OK, e un pic exagerat titlul, dar marti dimineata l-am vazut la tv pe primarul Sorin Oprescu anuntand ca va inchide din august Pasajul Lujerului si m-am ingrozit. Duminica a fost inchisa circulatia prin Grozavesti, din cauza constructiei Pasajului Basarab. Oricum iesirea din Drumul Taberei era infioratoare dimineata, la fel cum era intrarea seara, ce va fi din toamna?

Pentru cei care nu sunt din Bucuresti: Drumul Taberei e un cartier foarte frumos, curat, cu multa verdeata, putini minoritari, din ce in ce mai multi caini comunitari, dar intr-un cuvant este un cartier ok din Bucuresti. Insa nu are metrou, ceea ce inseamna ca daca vrei sa iesi spre centru nu o poti face decat cu masina, personala sau RATB, adica transportul in comun.

2 ore: atat se face de la capatul Drumului Taberei, unde locuiesc acum, la Universitate, unde lucrez. Tot atat am facut din Falmer - statia de tren de la universitatea din Anglia unde am stat 3 luni - pana in Londra, in Red Lion Square, unde am facut internship-ul, la Economist Intelligence Unit.

De ce va dau acest exemplu? Fiindca timp de aproape o saptamana am fost navetist de la 70 de kilometri sud de Londra pana la EIU si in prima zi am plecat la ora 8.30, uitand sa calculez drumul cu metroul din Victoria Station (adica din gara) pana la sediul EIU. Si am ajuns la 10.30 in loc de 10.

M-am intors de o luna din Anglia si constatam cu incantare ca pot folosi din nou taxiul, pentru ca ruta mea de acasa la serviciu nu mai este atat de aglomerata. "Da, doamna, e din cauza crizei, sunt mai putine masini pe strazi", mi-a spus un taximetrist. In aceasta privinta tind sa ii cred, doar sunt toata ziua pe strazi si constata. "Nu, doamna, e doar o impresie, sunt sarbatorile, Pastele, apoi 1 mai, sa vedem dupa aceea ce va fi, ca se termina toate zilele alea libere", mi-a spus un altul.

Ei bine, luni dimineata am constatat ca al doilea avea dreptate. Si pentru ca s-a inchis una dintre rutele prin care mai ieseau locuitorii Drumului Taberei, asa ca a fost din nou blocaj. Da, gasesti solutii, adica mergi pret de vreo 3-4 statii pe jos, dupa care iei autobuzul care e la rand, poate mai in fata decat cel in care te-ai aflat initial cu vreo doua autobuze. Pe de alta parte, daca esti pe tocuri, ai niste evenimene in ziua respectiva pentru care vrei sa fii fresh, nu sa ajungi transpirat de la mersul pe jos, stai in autobuz si citesti. Eu asta fac.

Sau, daca poti, lucrezi putin pe-acasa si pleci mai tarziu la serviciu. Incerc sa fac asta astazi, sa vad daca e o solutie buna. Nu sunt foarte convinsa, uneori nu poti evita nebunia dintre 8 si 10.

Iar acum aud ca Pasajul Lujerului este un pericol pentru soferi, ca trebuie reabilitat, asa ca el va fi inchis, probabil din august, a spus primarul general Sorin Oprescu. Acum el cauta solutii sa nu inchida traficul pe-acolo. Oricum e aglomerata ruta, cei care stau in Ghencea si vor sa ajunga spre Casa Presei pe-acolo trebuie sa mearga. Este si tramvaiul 41, e adevarat, dar la ora de varf e extrem de aglomerat.

Asa ca ma intreb ce sa fac, stau in Drumul Taberei, sa ma mut? E o intrebare retorica, fireste. Probabil insa ca strigatul meu patetic de ajutor din titlu va deveni exrem de justificat din toamna, cand vor fi blocate atat ruta prin Crangasi - Pasajul Lujerului -, cat si cea prin Grozavesti.

Citeste si comenteaza pe Menaru.