In aceste zile se discuta tot mai mult despre conflictul pe care Universitatea Spiru Haret il are cu Ministerul Educatiei, asa ca profit si eu de acest scandal pentru a scoate in evidenta un adevar care pe mine m-a socat: luand in considerare numarul de studenti care “studiaza” la Spiru Haret, respectiv peste 300.000, aceasta este cea mai mare Universitate particulara din Europa si a doua din lume.

Conform topului Wikipedia, la nivel mondial cea mai mare universitate privata este Islamic Azad University din Iran cu 1.3 milioane de studenti, dupa care urmeaza Spiru Haret cu 300.000 (nu se afla in top, se pare ca editorii Wikipedia nu au auzit de ei) iar pe locul 3, cu aproape 100.000 de studenti mai putin, este Universida de Estácio de Sá din Brazilia, o tara care are o populatie de noua ori mai mare decat cea a Romaniei.

Daca luam in considerare toate universitatile din lume, publice si private, Spiru Haret ar intra in top 20.

In aceste conditii, nu pot sa nu ma intreb cum a fost posibil ca aceasta pseudo-universitate romaneasca sa ajunga la un asemenea numar de studenti, de-a dreptul ireal. Pe de alta parte, este clar ca Spiru Haret a devenit o afacere din moment ce la o taxa medie pe student de 500 de euro, “firma” incaseaza anual 150.000.000 de euro numai din taxe.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.