Primul titlu la care m-am gandit era “Justitia, minut cu minut”, ar fi parafrazat titlul unei emisiuni radiofonice de fotbal. Asta pentru ca nu a trebut sa adun material pentru articol, a venit singur, pe reader in ordinea potrivita si intr-o succesiune cat se poate de graitoare. Prima a fost o stire din Business Standard:

“Astazi se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie primul termen in dosarul privatizarilor strategice. Mai multi oficiali romani, printre care fostii ministrii ai Economiei si Comunicatiilor, Codrut Seres si Szolt Nagy, au fost acuzati ca au favorizat anumite firme de consultanta in obtinerea unor contracte cu statul roman.” (Magistratii ICCJ vor judeca azi primul termen din dosarul privatizarilor)

Apoi am citit interviul dat de Monica Macovei Evenimentului Zilei, fostul ministru al Justitiei este bineinteles intrebat si despre situatia din domeniu. Iata un fragment:

EvZ: Nici un dosar nu e finalizat.
Monica Macovei: Pentru ca sunt instante unde nu se intra pe fond, se dau termene de luni intregi, ceea ce este de neconceput in alte tari. Inculpatul cere, dar ca judecator trebuie sa spui „gata”. Judecatorii pot stabili termene si in fiecare zi.
EvZ: De ce le tot amana?
Monica Macovei: Nu vor sa judece pe fond, fug de aceasta raspundere. Credeam toti ca, daca le asiguram inamovibilitatea, se vor transforma in oameni foarte corecti. Nu a fost asa. S-ar putea sa fie si alte raspunsuri. Presedintele Inaltei Curti este fostul consilier al lui Iliescu. I s-a terminat mandatul, a atins varsta de pensionare, dar CSM a decis impotriva legii sa mai stea. Sunt si alte persoane de la Inalta Curte in aceeasi situatie. Asta arata ca, probabil, mai exista relatii intre politicieni si unii judecatori. Am mult mai multa incredere in judecatorii de la judecatorii si tribunale.(Evenimentul Zilei)

Dupa care a venit stirea Mediafax:

Procesul in care fostii ministri ai Economiei si Comunicatiilor Codrut Seres si Zsolt Nagy sunt acuzati, alaturi de alte patru persoane, in dosarul privatizarilor strategice a fost amanat, luni, din cauza ca unii dintre inculpati nu au avut avocati.
Dezbaterile vor fi reluate in 29 iunie.
(Mediafax)
29 iunie? O luna si jumatate? Nu spun cat de cusut cu ata alba mi se pare temeiul, de buna seama ca exista ceva maladii profesionale obscure ale avocatilor acestor oameni, maladii care ii incapaciteaza fix cand incepe judecata pe fond a dosarului. Dar cum sa amani peste o luna judecata pentru un asemenea motiv? Poate ca magistratii de la ICCJ n-au dorit sa o puna pe dna Macovei intr-o lumina proasta, si i-au oferit prompt si calduros un exemplu pentru criticile ei.

Si stiti ce se va intampla pe 29 iunie? As pune prinsoare ca alti inculpati isi vor vedea avocatii rapusi de o misterioasa maladie sau alta, si vor cere la randul lor o amanare, care va fi la fel de generoasa ca si cea de fata. Spun asta pe baza experientei: daca va amintiti dosarul “trofeul calitatii” in care e judecat si Adrian Nastase. Fostul premier se plangea ca dosarul se va judeca ani de zile pentru ca sunt foarte multi martori; in realitate dosarul risca sa se judece ani de zile tot din pricina avocatilor. Dosarul are deja trei amanari, fiecare in interval de o luna, fie pe motiv ca nu sunt avocati, fie pe motiv ca cei care sunt nu au apucat sa parcurga dosarul.

Scriam anul trecut doua articole intitulate “Sfidarea justitiei” (I, II) in care, pornind de la exemple perfect similare de amanari pe temeiuri stravezii, spuneam ca ar trebui sa existe si in sistemul nostru conceptul de “contempt of Court” si posibilitatea ca judecatorii sa sanctioneze justitiabilii care incearca in mod flagrant sa deturneze cursul normal al unui proces. Ideea mea, ma tem, era cam naiva. Inainte sa aiba instrumente cu care sa pedepseasca dispretul evident pe care il arata inculpatii justitiei, onoratii judecatori ar putea incepe prin a-i arata mai mult respect ei insisi.

Citeste si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.