Adrian Nastase se poarta ca adevaratul candidat PSD la prezidentiale. Nu si-a declarat bine Traian Basescu intentia de a cobori in noroiul santierelor ca iata-l pe Nastase alergand, la Cluj, pe langa gardul autostrazii Bechtel. In schimb, Mircea Geoana, candidatul oficial, se remarca prin absenta si o campanie modesta. E posibila o rocada in PSD? Se retrage? Candideaza Nastase? Sau fostul premier isi pregateste terenul revenirii in fruntea partidului?

Rocada i-ar aranja pe amandoi. Geoana sta prost in sondaje, mult sub partid. Un esec previzibil in fata lui Traian Basescu l-ar matura de la varful PSD a doua zi. Banuieli ca e ceva in neregula cu Geoana isi exprima pe blogul sau Cristian Patrasconiu. Zvonul ca va face schimb de roluri cu Nastase circula deja in unele medii poltice. Pe de alta parte, slaba capacitate de concentrare politica in momente cheie il caracterizeaza. Amintiti-va de candidatul Geoana, cel care l-a infruntat pe Basescu in cursa pentru primaria Capitalei. Tot asa apatic era. Tot incoerent si cu ruperi de ritm.

Pentru Nastase, candidatura impotriva marelui sau inamic ar insemna implinirea unei obsesii si noi motive de victimizare. Iata-l pe Nastase la Cluj, cerand sa fie arestat pentru ca ministrul Berceanu nu i-a aprobat vizita pe santierul autostrazii Transilvania! Iata-l pozand in marele prigonit politic!

Brusca animare a lui Adrian Nastase ar putea avea insa si alte explicatii. Atunci cand urmeaza sa i se intample ceva pe teren penal, fostul premier isi provoaca adversarii politici. E stilul lui. Forteaza conflicte cu PDL si Traian Basescu, bune de folosit pe post de explicatii atunci cand apare o noua trimitere in judecata, o noua cerere de la Parchetul General sau alte acte procedurale in dosarele sale penale. Din acest punct de vedere, Nastase candideaza la pozitia de victima eterna si nimic mai mult.

Fostul premier se comporta ca un candidat iar observatia e imposibil de evitat. Dar nu e clar unde tinteste. La Cotroceni? Spre varful PSD? Spre nicaieri? Care sunt, de fapt, planurile sale? Un esec rasunator in fata lui Basescu i-ar betona mormantul politic si-ar bara definitiv revenirea la varful partidului. Nastase stie ca n-are nici o sansa sa-l bata pe Basescu.

Lideri cu experienta in partid interpreteaza agitatia sa ca un inceput de campanie interna. Daca-i cititi blogul, veti vedea ca bate tara in lung si-l lat. Se pregateste sa revina la sefia PSD? Locul se va elibera curand. Castigator sau perdant in fata lui Basescu, Mircea Geoana va parasi conducerea PSD peste o jumatate de an. Daca va castiga, il obliga Constitutia sa demisioneze din PSD. Daca va pierde, il va mazili partidul. Nastase stie ca batalia pentru succesiune a inceput deja, ca va fi dura si ca lupta trebuie pregatita din timp.

Poate si din acest motiv a mers acasa la grupul de la Cluj, care l-a ajutat si tradat dupa 2004. Vizita sa si cuvintele de lauda pentru Ioan Rus pot fi intelese ca o impacare simbolica, parte dintr-un joc cu bataie lunga.