Va mai amintiti parabola pepenilor lui Kishon?

“E vara. Dl Fainon se duce in piata. Dl Fainon cumpara un pepene lunguiet, il aduce cu greu acasa. Dl Fainon si sotia taie pepenele si constata ca e un fel de castravete, fad si in general necomestibil. Dl Fainon se intoarce cu pepenele la piata, capata un altul, rotund, frumos si greu – pe care trebuie sa-l plateasca. Dl Fainon urneste pepenele pana acasa, il taie impreuna cu sotia, si constata ca e ca un burete, galben si in general necomestibil. Dl Fainon se intoarce cu el in piata, se cearta fara sens si fara finalitate cu vanzatorul. Dlui Fainon i se alege alt pepene, in dungi, cu aroma si cu greutate – pe care trebuie sa-l plateasca. Dl Fainon cara pepenele acasa, il taie impreuna cu sotia, si constata ca e crud, apos si in general necomestibil. Dl Fainon se intoarce exasperat cu pepenele in piata, isi alege singur un pepene mare, aromat, dulce ca mierea si foarte greu – pe care trebuie sa-l plateasca. Dl Fainon se chinuie sa aduca pepenele acasa, il reverifica (e bun) si apoi il baga in frigider. Dl Fainon se ghemuieste si el in frigider, ca sa fie sigur. Apoi la vremea mesei, il taie impreuna cu sotia si constata ca e poros, fara gust si in general necomestibil. Dl Fainon se intoarce in piata si se sinucide aruncandu-se in gol de pe gramada de pepeni. “

Din nou, nu pot decat sa aplaud valoarea analitica pentru politica noastra a povestii dlui Kishon si a umorului ei absurd. Sa luam oferta electorala pentru alegerile europene a partidelor noastre. Pe cat puteti spune, pe cat au reusit sa v-o faca cunoscuta, exista vreun punct de natura politica in care un partid sa propuna un lucru, iar alt partid opusul lui? Din cate am vazut eu, oferta “politica” a tuturor partidelor s-ar putea reduce la ceva de genul “bani si cuvinte frumoase”. PD-L ne informeaza despre ce a facut si dat ca partid de guvernare, PSD vorbeste de pensii, PNL de banii europeni pentru tara noastra. In rest? In rest, un dictionar de termeni si expresii: “pact european”, “plan comun”, “viziune realista”, “masuri de dezvoltare” s.a.

Lipsa aceasta de identitate doctrinara a devenit si mai clara in trei cazuri. Doua tin de intrebarile lansate de mass-media (Hotnews), iar altul de o anumita “lista a indezirabililor” propusa de PES (socialistii europeni), lista pe care socialistii de la noi (PSD) au inclus-o pe dna Macovei.

1. Candidatii au fost intrebati despre pozitia lor privind cuplurile formate din persoane de acelasi sex. Un punct de plecare e raspunsul foarte limpede al dlui Preda. Un “NU” pentru casatorie, care e o institutie religioasa, in schimb o “convingere ferma” ca din punct de vedere civil, politic si social cuplurile homosexuale trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu cele heterosexuale, inclusiv dreptul la parteneriat. Dl Preda s-a pronuntat la fel de clar impotriva legalizarii drogurilor usoare si a sinuciderii asistate. Pe cat pot spune, desi inclina usor spre liberalism, e o pozitie compatibila cu a altor partide europene de centru-dreapta, crestin-democrate si conservatoare.

Or, ironia face ca pozitia dlui Preda sa fie mai liberala si progresista decat a colegilor din PNL si PSD. Din partea acestora din urma vine un “NU” general, formulat uneori la modul “nu acestea sunt prioritatile Romaniei”, sau ceva asemanator. Sigur, prioritatea singulara a Romaniei este sa ia banii europeni, chestie pe care oricum n-a fost in stare s-o faca, indiferent de partidele aflate la guvernare. Asta ca paranteza. De la PNL face figura separata, din nou, dsoara Adina Valean, care exprima in esenta acelasi punct de vedere ca al dlui Preda, cu aceeasi claritate. Insa in fata ei pe lista de partid se afla dna Nicolai, care exprima pozitia cea mai conservatoare in aceasta chestiune, un “nu” hotarat, cu predica de rigoare. La fel, dl Preda este devansat pe lista de dl Stolojan, care raspunde similar cu reprezentantii PSD: “nu sunt temele mele de discutie”. Dl Ungureanu face la fel; temandu-se probabil de o intrebare capcana, publicistul renunta la pozitia clara in aceasta privinta si reuseste performanta de a repeta identic raspunsul celor de la PSD.

2. Avem un alt exemplu bun, oferit de “EBA”, candidatul independent Elena Basescu. Dsoara Basescu a inceput prin a spune ca ar legaliza probabil drogurile usoare. Aceasta pozitie liberala a fost atacata virulent tocmai de presedintele partidului liberal, dl Antonescu. Nu stiu daca din cauza aceasta, “EBA” a abandonat rapid aceasta pozitie – curajoasa, orice altceva s-ar putea spune despre ea – a facut chiar o intoarcere cu 180 de grade. Caz si dezbatere incheiata. Dincolo de harele de suprafata, in chestiuni politice partidele vorbesc pe o voce: bani pentru romani, cuvinte frumoase iar restul nu e important.

3. “Lista candidatilor indezirabili” a fost un demers al socialistilor europeni, dar e limpede ca includerea dnei Macovei acolo a fost opera PSD-ului nostru, probabil ideea dlui Severin, daca tinem cont de luarile sale de pozitie ulterioare. Pana la urma, nu e ciudat sa existe adversitate si atacuri intre candidatii din partide diferite, din contra. Problema apare, din nou, cand ne uitam la dezbaterea politica din spatele ei, cea care ar trebui sa conteze din perspectiva interesului public. Dna Macovei e considerata indezirabila pe motiv ca critica mereu stadiul reformei justitiei si ca actioneaza “impotriva interesului national” prin atacurile le adresa autoritatilor noastre. De altfel, dl Severin a perseverat si adancit aceste critici in materiale interne, acuzand-o pe dna Macovei, pe aceleasi motive, de tradare si cerand interventia SRI si a Parchetului! Din punct de vedere politic motivatia e de neinteles, nu suna deloc a argumentatie de pe o pozitie socialista si de stanga. Suna de fapt a retorica ultra-nationalista: tarisoara nu trebuie criticata, jos labele europene de pe tara noastra. E genul de critica pe care l-ar face, in tara noastra, alde Vadim si Becali. De fapt, asa cum noteaza Cristian Ghinea, reprezentantii PSD au omis sa-i includa pe acestia pe lista de indezirabili, ceea ce devine foarte de inteles daca tinem inca o data cont de specificitatea interna. Da, discursul dnei Macovei e cel indezirabil, face figura solitara inclusiv in propriul partid; la fel cum discursul cu tenta nationalista nu e niciodata prea departe de oricare dintre partidele noastre…

Revenind la parabola cu care am inceput, votantul roman la europarlamentare e in situatia dlui Fainon la piata cautand un pepene. Are in fata pepeni de diverse marimi si culori si arome, dar cand e sa-i guste acasa, toti au acelasi gust. Fata de parabola, insa, difera fundamental finalul. In loc sa se arunce sinucigas de pe gramada de partide, alegatorul nostru va alege cel mai probabil sa-si petreaca ziua de vara intr-un mod placut, departe de ele.

COMPLETARE: Ce se grabesc politicienii romani sa imi dea dreptate :) Imediat dupa ce am scris articolul, am citit relatarea declaratiei deschizatorului de lista national-liberala, dna Nicolai, mai precis pledoaria sa pentru nationalizarea multinationalelor. Adica dupa ce liberalii vorbisera atat de frumos si corect despre reducerea implicarii statului in economie, dupa ce-l criticasera pe buna dreptate pe presedinte pentru dojana aplicata de acesta bancilor comerciale… iata declaratie care ar sta atat de bine, si aceasta, spusa de Vadim sau Becali. Q.E.D.

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.