Originile liberalismului se pierd in lupta poporului impotriva aristocratiei. Cam prin secolele XVII-XVIII s-a nascut ideea ca individul are cateva drepturi naturale, la viata, libertate si proprietate, inalienabile si mai presus de puterile Statului, religiei sau oricarei alte ideologii.

Este falsa, incorecta istoric si deplasata imaginea pe care PNL o da in Romania despre liberalism. Oligarhia sau plutocratia este un grup social care, prin puterea economica de care dispune, influenteaza clasa politica. Este practic o noua forma de aristocratie care ia in stapanire Statul.

Liberalismul s-a nascut tocmai impotriva aristocratiei, deci ideea ca se adreseaza oamenilor bogati e falsa. Liberalismul se adreseaza clasei de mijloc, acelei clase care munceste, creaza bogatie, plateste impozite, nu asteapta pomeni si doreste sa fie lasata in pace si libertate. La noi PNL-ul este in stransa legatura cu oligarhia locala, actiunile sale politice sunt in stransa legatura cu grupuri de interese economice. De care este din umbra condus.

Pe de alta parte PNL s-a dezis de liberalism in momentul cand a apelat la mijloacele specifice etatismului socialist marind in mod absolut aberant birocratia si aparatul de Stat. De asemenea, contrar principiilor liberale, s-a folosit de parghiile puterii pentru a da pomeni electorale, in goana dupa voturi si-a neglijat propriul bazin electoral, cautand sustinere in randul celor sustinuti de Stat.

Un alt principiu al liberalismului este egalitatea in fata legii. Pe care PNL a incalcat-o de fiecare data cand in Parlament a votat pentru blocarea Justitiei.

Ca sa fiu clar, PNL si liberalismul nu prea mai au in comun altceva decat numele. Nu ca la nivel european s-ar mai revendica prea multi liberalismului clasic. In cazul celuilalt partid politic care poarta in titulatura cuvantul liberal nu pot spune decat ca este si mai departe de liberalism decat PNL-ul. Daca guvernarea Tariceanu s-a dezis de liberalism prin fapte politice, Guvernul Boc silueste orice fel de liberalism economic.

PS "Reconstructia dreptei" este o carte pe care si Nea Nelu ar trebui s-o conspecteze.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.