Din 2004 PDL-ul si Traian Basescu au sustinut ca ei sunt morali, corecti si ca au ca interes binele public. In cinci ani au ajuns de la cel mult 15 procente la un aproape 40 (in combinatie cu PLD-ul) in 2007 ajungand acum la 33. Cu un varf incredibil pentru Traian Basescu de peste 70 de procente.

Rezultatele tuturor acestor alegeri dau o perceptie corecta asupra credibilitatii unui partid in randul electoratului. De asemenea prezenta la vot da o perceptie corecta a increderii publicului in clasa politica.

Trendul increderii in clasa politica este evident. In scadere. Ce se intampla cu PDL-ul? Acelasi trend.

In primul rand in PDL exista cel putin 4 grupuri.

Grupul fostilor PNL-isti. Singurii care au in spate o ideologie. De dreapta. Valeriu Stoica o exprima credibil si unic in peisajul politic romanesc in "Reconstructia dreptei". Aceasta ar trebui sa fie si ideologia PNL-ului, singurul de acolo care e coerent de dreapta si foarte aproape de Stoica ideologic este Dinu Patriciu. Restul au ideologia "Jos Basescu!". Din nefericire pentru PNL credibilitatea politica a lui Dinu Patriciu este minima tocmai conflictelor cu Traian Basescu. Ruperea PLD-ului de PNL a adus cel mai mare scor partidelor care-l sustineau pe Traian Basescu. Unificarea PLD-ului cu PD-ul a adus noul partid la scorurile de dinaintea ruperii. Cele 7 procente aduse de Stolojan s-au pierdut. Este cea mai mare greseala politica facuta de Stoica, Stolojan si Basescu. PLD-ul lua un mare numar din voturile PNL-ului la parlamentarele din 2008. Coalitia PD, PLD, UDMR trimitea in opozitie PNL-ul si PSD-ul si nu aveam struto-camila de azi. E tardiv dar orice face omul poate si desface. Cel mai interesant grup, tras pe linie moarta.

Grupul fondatorilor PD. Cu Berceanu cel mai reprezentativ. Un grup trecut prin multe. Si care e singurul capabil sa se opuna, macar vocal, lui Traian Basescu. Au castigat si au pierdut impreuna. Sunt oameni politici care miros cum bate vantul electoral. Fara scrupule. Au dovedit-o la mazilirea lui Petre Roman. Osatura partidului rezistenta la orice intemperii. Calca peste cadavre la nevoie.

Grupul tinerilor. Acest grup este opera lui Traian Basescu creat si promovat cu scopul contraponderii vechii garzi. Elena Udrea este reprezentantul. De aici vin problemele. Exceleaza prin incompetenta, tupeu, proasta crestere si probleme cu legea. Aduc in comportament cu cele mai sinistre figuri din PSD.

Grupul venitilor din societatea civila. Din naivitate, interes sau pur si simplu buna credinta acestia au intrat in politica, solicitarea intrarii a avut ca scop recastigarea increderii unei parti din electoratul pierdut odata cu coalitia cu PSD-ul. De altfel au fost maziliti la Bruxelles si o sa fie scosi ca moaste la viitoarele alegeri. Nu au niciun rol. Reprezentant Monica Macovei.

Pentru a nu da o mai mare putere unuia din grupuri Traian Basescu a inventat un personaj fara personalitate ca presedinte, Emil Boc. Faptul ca Emil Boc a acceptat sa conduca un Guvern facut peste capul sau este definitoriu. Nu asa se face un Guvern si nu asta e rolul unui Prim Ministru. Ieri a dezvelit placute cu noile nume ale vechilor statii de metrou. Ridicol.

Scandalul Ridzi este un moment dramatic pentru PDL. Talibanii pro Basescu, mai ales cei tineri, sunt gata sa faca orice s-o apere, sunt promovati de Traian Basescu, fac legatura Ridzi-EBa si considera ca in acest fel fac pe placul lui Traian Basescu. La capatul opus stau cei veniti din societatea civila, ei spun, in limita disciplinei de partid, ca scandalul nu este un scandal al mogulilor si opozitiei politice ci o lovitura reala.

Grupul liberal, cel mai echilibrat, incearca salvarea imaginii spre deosebire de vechii democrati care incep sa simta ca le pleaca presul electoral de sub picioare si devin vocali cu scopul recuperarii vechilor pozitii.

Si stim toti ca totul depinde de Traian Basescu. Care tace. Ce sa faca pentru a mai salva ceva din imaginea din prima propozitie si a pastra coerenta partidului? Mai ales ca incet, incet, scandalul, real sau nu in aceasta privinta, se muta spre Elena Basescu. N-as vrea sa fiu in pielea lui.

Monica Ridzi poate sa fie sau sa nu fie legal vinovata. Dar sigur a calcat in picioare orice fel de morala. Si poate si sansa unui al doilea mandat al lui Traian Basescu. Pentru ca intrebarea de acum este "Unde sunt banii?".

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.