- 6,4 procente din PIB

de Dan Selaru     Romania obiectiva
Vineri, 15 mai 2009, 12:03 Actualitate | Opinii

O cifra mult mai mare decat cea de -4.6 care este preconizata pe intreg anul. Atata e scaderea economiei pe primul trimestru fata de T1 2008. Un an agricol prost poate sa conduca la ratarea cifrelor stabilite cu FMI si incetarea acordului cu acesta. De acum avem nevoie numai de vesti bune, mai curand decat vesti, de cifre.

Bugetul de Stat e in mod clar in dificultate. Cifrele nu mint, degeaba incearca Mugur Isarescu sa dea incredere.

Daca Guvernul Boc mai pedaleaza mult pe ideea ca un bun castigat nu poate sa fie abrogat o sa intre in faliment. Legea salarizarii unice vrea sa aduca salariile mici din sistemul public la 1/15 din cele mari si asta in nu stiu cati ani.

Eu cred ca azi, maine ar trebui sa faca salariile mari de 15/1 fata de cele mici. Altfel ajungem ca Letonia.

Si asa salariile din mediul public sunt mai mari decat cele din mediul privat. La fel si cu pensiile aberante. Trebuie scazute. Fara mila.

Acum nu mai poate nimeni sa spuna ca n-avem criza. Daca e vorba de solidaritate asa trebuie inteleasa, nu prin transferarea intregii poveri pe economia privata. Care deja a incasat cresteri de taxe. Ea e deja solidara, si nu face greve. Doar se contracta. Se adapteaza conditiilor interne si externe. Economia se scurge printre degetele lui Pogea pentru ca n-o intelege. Poti sa incerci sa iei 7 piei de pe ea, o sa treaca la negru, o sa se mute, o sa se adapteze prin scaderi de salarii si prin somaj. O sa revina atunci cand o sa aiba o fiscalitate sau conditii si facilitati mai bune.

Iar planul anticriza, care nu exista, trebuie imprumutat, prin copiere, de la tarile unde astfel de planuri au dat rezultate. Si pus in practica, acum, nu de la 15 iunie sau din 2010.

Este absolut necesara mobilizarea lui Boc, Basescu, Geoana, Pogea, Nica, Isarescu si cine mai e pe acolo si trecerea la masuri concrete. Chiar cu consecinte sociale in mediul bugetar. Unde sunt banii accesati pana acum? Proiectele pentru care urla Boc in februarie ca da afara nu stiu cati functionari?

Daca Uniunea ne taie banii din cauza lipsei de reforme in Justitie poate intelege si clasa politica necesitatea integrarii reale in UE nu doar mimarea acestei integrari. Pentru ca lipsa banilor o sa adanceasca si mai mult rahatul in care ne scaldam.

Sa vedem ce face leul.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ca voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
 • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

1511 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Scaderea PIB (Vineri, 15 mai 2009, 12:16)

  OVE [anonim]

  Sefu' vorbesti singur.
  Poate sa se contracte PIB-ul si cu 50%, ca lipitorile statului nu o sa renunte la supt sangele. Lipitorile o sa suga banii statului prin salarii bugetare si pensii mari chiar daca crapa statul.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  a se vedea hotararile din justitie ... (Vineri, 15 mai 2009, 12:27)

  gicacontra [anonim]

  Sunt perfect de acord cu tine ...
  Dar din pacate trebuie sa arunci o privire peste deciziile luate de "instatele" din Romania referitoare la actiunile deschise de catre diverse persoane/grupuride persoane , de regula angajati ai MJ, pentru revendicari de "drepturi castigate".
  Prin urmare daca nu se clarifica acest aspect dpdv juridic orice decizie de acest fel poate produce efecte neprevazute in viitor.
 • 0 (0 voturi)    
  Ipocrizie ! (Vineri, 15 mai 2009, 12:39)

  Motul [anonim]

  Nici Basescu nici Boc nu vor cu adevarat sa puna in practica nici legea unica a salarizarii,nici legea unica a pensionarii. Dimpotriva, cauta mijloace a le eluda,inca inaintea adoptarii lor.Oricum, veniturile privilegiatilor nu vor scadea,iar raportul de 1 /70 intre veniturile minime si maxime se va mentine . Au tot interesul pentru aceasta !
 • +2 (2 voturi)    
  "Un bun castigat nu poate fi abrogat" (Vineri, 15 mai 2009, 12:40)

  Bug Zileriu [anonim]

  Eu nu prea inteleg acest rationament.
  Pot sa inteleg ca, individual, daca cineva a fost angajat pe un post cu un anumit salar (pe o perioada nedeterminata), aceasta functioneaza ca un contract, cu obligatii intre parti.
  Dar asta nu inseamna ca ma oblig, ca pe viitor, oricine va fi angajat pe acest post, sa ii dau acelasi salar. Asta inseamna ca o lege proasta poate pune economia Romaniei la pamant, fara ca nimeni sa poata schimba acest lucru. Este pur si simplu absurd.

  Pe de alta parte, un calcul elementar arat ca alinierea salariilor la limita superioara inseamna cel putin DUBLAREA fondului de salarii! In cat timp se va putea realiza asta? SI PE SPINAREA CUI?

  Si, la sfarsit: desigur, restrangerea personalului bugetar, pe timp de criza nu este o masura foarte populara. Dar, din nou, de ce doar sectotul privat sa plateasca? Daca raportul angajatilor in domeniul bugetar fata de restul angajatilor este 1:2, cam acelasi ar trebui sa fie si raportul disponibilizarilor, mai ales ca numarul actual al bugetarilor este, in mod evident, nejustificat
 • +1 (1 vot)    
  ei sunt criza (Vineri, 15 mai 2009, 13:05)

  bozo [anonim]

  criza sunt cei enumerati in articol, cei ce conduc tara.
  Daca ei ar fi competenti si dornici sa faca bine atunci ar lua masurile aferente, inclusiv cele legate de salarii si pensii preferentiale.

  Dar ei sunt de fapt criza, salariile si pensiile mari au aparut pentru a fi rasplatita camarila de partid.
  Nu exista post bine remunerat care sa nu fie alocat de partidul la putere.
  Serviciile secrete sunt mai numeroase decat in vremea comunismului si cam toate sunt mai degraba angrenate in activitati pentru partide si lideri decat in a servi tara. Toti sunt bine platiti.
  Armata romana cred ca se bate cu cea americana la numar de ofiteri superiori activi si in rezerva.
  Sunt actuali generali in rezerva care acum 10-15 ani erau locotenenti sau capitani. Cum e posibil sa avansezi asa d erapid la exceptional daca nu suntem in razboi, nu ne luptam cu nimeni?

  Planuri de criza....actualul guvern si presedinte fac orice numai de criza nu se preocupa.
  Impozitul forfetar e gluma cea mai sinistra: au clocit in timp indelungat o taxa discutabila care in cel mai bun caz ar aduce la buget 300 mil lei. Marirea TVA la 20% aducea cam 1,2 miliarde lei. Sunt nebuni oare?
  Acum ne arde de descentralizare, lucru extraordinar daca ar fi fost facut rapid, dar in acest moment prioritatea zero este stoparea declinului economic.
  Altfel ne vom trezi descentralizati in a administra dezastrul.
  Presedintele si el are alte probleme, vad aici pe pagina ca face contradictii logice pe tema unui tratat cu Moldova, se cearta cu aliatul Geoana (alta matracuca) dar se impaca cu Hrebenciuc (ex-cuscru), lanseaza camania europarlamentara a partidului drag etc.

  Avem prosti la varful politicii, sunt repetentii de alta data, ratatii, cei ce n-au facut niciodata nimic, golanii , fostele miss...ce ne mai miram ca o ducem prost, ce ne mira atat ca nu au niciun plan de criza? Criza noastra sunt chiar ei, ei distrug Romania parazitand-o pana la ultima suflare.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Selaru cazut in cap (Vineri, 15 mai 2009, 13:32)

  - [anonim]

  Interpretarea lui Selaru, vs. datele din doua stiri, din ACEEASI zi, de pe ACEEASI agentie de stiri:


  ♦ "In Zona Euro, produsul intern brut scazand cu 2,5% in trimestru I 2009"

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5707896-update-zona-euro-cadere-record-pib-ului-2-5.htm

  ♦ "Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 2,6% in primul trimestru din 2009"

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5707873-suntem-oficial-recesiune-economia-romaniei-redus-primul-trimestru-6-4.htm

  ♦ Cu cat a scazut PIB-ul principalelor economii europene:
  • Italia - 2,4%
  • Spania - 1,8%
  • Marea Britanie - 1,9%

  ♦ Bugetul lui Pogea s-a întâlnit cu realitatea
  05 Mai 2009 Ionut Tudorica

  Încasările statului în aprilie au fost identice cu cele prevăzute în programul bugetar făcut de ministrul Pogea şi cu cele de anul trecut din aprilie.

  http://www.cotidianul.ro/bugetul_lui_pogea_s_a_intalnit_cu_realitatea-83278.html
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  scadere (Vineri, 15 mai 2009, 13:42)

  alex [anonim]

  Scaderea asta a PIB e mana cereasca pt Romania... deja o luasem rau de tot pe aratura cu "duduitul" economiei (si cheltuielile bugetare aferente care la fel "duduiau"), asa se mai calmeaza spiritele...
 • 0 (0 voturi)    
  un nou punct 0 (1) (Vineri, 15 mai 2009, 14:33)

  salariatul numai cu sporul de vechime [anonim]

  patriotic act,un nou punct 0 pt salariatii bugetari si pensiile sistemului public***
  dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:

  ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
 • 0 (0 voturi)    
  un nou punct 0 (2) (Vineri, 15 mai 2009, 14:34)

  salariatul numai cu sporul de vechime [anonim]

  nu vad cum s-ar asigura stabilitatea economiei nationale daca nu se vor tine in friu, predictibil salariile si pensiile publice,prin legi unitare si omogene.nu mai vb ca media salariilor publice trebui sa ajunga sub cele din privat,ca si in statele cu regim politic similar noua.e bine sa ne gindim din timp,inainte de a ajunge "acolo".asa ar gindi orice contabil,chiar din fostele cap-uri:intai trebuie tinute in mina cheltuielile cu salariile(forta de munca) si cu mijloacele de productie,binenteles mai mici decit veniturile.ori la noi acum e pe dos: veniturile la buget mai mici decit cheltuielile=> f a l i m e n t!
  ********
  [b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
  ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
  "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
 • 0 (0 voturi)    
  Eurostat: Recesiunea din Europa, mult mai grava de (Vineri, 15 mai 2009, 16:46)

  Selaru, nu fi Egoist [anonim]

  Selaru, nu fi egoist, da-te cu fundu de pamant si pt. restul de restul de 20 de tari din UE care stau mai prost ca Romania


  Eurostat: Recesiunea din Europa, mult mai grava decat cea din SUA
  de D.G. HotNews.ro
  Vineri, 15 mai 2009, 15:59 Economie | Finanţe & Bănci

  Europa s-a confruntat la inceputul acestui an cu o recesiune economica mai grava decat cea din SUA, unde a izbucnit de altfel criza. Acest lucru a generat tensiuni sociale in contextul in care multe companii si-au concediat angajatii, relateaza AFP.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5708997-eurostat-recesiunea-din-europa-mult-mai-grava-decat-cea-din-sua.htm
 • 0 (0 voturi)    
  efectul de scara (Vineri, 15 mai 2009, 23:16)

  peter [anonim]

  motto:"de departe calul-si bate,|de apropape ochii-i scoate!|"
  comparatia tarii noastre cu superputeri, foste imperii, chiar si coloniale nu este fezabila din cauza "efectului de scara" din inginerie si teoria sistemelor, ce denota superficialitatea ziaristilor si politicienilor,care ne-a condus unde suntem: jos,f.jos.
  noi trebuie sa ne comparam cu tari similare noua ca istorie politica, spatiu geografic, cultura,economie,sa.
  altfel, apar mari erori de sistem, inclusiv management politic.una, doua, vorbim de franta, germania ,USA, sa.cind om avea , dimensiuni geografice,economie, cultura,istorie politica si de populatie, putem sa facem analogii cu statele respective. dar, nu avem.atunci sa stam in banca noastra si sa ne gindim ce avem noi de facut.ce,la noi economia merge de la sine ca la altii?la noi,pe fondul gilcevii,cresc: cursul leu/euro, somajul,birocratia care anesteziaza societatea,in general,etc.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  "reforma",prin dilatare (Vineri, 15 mai 2009, 23:43)

  consonantul [anonim]

  "odata ce se deschide un borcan cu rame, singurul mod de a le introduce la loc este acela de a utiliza un borcan mai mare"... Zymurgy- Prima lege a sistemelor dinamice


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică