Vizita surpriza a presedintelui Basescu la guvern i-a determinat pe unii lideri ai PSD, care nu se numara printre ministri, sa iasa public cu critici la adresa presedintelui si cu reprosuri la adresa propriilor colegi din guvern. Biroul Permanent al PSD a decis ca, daca episodul se va repeta, ministrii PSD vor parasi sedinta guvernului, scrie Doc, pe blogul lui.

Iar asta a provocat declaratia liderului PD-L, si in acelasi timp ministru al guvernului Boc, Vasile Blaga.

"-Spuneti ca ministrii care vor pleca din guvern la eventuala venire a lui Traian Basescu vor pleca de tot.

-Vor pleca cu totul, pentru ca inseamna ca nu sunt solidari cu premierul. Prima conditie ca sa faci parte dintr-un guvern, oriunde in lumea asta, este ca, in orice actiune, sa fii solidar cu primul-ministru. Nu-ti convine, pleci!

-Nu e exagerat?

-Nu e exagerat deloc! Democratie e pana cand se intra in usa guvernului, democratie la pozitii. In momentul in care, in majoritate, s-a luat o decizie sau premierul are singur o alta pozitie decat toti ceilalti membri ai guvernului – asta este modul in care se lucreaza in orice guvern dintr-un stat democratic, premierul poate sa aiba un punct de vedere contrar tuturor membrilor guvernului, ce spune el, ultimul lui cuvant e lege. Cui nu-i convine, pleaca! Se numeste Guvernul Boc, gaseste alti 20 de ministri, face Guvernul Boc II. Care-i problema?! (Vasile Blaga, interviu in “Gandul”)

Problema principala pe care o am cu acest fragment este ca vad invocat principiul solidaritatii guvernamentale, un principiu foarte bun pentru functionarea unei democratii parlamentare.

Un principiu pe care dl Blaga nu pare sa-l inteleaga, neintelegere care nu-l impiedica sa-l invoce in mod public. Eu l-am mai explicat odata, am s-o fac din nou: solidaritatea guvernamentala spune ca membrii guvernului sunt obligati sa sustina public deciziile politice luate in guvern, indiferent de opiniile lor personale.

Fiecare element al definitiei e important. E vorba de decizii politice, politica guvernului e cea cu care membrii lui trebuie sa fie solidari. Daca, spre exemplu, dl Boc ia decizia de a candida la un post sau, daca tot veni vorba, decizia de a dansa gol in centrul Clujului nu exista niciun principiu care sa oblige membrii guvernului sa fie solidari cu asta, orice va fi insemnand termenul in context. Vorbim de decizii personale, nu de politica guvernamentala.

Daca premierul are dreptul de a lua o decizie politica in nume propriu, din nou, nu se aplica principiul solidaritatii caci acesta se refera la decizii luate in guvern. De asemenea, exista si un principiu al responsabilitatii individuale a ministrilor, iar un guvern functioneaza pe principiul colegialitatii, nu al ierarhiei. Se cauta decizii consensuale, de dragul functionarii premierul are posibilitatea de a avea ultimul cuvant, cu accent pe ultimul. Nu da ordine pe care ministrii sunt pusi sa le execute fara comentarii.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.