Teo era curios daca nu cred cumva ca toata criza asta e o uriasa conspiratie, din care unii castiga enorm si foarte multi pierd enorm. Poti sa gandesti intr-adevar criza ca pe o crima. Ai un cadavru sau aproape un cadavru (economia SUA), ai cativa martori care au asistat la crima (Greenspan, Bush, seful institutiei de reglementare al pietelor financiare, plus alti cativa bancheri), ai un motiv (banii)…mai trebuie sa gasesti criminalul, scrie Dan Popa pe blogul sau.

E foarte posibil sa nu fi actionat singur, adica sa ai de-a face cu mai multi faptasi. Cine a tras de fapt si cine i-a pus cui, pistolul in mana?

Daca ai face un proces, fiecare dintre martori ar spune ca nu ei au tras. Bancherii ar da vina pe investitori, care le-au cerut profituri mari si care le-au fortat uneori mana sa uite de riscuri. Agentiile de reglementare ar spune ca o piata libera, cum e cea din SUA nu are nevoie de reglementari si ca se auto-regleaza. Fiecare ar avea un esapament prin care sa scape. Cu toate astea, crima a avut loc.

Putem asadar sa comparam cu o crima sau cu o conspiratie, dar nu cred ca asta e solutia corecta.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.