Culmea e ca pe fondul afirmatiilor sunt nevoit sa-i dau dreptate, fara retinere. Dl Geoana spune ca daca va castiga competitia pentru presedinte atunci il va schimba pe dl Boc de la conducerea Guvernului, acesta urmand sa fie inlocuit cu un reprezentant PSD. Asa cum am scris nu o data pe acest blog, o democratie se bazeaza pe niste legi, scrise sau nescrise, iar una dintre acestea spune ca votul electorilor nu poate fi pur si simplu ignorat. Alegerea dlui Geoana in postul de presedinte va legitima automat pretentia partidului sau de a prelua conducerea politica a statului. Pretentie careia n-ar trebui sa i se puna obstacole.

Dar i se pun. Primul e in Constitutie: presedintele nu poate revoca premierul, din punctul de vedere al actualei legi fundamentale alegerea unui nou presedinte n-are niciun fel de influenta sau relevanta pentru compozitia si conducerea guvernului. Dar pe moment acesta e obstacolul mai putin important; dl Geoana nu intra in detalii, spune doar ca “recalibrarea” asta, schimbarea de guvern, “va trebui” sa se produca, fara sa spuna cum. Al doilea obstacol, daca nu mai dificil macar cu mult mai vizibil, este precedentul. Dl Geoana pare a fi lovit de o formidabila amnezie, si nu e nici pe departe singur intre colegii sai. Presedintele PSD pare sa-si fi uitat complet episodul din 2007 cu suspendarea presedintelui Basescu. Daca imi amintesc bine – si imi amintesc, nu sunt nici pe departe singurul – presedintelui ii este interzis chiar sa se refere in mod critic la activitatea guvernului, ca sa nu-l timoreze, sub sanctiunea revocarii din functie. Asta au spus, asta au scris si asta au votat reprezentantii PSD in frunte cu dl Geoana. Acum acesta ne spune cum odata cu alegerea sa in postul de presedinte va determina schimbarea guvernului! Precedentul stabilit chiar de el face ca declaratia asta sa determine, eventual, schimbarea lui din functie daca va ajunge mai intai sa o obtina.

Cum se explica asta? Amnezie pare, dar explicatia esta alta: suspendarea presedintelui in 2007 nu a fost doar un episod extrem de iresponsabil, dar si unul acompaniat de o la fel de extrema ipocrizie. Va amintiti care era modelul de presedinte, pe care, zice-se, l-ar impune Constitutia? Candidatul din partea PSD (dar si cel din partea PNL, ca veni vorba) ar trebui sa se rezume sa ne explice cum va primi delegatiile straine, si pe cine si cu ce va decora. Or, dl Geoana stie foarte bine, la fel cum stia si in urma cu doi ani, alegerile prezidentiale nu sunt o competitie de manechine, de lideri de vitrina, cu prezenta scenica si fara putere. Candidatii se prezinta cu un mesaj si un program politic, alegerile au o miza politica, rezultatul lor legitimeaza o schimbare politica, inclusiv una de premier.

Citeste ssi comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.