Creste rata somajului. Guvernul se lauda ca e sub cea europeana. Asta nu e un argument. Dar am si eu o intrebare, pentru Guvern si economisti. Care sunt domeniile din care au fost dati afara oamenii?

Ca daca au fost date afara filatoare si programatori, in vecii veciilor, prin investitii in infrastructura n-o sa-i absoarba in campul muncii la loc. Si daca au fost dati afara la Tulcea, degeaba fac investitii la Baia Mare ca oamenii aia nu pot pleca o jumatate de tara lasand totul vraiste acasa. Unii, poate, dar nu majoritatea.

Si ca sa pastreze locurile de munca, cum bine doar zice Boc, care sunt ramurile economice cele mai amenintate de somaj? Toate in mod egal, constructiile, IT-ul, productia de textile, agricultura? Care sunt proportiile? Pentru ca financiar pentru Guvern e echivalent dar pentru economia reala nu. O suta de mii de oameni in IT&C produc 10 procente din PIB. In agricultura lucreaza mult mai multi si s-a ajuns intr-un an bun la 8 procente din PIB. Nu cred ca 10.000 de oameni fara slujba din IT sunt echivalenti pentru economie cu 10.000 din agricultura.

In plus, exista o mare diferenta economica intre oamenii disponibilizati din economia privata si posibilii dar improbabilii functionari disponibilizati. Doar economica, nu sociala.

Si mai intreb, care este numarul de cetateni apti de munca dar care au iesit din orice statistica?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Romania Obiectiva.