In istoria recenta a Romaniei, nici un alt Guvern nu a fost mai criticat decat este cel condus de domnul Boc, asa ca primul ministru trebuia sa faca ceva pentru a isi mai spala imaginea publica. Vineri, am aflat ca in mod voluntar, primul ministru, ministrii si secretarii de stat isi vor reduce salariile cu 20% de la 1 agust, in incercarea de a da impresia ca membrii Guvernului suporta si ei criza alaturi de romanii obisnuiti, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Masura ar fi valabila pana la sfarsitul anului. Cat economiseste statul? Daca toti cei vizati se vor conforma, statul va economisi in jurul a jumatate de milion de lei, suma total nesemnificativa, insa, dupa cum spuneam, nu suma conteaza, ci mesajul pe care primul ministru vrea sa il transmita.

Salariul primului ministru scade de la 8.800 la 7.000 de lei, al unui ministru scade de la 7.600 lei la 6.100 lei, iar salariul lunar al unui secretar de stat ajunge de la 7.000 la 5.600 de lei.

Acum, dupa ce privim aceste salarii, sa le comparam cu cele din mediul privat. Ce profesionisti pot angaja companiile private oferind un salariu de 1500-2000 de euro brut lunar? Pot angaja un specialist cu experienta, sau cel mult un middle manager. Daca discutam despre top management, suma este ridicola.

Prin comparatie cu mediul privat, salariile oferite membrilor Guvernului (si parlamentarilor de altfel) sunt extrem de mici, situatie care duce la urmatoarele doua realitati:

- membrii guvernului nu traiesc din salarii, ci din tot felul de afaceri (oficiale sau mai putin oficiale) prin intermediul carora „dreneaza” banul public. Aceste afaceri sunt in mod decisiv favorizate de pozitia pe care acestia o detin in Executiv.

- sunt incompetenti, nu ar face fata in mediul privat, iar cariera politica este singurul mod prin care se pot imbogati si/sau face cariera.

Citeste continuarea si comenteaza peblogullui Cristian Orgonas.