Dr. Doom. Sau Boom. Sau Dum Dum Bum. Nu este vina domniei sale, bineinteles. Preluat pe toate posturile. Si pe toate agentiile de stiri financiare. Si pe blogurile colegilor.

Omenirea si-a trimis reprezentanti pe luna. Sute de sateliti in spatiu. Posta nu se mai face cu cai, ci prin mail. Campionii mondiali de sah nu au nicio sansa in fata calculatoarelor. Nouriel Roubini a avut dreptate. O data. Insa a fost singurul. Alti economisti cu laurii Nobel sau presedinti de banci centrale sau politicieni responsabili din alte tari sau super-calculaoarele matematicienilor angajati de bancile de investitii nu si-au dat seama de cat de mare va fi criza financiara. Si care va fi impactul ei asupra economiei in general.

A scazut economia SUA sau a Marii Britanii, dar mai mult au cazut economiile Germaniei, Japoniei, Taiwanului. Si nici Rusia nu se simte prea bine, aruncand pe fereastra sute de miliarde de dolari. Iar asta a fost o surpriza.

Cei care promovau ideile de piata perfecta azi isi doresc o mai mare implicare a statului in economie. Desi este o criza a capitalismului, partidele de stanga din Europa au pierdut teren. Asta a fost o alta surpriza.

Desi a avut parte de 2 razboaie mondiale si de alte nenorociri, populatia globului este de 4-5 ori mai mare decat acum 100 de ani. S-a constituit Uniunea Europeana. Traim in pace neintrerupta de 64 de ani.

A fost inventata bomba atomica, a fost folosita doar de doua ori si ne-am potolit.

Am avut o gaura in stratul de ozon, a fost reparata.

Se platesc subventii pentru a nu-ti cultiva terenul agricol. Masinile consuma din ce in ce mai putina benzina. Lumea recicleaza din ce in ce mai mult. Vrem sa facem plati doar pe internet. Un metru cub de casete video de acum 20 de ani incape acum intr-un hard-disk de doar cateva sute de grame.

Acest progres ma face sa fiu optimist. Alergam non-stop catre un viitor necunoscut si este normal sa ne mai si impiedicam din cand in cand. Dl. Roubini are drept la opinie. Eu, cititorii, cu totii avem drept la opinie. Dezbaterea si inteligenta ne va face sa ne ridicam in picioare, sa ne stergem de praful in forma de V sau de W si sa alergam mai departe.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.