Am inceput perioada de dupa Revolutie cu un sistem bancar local rezonabil, ca parametri. Intre timp, cele mai bune banci au fost vandute, iar altele au fost incredintate clientelei politice, fara ca BNR sa faca vreun efort vizibil si eficace de a intari sistemul. Nu tin minte ca BNR sa se fi impotrivit cand CEC a semnat contractul cu FNI, dar a sarit ca arsa cand s-a pus problema schimbarii lui Ghetea de la CEC.

Nu tin minte ca BNR sa se fi impotrivit cand Vantu si-a facut doua banci si a convins Posta Romana sa ii incredinteze conturile, dar tin minte cum au sarit ca arsi cand Becali a vrut sa isi faca o banca.

Nu mai retin acum ce masuri au intreprins pentru ca Romania sa aiba un sistem bancar solid, in afara permisiunii falimentelor celebre pe care nu le mai amintesc aici.

Pe partea de inflatie, lucrurile stau si mai rau pentru BNR. Nu au tintit nivelul propus decat accidental, o singura data. Probabil ca la anul il vor atinge, ajutati masiv de criza economica.

Haideti sa judecam totusi. Care sunt performantele in materie de prognoze economice ale BNR? Care sunt performantele in materie de stabilitate financiara, dupa '90?

Citeste raspunsul la aceste intrebari si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.