Sa zicem ca printr-o nefericita intamplare aveti o "frumoasa" lovitura la cap, sangele siroieste si din cauza ametelii de care suferiti nu puteti sta in picioare. Unde mergeti? Logic, la doctor. Nu cred ca exista un cetatean care sa mearga la piata si sa ceara ajutor publicului, sa lase "masele" sa-si dea cu parerea despre tratament in mod democratic. In acest caz democratia nu are sens. E absurda. Se apeleaza la profesionisti.

Romania este o societate bolnava, exemplele de functionare aberanta a societatii romanesti sunt nenumarate. De la scandalul USH la scandalul sporurilor din Justitie, de la imposibilitatea trimiterii lui Adrian Nastase in Justitie la alegerea Elenei Basescu ca independenta dar cu ajutor de partid. Lista e mult mai lunga si fiecare stie alte simptome. Si atunci de ce in acest caz se apeleaza la vointa populara, la vot? De ce nu se apeleaza la profesionisti? Putem sa consideram ca democratia e irationala?

Fiecare cetatean care trebuie, prin vot, sa-si dea cu parerea in problemele cetatii poate sa fie considerat irational in decizia pe care o ia. Nu insa si corpul electoral in intregul sau. In emisiunea "Vrei sa fii milionar?" se intreba publicul. Aproape totdeauna raspunsurile erau corecte. Matematic exista o teorema a matematicianului (sau marchizului) Condorcet care spune ca, in anumite conditii, probabilitatea ca decizia sa fie cea corecta se apropie de 1 cu cat numarul de alegatori este mai mare.

Pentru a fi in ipotezele teoremei lui Condorcet trebuie sa spunem ca fiecare votant trebuie sa aleaga corect in doar 51 la suta din situatiile in care e pus sa aleaga. Cu cat numarul de votanti este mai mare cu atat probabilitatea de a alege corect ca grup se duce spre 1. Daca probabilitatea de a alege corect a fiecarui votant este 49 de procente atunci alegerea ca grup e gresita cu cat grupul e mai mare.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Romania obiectiva.