PSD franeaza marile dosare in justitie. Punct. Liderii PSD din Senat au amanat astazi, cu explicatii umaniste, dosarul Miki Spaga. E inca o dovada. E inca o mana de ajutor data colegului penal. La fel i-au scapat pe Nastase, pe Mitrea si pe altii pana sa ajunga in instanta: ani de zile, luni intregi pierdute cu proceduri si blocaje pur politice. Ce auzim de cateva zile? Cum Mircea Geoana face din negru alb, cum se ingrijoreaza ca UE ne-ar putea taia fonduri europene din cauza justitiei pe care partidul sau o saboteaza zilnic. Ce a facut presedintele Senatului, liderul PSD, ca sa-si convinga partidul sa acorde astazi un simplu aviz, sa execute o formalitate?

Strategia lui Geoana a decriptat-o bine Liviu Avram, colegul de la Cotidianul, in editorialul sau. N-am mai fi prea multe de adaugat. Doar o idee suplimentara: creste valul de euroscepticism agitat de penalii Romaniei. Si aici suntem originali. Nu agricultorii saraciti, nu muncitorii prost platiti sau micii oameni de afaceri ruinati se revolta pe regulile UE, uneori ineficiente in Est. Nu, ei tac.

Euroscepticismul romanesc e de esenta penala. Si liberalii l-au frecventat cu entuziasm. La noi, marii penali si avocatii lor din politica si presa sunt azi marii critici ai Comisiei Europene. Marii teoreticieni ai demnitatii nationale, marii vanatori de atitudini antiromanestii injura Europa cu sete.

Ion Iliescu s-a apucat, ca in vremurile bune, sa infiereze Strainatatea. Ce cuvant magistral a gasit batranul comunist ca sa gadile orgoliul national si sa trimita un scuipat in directia Comisiei Europene! Iata: “Sperietoarea aceasta cu Comisia Europeană, că trebuie să dăm peste cap totul numai ca să plăcem străinătăţii este şi lipsă de demnitate”.

Si Calin Popescu Tariceanu ne invita sa ignoram regulile UE, sa ne indatoram masiv ca sa ne putem dezvolta. Si fostul premier s-a luptat cu Comisia Europeana, acuzata de-a dreptul ca saboteaza viitorul capitalist al Romaniei impunandu-ne un deficit de maxim 3% pe care Guvernul sau l-a depasit cu mandrie si in viteza pana la cota de 5, 4%. Pentru asta, Comisia Europeana va declansa miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, adica primul pas inainte de o actiune in justitie.

Tariceanu a teoretizat, in interviul pentru HotNews.ro – RFI, ca nu ne putem dezvolta decat ignorand regula pe care toate celelalte membre UE fac eforturi s-o respecte, ca sa joace corect intr-o piata comuna.

Singurul partid german care a atacat la Curtea Constitutionala Tratatul de la Lisabona este partidul fostilor comunisti din RDG. Verdictul se va da in iunie, dupa alegeri. Dar daca pierd, euroscepticii de esenta penala din Romania ar putea ataca la randul lor, pe fata, Trataul la Curtea Constitutionala din Bucuresti. Aici au mai multe sanse. Sa-i dam o lectiei coanei Evropa, la noi acasa! Sa dam cu ea de pamant, sa-si bage mintile in cap!

Pe scurt: vrem banii UE, nu si regulile ei. Dorim sa fim respectati, fara sa respectam nimic. Cersim indulgenta mintind cu nerusinare. Cerem sa ni se faca dreptate, noi, tara cu cea mai stramba justitie din Europa. Dam vina pe tarile egoiste si bogate din UE, le acuzam ca-si urmaresc propriul interes, cautam explicatii aiurea in campaniile electorale din Germania dar nu mai judecam daca solicitarile Occidentului hain, daca Strainatatea injurata de Iliescu are dreptate cand ne cere sa facem, nu sa ne tot prefacem.

Iar tristul adevar e ca fara UE, fara bici, fara amenintari, fara masuri radicale, nu facem nimic. Baltim in demnitatea noastra nationala, bolborosind impotriva Europei atunci cand n-o mai putem parazita, complet iresponsabili, la fel ca pana acum. Daca ne vor taia fonduri in lipsa unor reforme reale in justitie, nu vor pierde cetatenii Romaniei, cum ni se spune. Vor pierde marii penali. Punct.