sâmbătă, 15 august 2009, 11:40)

  Omu' de pe margine [anonim]

  ... in discutarea problemelor invatamantului universitar romanesc. Ceea ce deranjeaza la acest material este accentuarea "controlului statului" asupra sectorului educatiei. Ori, problemele cu care s-a confruntat si se confrunta invatamantul universitar au fost si sunt generate tocmai in urma acestui "control" exercitat de stat...

  Piata muncii este cea care trebuie sa joace rolul cel mai important in controlul si reglarea invatamantului universitar si nu statul prin organismele sale de "control".

  Valoarea unei diplome universitare este data, in primul rand, de sansele pe care le are un posesor al acesteia pe piata muncii.

  Este util ca aducem in discutie invatamantul privat dar ne facem ca nu vedem risipa de bani publici facuta pentru a tine in viata, la universitatile de stat, specializarile care produc absolventi de care piata romaneasca a muncii nu are nevoie!

  De asemenea, mi se pare exagerata abordarea "nerecunoasterii diplomelor romanesti in piata muncii din Uniunea Europeana". Aici este vorba despre alte aspecte: in primul rand, de respectarea prevederilor europene referitoare la libera circulatie a fortei de munca, in al doilea rand de dorinta angajatorilor europeni de a prelua absolventi din Romania.

  Nu in ultimul rand, si domnul Vlaston si ceilalti care isi exprima pareri despre invatamantul universitar sau, in general, despre invatamantul din Romania, ar trebui sa nu uite ca sistemul de invatamant trebuie gandit si reformat pornind de la nevoile copiilor si ale parintilor acestora (care le "sponsorizeaza" cel putin 80 % din formarea profesionala platind taxe si impozite...

  Sistemul de invatamant nu trebuie sa existe pentru sine, pentru orgoliile unora sau altora dintre "reformatorii" sai sau, din patru in patru ani, prin preajma alegerilor.

  Pur si simplu, avem nevoie de copii educati, care sa aiba un viitor profesional onest si promitator si de aceea avem nevoie de o scoala buna!
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Andronescu muta studentii de la Spiru la Cantemir (Sâmbătă, 15 august 2009, 14:14)

  vlad r - timisoara [anonim]

  avand in vedere ca dna Corina Dumitrescu - rector la universitatea privata Dimitrie Cantemir - este consilier personal al dnei ministrese Andronescu, e evident ca ministerul educatiei sa incerce sa distruga Spiru Haret.

  studentii de Spriu Haret unde se vor muta?

  la Dimitrie Cantemir, nu?

  Geoana se face ca uita ce consilieri are ministrul Ecaterina Andronescu...
 • +1 (1 vot)    
  Marga, sustinatorul "322"? (Duminică, 16 august 2009, 10:48)

  hotnewsfil [utilizator]

  L-am auzit acum, la Realitatea FM, pe cetateanul Marga, in una dintre foarte frecventele sale interventii, din ultimele zile, referitoare la propunerile de reformare a invatamantului (cele doua variante).
  Auzidu-l pe cetateanul Marga cat de aprins o sustine pe Abramburica si cum marginalizeaza programul "Miclea", imi pun intrebarea:
  - daca nu ar fi membru PNL (este!), si daca presedintele Basescu l-ar fi ales pe el sa conduca acea comisie condusa de Miclea, ar mai fi fost un sustinator inflacarat al programului "Abramburica"?
  Din cele marturiste de cetateanul Marga, in emisiune, acesta a colaborat la proramul "Abramburica". Asta, numai ca razbunare impotriva presedintelui si impotriva lui Miclea.
  A devenit Marga un sustinator al "322", ca membru fidel al PNL? I-o fi promis dublu-repetentul ca il face ministru daca "322" va avea succes, la toamna (sa fie ales oricine, numai Basescu nu.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Idee (Duminică, 16 august 2009, 12:11)

  Srefan Vlaston [anonim]

  Exista prea multi studenti care "se joaca de-a facultatea". Daca merge, bine. N-au decat, dar pe banii lor, nu pe ai nostri.

  Poate ar fi de bugetat din fonduri publice doar 20.000-25.000 de locuri, inclusiv intretinerea si alte mijloace de invatare, pentru cei mai buni elevi, cu examene de admitere riguroase. In rest, daca vor sa dea banii fara sa obtina competentele presupuse de diplome, treaba lor, ca de prostie nu te poate apara nimeni, nici macar statul

  Si in America sunt "universitati" de apartament care vand diplome ca suveniruri, pentru amatori. Dar nu au recunoasterea statului american.

  Adica, statul roman sa zica: noi garantam doar pt. univ. x,y, z. In rest, va distrati pe banii vostri.
   #showComment


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by