(continuare)

Nu e vorba aici doar de un bilet de papagal care sa completeze colectia destul de consistenta a dlui Geoana. Fie si cu multi “daca”, exista un scenariu care nu e deloc imposibil, nici macar improbabil. In cazul in care dl Geoana castiga alegerile si coalitia actuala, cu guvern cu tot, nu mai poate continua sa functioneze din pricina acestui fapt, este foarte posibil ca PSD sa fie partidul exclus de la guvernare. Date fiind circumstantele respective, PNL poate obtine conditii mult mai bune de la PD-L decat poate obtine de la PSD pentru un parteneriat la guvernare. Poate, cine stie, chiar functia de premier pe care au solicitat-o dupa alegerile de anul trecut, pretentie care i-a dus in opozitie. Pretentie pe care nu pot spera s-o vada satisfacuta de catre PSD. Pe scurt, efectul alegerii populare a liderului PSD in postul de sef al statului ar putea fi foarte bine intrarea partidului sau in opozitie, si eventual suspendarea ulterioara a presedintelui de majoritatea nou formata. O astfel de negare a vointei electorale ar fi la fel de anormala si anti-democratica in cazul dlui Geoana cum a fost in cazul dlui Basescu.

Asta in cazul in care dl Geoana castiga. In cazul in care pierde, presedintele PSD va fi creat un precedent pentru ca PD-L sa-i excluda partidul de la guvernare. Aici cineva s-ar putea intreba, dar e ceva rau in asta? De ce sa fie tinut PSD la guvernare? Citesc destule opinii, inclusiv din randul PD-L (dl Voinescu, de exemplu) care vin cu argumentul ideologic si spun ca “dreapta” ar trebui sa se refaca, ca PD-L si PNL ar trebui, exact ca in scenariul de mai sus, sa bage partidul dlui Geoana, “stanga” in opozitie. Argumentul ideologic, foarte slab si el, ar trebui in opinia mea sa fie mult mai putin important decat cel al respectarii promisiunilor facute de oameni politici si de partide fie electoratului fie lor insisi. “Monstruoasa” ideologic sau nu, nascuta din necesitate sau nu, urata din toate directiile cum este, aceasta coalitie de guvernare este facuta totusi pe baza unui angajament public intre cele doua partide, angajament care prevede ca va dura pana la viitoarele alegeri parlamentare. Cu alte cuvinte, “refacerea dreptei” ar insemna pentru unul din partide ruperea voluntara, nefortata a unui acord la care s-au angajat. E trist sa vezi cat de putin a ajuns sa conteze asta, si nu doar pentru politicieni! E trist sa vezi cum ruperea acordurilor intre partide si calcarea in picioare a angajamentelor politice a ajuns sa fie considerat ceva absolut normal si natural. Neincrederea in si intre actorii de pe scena politica, intre altele, cu toate consecintele ei, inclusiv existenta acestei coalitii, au ca sursa exact optica asta. Iar faptul ca si aici opereaza acelasi precedent mizerabil nu inseamna ca el trebuie intarit. Din contra.

In conditiile in care campania prezidentiala pare inceputa de timpuriu, coalitia de guvernare incepe sa dea semnele unor serioase probleme interne. Cu atat mai serioase cu cat evolutia si finalul lor sunt greu de prevazut. Se impun doua masuri luate de conducerea coalitiei: unu, ca sa ramana solidar, guvernul trebuie sa fie izolat de campania electorala a celor doua partide. PSD trebuie sa inceteze sa se comporte ca opozitie: zilele trecute purtatorul de cuvant al PSD a anuntat ca partidul sau lucreaza la un plan propriu de masuri anti-criza(!) Chiar daca ministrii PSD au nuantat declaratia spunand ca e un plan intern care urmeaza sa fie discutat apoi in guvern, imaginea lasata a fost cea a unui plan politic alternativ, adica ceva specific opozitiei. Iar PD-L la randul lui trebuie sa inceteze cu amenintarile excluderii colegilor lor de coalitie de la guvernare. Punctul doi: cele doua partide trebuie sa stabileasca de comun acord soarta coalitiei si guvernului in urma alegerilor prezidentiale, de vreme ce tot a fost deschis subiectul. Daca vor sa o mentina pana la viitoarele alegeri parlamentare, atunci PD-L ar trebui sa se angajeze sa renunte voluntar la postul de premier daca dl Geoana castiga alegerile. Iar daca vor dori s-o mentina doar pana la alegerile prezidentiale, atunci PSD ar trebui sa accepte intrarea in opozitie in cazul in care candidatul lor pierde alegerile.

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.