Am stat cateva zile sa incerc sa inteleg ce se intampla in politica romaneasca. Importante sunt faptele, interviurile, dezvaluirile, palavrele referitoare la Traian Basescu. Inclusiv cele facute sau spuse de el.

1. Traian Basescu ne comunica faptul ca nu se lupta cu cei doi candidati, sinistri prin incompetenta, aparitie sau discurs. Corect.

Dusmanul sau real chiar este criza. Omul si-a asumat un proiect politic, absolut aberant, PSD-PDL, pe care-l regreta, proiect care nu se poate autosustine din lipsa de competenta. In principiu a PDL. Boc, Pogea, madam Udrea superfinantata, Videanu lipsa, si restul nu performeaza si aduc PDL-ului si lui Traian Basescu voturi in minus, zilnic. Aceasta incompetenta funciara a PDL exista din cauza fostului presedinte PDL, Traian Basescu. S-a inconjurat de incompetenti pentru ca sunt obedienti sau chiar pupincuristi. De altfel pupincurismul face ca sustinerea PDL sa fie de genul, ma critici, esti impotriva mea, fara dialog. Basescu, mai inteligent decat sustinatorii, incearca sa se autovalorizeze prin lipsa. Nu mai sunt eu, va descurcati cu restul sau cu Boc. Doamne fereste!

2. PSD se ratoieste, cu o imagine gonflata, penibila, la Guvernul din care face parte. Geoana doreste PSD in afara Guvernului, de care sa se dezica. Baronii PSD nu vor sa plece de la putere. Lupta interna e grotesca, atata vreme cat Vanghelie a devenit un om care face jocurile. Daca Vanghelie si reprezentantul sau, Mircea Geoana, se dau opozantii propriului Guvern nu fac altceva decat sa se decredibilizeze si mai mult. Geoana nu intelege subtilitatea evenimentelor. El stie una si buna. Geoana Presedinte! Trebuie sa schimbe atatea intr-un timp atat de scurt incat e aproape imposibil sa redevina, sau sa devina, credibil. Iar eticheta e definitiva si de nedezlipit. Daca Nea Nelu stia ca o sa trebuiasca sa-l sustina pe Geoana la Presedintie tacea. Acum e prea tarziu.

3. PNL, actualmente reprezentat de Crin Antonescu, o umbra a imaginii Bratienilor, plin de bube dupa imaginea lasata de Guvernul Tariceanu, se afla in treaba si propune in Parlamentul Europei persoane ca Norica Nicolai. Pot sa inchida sandramaua, principiul e bun, utilizatorii acestuia depasiti de realitate si interese. Daca si candidatul sta la cafele cand trebuie sa performeze public ce sa cerem? Daca Patriciu nu face ceva ordine o sa intre in istorie, PNL-ul nu el. O sa-i salveze Patriciu. Cu bani. Si cu maturarea lor din politica. Sau cu folosirea lor pe post de balama politica, mult mai probabil.

Basescu pune intrebarea "Daca nu eu, atunci cine?".

Cristian Diaconescu

Mihai Razvan Ungureanu

Daniel Daianu

Klaus Werner Johannis

Mugur Isarescu

Ion Tiriac

Mi-au trecut prin cap aleator si nu tin cu niciunul dar in turul doi contra lui Basescu l-as vota. Pe oricare.

Toate aceste nume pot sa aduca Romaniei putina normalitate sau, macar, decenta. Nu-l vad pe Daianu cu clop la Sambra Oilor sau pe Diaconescu dansand pe terase sau pe Isarescu band din sticla pe scena. Cum nu-l vad pe Johannis folosind expresia "gaozarule", pe Ungureanu rechizitionand telefoane sau pe Tiriac cu Gigi la sprit. Din pacate niciunul din cei enumerati de mine, sau altii posibili, nu participa la circoteca alegerilor prezidentiale. Si atunci ramanem cu Basescu. Pentru ca restul sunt nuli.

Votat de 12 la suta din electorat, ca raul cel mai mic. Cine crede ca nu participa sau nu castiga cu actualii candidati e pur si simplu lipsit de simtul masurii. Daca nu dam faliment intre timp. Cel mai mare dusman al candidatului Traian Basescu este Guvernul Boc.

Toate partidele gresesc bazandu-se pe cei care merg la vot in mod automat din diferite motive partizane si pe pomeni. In afara acestora exista 70 de procente care stau acasa. Care pot sa mature orice strategie a oricui daca oferta e credibila. Sau macar decenta.

Populismul e mort. Inca niciun partid politic n-a inteles. Dar asta presupune sa devina credibili, sa aiba programe, sa produca si altceva decat mascarici simpatici. Si sa-si asume responsabilitatile. Doar Traian Basescu s-a prins si de aia-si toarna cenusa in cap. Incearca, inca o data, sa se reinventeze ca om responsabil. Greu dar nu imposibil. Are deja un pas in fata.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.