Intr-un comentariu postat la articolul legat de tichetele de sanatate, unul dintre cititorii acestui blog - roman stabilit in SUA in urma cu multi ani - a descris pe larg particularitatile si modul de functionare a sistemul medical american.

Reproduc mai jos acest comentariu al carei concluzie este ca ne despart cativa ani lumina de tarile civilizate.

“In general, in America se poate discuta de doua sisteme principale de asigurari de sanatate: cele private si cele de stat. De asemenea, pentru protectia celor din campul muncii, exista legi pentru cazurile in care un lucrator dezvolta probleme de sanatate la locul de munca. In aceste conditii, asigurarea medicala privata cat si cea de stat platesc tratamente medicale, angajatorul suporta si el anumite cheltuieli, iar societatile de pensionare particulare si/sau de stat se pot ingriji de venitul personal pe perioade variabile de timp pina cind lucratorul se insanatoseste si reincepe munca.

Accesul la asigurarile de sanatate este garantat prin lege oricarui cetatean, locuitor sau trecator prin America, insa in anumite conditii acoperite in legislatie federala si de stat. Deoarece costul tratamentului medical asigurat prin lege oricarei persoane in America este suportat de bugetul guvernamental, legislatia este foarte riguroasa impotriva risipei si, in caz ca esti fara bagare de seama si risipitor cu avutul statului, te poti trezi ca nu iti sunt acoperite costurile si TREBUIE sa platesti din buzunar sau, in anumite instante cind dai dovada de abuz, chiar ti se refuza asistenta medicala (de exemplu, daca te duci de cinspe’ ori la urgenta si ceri aspirina, te trimit oamenii acasa si te poti trezi si cu o nota buna de plata…).

Asistenta medicala de stat este oferita in special copiilor, celor fara asigurare medicala privata in caz de mare nevoie, celor suferinzi de anumite boli grave, anumitor dizabilitati, pensionarilor si batranilor in general. Celor insa care pot munci sau plati intr-un fel serviciile medicale, statul le cere prin LEGE sa plateasca partea lor din cheltuielile de sanatate, ajungindu-se pina la sechestrare de bunuri sau amenzi foarte mari in caz ca pacientul - care are posibilitate de plata - refuza sa achite nota.

Astfel de cheltuieli catre stat - amenzi cu acumulare de dobinda in caz de neplata - te pot distruge financiar daca nu esti atent, sau te baga in puscarie.”

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris.ro.