Imediat dupa ce intalnirea presedintelui Basescu cu Guvernatorul si cu sefii celor cateva banci s`a consumat, am incercat sa stau de vorba cu unul dintre ei. Majoritatea au avut telefoanele mobile inchise, iar altii nu au raspuns. Printre cei care au sunat inapoi, a fost seful BT, Robert Rekkers. Cei care lucreaza in bransa stiu ca Rekkers e civilizat si ca te suna inapoi daca a pierdut apelul. Discutia a fost scurta, seful BT spunandu`mi pe un ton vadit iritat ca nu vrea sa faca niciun fel de comentariu despre intrevederea cu seful statului.

«E clar, mi`am zis, e groasa». Daca era de bine, tot se gaseau cateva cuvinte prin care sa se descrie atmosfera. Ulterior, a mai sunat un alt participant, care mi`a spus ca Basescu s`a dovedit foarte nemultumit de faptul ca ei, bancherii, nu au un comportament adecvat situatiei. «Noi nu suntem oficii de binefacere nicaieri in lume. Vom cobori dobanzile atunci cand economia romaneasca va permite acest lucru. Sistemul bancar este ca un vapor, ca sa raman in teritoriul preferat de Presedinte, dar marea in care navigam e plina de aisberguri. Nu se poate sa arati cu degetul catre banci.

Nu noi facem politica fiscala a Romaniei si nu noi cream strategia monetara. Nu noi suntem responsabili de actuala situatie economica, totusi. Noi finantam afaceri intr-o tara care are totusi cateva dezechilibre de care nu ai cum sa nu tii cont. Aaaa, ca se mai aude cate-o voce care ameninta cu impozite Robin Hood…foarte bine, noi vom incerca sa ne adaptam si acelei situatii. Insa nu stiu cine va pierde in final mai mult», a delarat unul dintre participanti.

Situatia de la noi nu e deloc singulara. In Franta, lucrurile au stat perfect simetric, oficialii francezi iesind public cu amenintari similare. In octombrie 2008 s-a dat drumul si acolo unui program gen «Prima Casa», care insa nu a avut efectul scontat.

Marti, purtatorul de cuvant al unei banci-mame prezente si in Romania, mi`a spus ca deruleaza un program similar intr`o tara vecina in care banca este prezenta, dar lucrurile nu au «miscat» economia foarte mult. «Nu stiu de unde a scos domnul Boc ideea ca dobanzile vor scadea la jumatate», imi mai marturisea reprezentantul unei banci dintre cele mai mari din SE Europei.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.