Ce scandalizeaza mai mult in afacerea scandurilor cumparate cu 75.000 euro de catre ministrul Ridzi? Ca n-a verificat atent contractele? Ca a spart in plina criza politica 600 de mii de euro pentru un moft cu miros electoral? Ca isi cumpara imagine la televizor pe banii nostri, ei si mezinei presedintelui? Ca e un promitator inceput in rele, care ar starni admiratia unui Mitrea, sub care CFR cumpara capace de WC cu 8 milioane bucata sau trandafiri de jumatate de miliard? Ca e inca ministru? Ca partidul tace malc? Frauda comisa, asa cum rezulta in investigatia GSP si din contractele publicate pe blogul lui Catalin Tolontan, are, din nefericire, o bataie mai lunga.

Detaliile afacerii Ridzi – 1 mai ne sugereaza o gainarie comisa cu mult tupeu. Romania a vazut multe si mai urate: tunuri de milioane de euro, ministru prins cu caltabosi in gura, plagiatori, prim-ministri cu matusi de aur, etc.

De la toti ceilalti ne asteptam. Erau generatia veche si putreda, velociraptorii politicii romanesti. Or, iata surpriza guvernarii Boc: noua generatie arata ca poate fi chiar mai feroce decat cea veche. Discipolii isi intrec profesorii in rele. Asta ar fi, prin urmare, vestea si mai proasta pe care ne-o aduce o tanara de 30 si ceva de ani ajunsa peste noapte ministrul tineretului si sportului. Nimic tineresc, nimic sportiv in atitudinea ei.

Am vazut mai degraba o reactie de animal politic imbatranit in rele si uns cu toate alifiile urat mirositoare stoarse din balta damboviteana. Detaliul simbolic scandalos in cazul Ridzi ar fi, deci, epiderma groasa, impermeabila la bun simt, care acopera mutantul politic nascut parca din inima sistemului ticalosit denuntat acum cativa ani de Traian Basescu.

La inaugurarea cabinetului Boc am scris despre doamna Ridzi ca are un CV pe care scrie impostura. Citam la intamplare din numeroasele ei specializari: doctor in stiinte ingineresti, licentiata in stiinte juridice, licentiata in stiinte economice, absolventa a Scolii de Administratie Publica Locala, competenta in pedagogie, inspector de resurse umane.

Exista impostori si impostori. Unii se ascund dupa ce parvin, altii devin extrem de agresivi. Ce nu stiam atunci era ca exemplarul catarat la sport face parte din specia pradatorilor. Exemplarele ca ea cunosc la perfectie mecanismele arivismului politic: nepotismul, serviciul cu dobanda, complicitatea vinovata. Monica Iacob Ridzi a tasnit din plutonul PDL pe umerii Elenei Basescu, trambulina perfecta pentru pradatorii din specia ei.

Cele doua au confiscat si maculat ideea de sange proaspat, de noua generatie, de meritocratie. Ambele fac in aceste zile sub ochii nostri demonstratii sinistre de impostura si coruptie politica.

Ridzi a dus-o pe EBA la Parlamentul European, tot ea a ajutat-o sa ajunga sefa la tineret in PDL, i-a daruit 8 procente din partea casei la europarlamentare, pe scurt, l-a indatorat pe cel mai puterinc om din Romania. A patruns adanc in intimitatea familiei sale, cunoscandu-i bine toate slabiciunile. Face bine la cariera.

Tot Traian Basescu va trebui sa decida acum daca Monica Iacob Ridzi mai poate fi ministru. Va avea puterea sa-i ordone lui Emil Boc s-o schimbe? Sau va ordona mai intai s-o revoce pe Andreea Vass din pozitia de consilier pentru ca-i critica fiica?

Din toate aceste motive, PDL are acum de trecut un test important: sa o demita pe Iacob Ridzi sau sa-i retraga sprijinul politic. Daca o vor convinge sa demisioneze, tot ar fi ceva, dar ar fi o demisie cu panglici pe gura si coada pe sus dupa modelul PSD si PNL.

PDL are ocazia, ratata de cateva zile, sa arate ca e cu adevarat un partid ceva mai reformist, asa cum se pretinde, spre deosebire de restul si ca sangele proaspat pompat in Guvernul Boc e scuipat afara atunci cand se strica. Va fi si un test institutional, pentru procurori.

Insa sunt mari sanse sa nu se intample nimic. Daca servitorii Guvernului Boc vor sta si acum drepti in fata presedintelui, cum au facut si in cazul EBA, cauza raului trebuie cautata iarasi in mecanismele profund corupte de promovare politica, perfect functionale si in PDL.

Daca Ridzi ramane ministru, atunci ce mai putem adauga la nepotism, conjuratia impostorilor si coruptie morala? Ce-ar mai fi de spus?