De ce se manelizeaza presa? Cristian Tudor Popescu defineste noul gen jurnalistic inventat de televiziuini: isterteinment. Goana dupa rating? E mai mult. De vina e si criza. Catalin Tolontan vede cum prabusirea incasarilor altereaza redactii intregi. Trusturile o iau razna, cad in abjectie, unii gazetari prevad sfarsitul presei independente. Obsesia anti-Basescu s-a nascut si ea din nesiguranta mogulilor si saracirea bugetelor. Dar ei, mogulii, ce fac? Se coalizeaza impotriva dusmanului comun dar se si sfasie cu ferocitate intre ei. Osul: mic si uscat. Cainii: multi si flamanzi. Ce le-a uratit latratul? Latratul lor, al cainilor de paza.

Teoria lui Tolontan. “Companiile care detin licenta televiziunilor sau editeaza ziare au o situatie economica atit de fragila, pe fondul scaderii cu intre 30% si 70% a publicitatii, plaja care depinde de media si de titlu, incit au trecut la concedieri. Impotriva tuturor regulilor profesionale, redactiile au inceput sa-si simta rigorile drept parte a problemei. Si-si erodeaza cultura jurnalistica sau chiar renunta la standarde. Publicitatea nemarcata de pe televizor, si nu doar cea politica, sau serviciile de asemenea nemarcate din ziare sint mult mai multe decit au putut semnala Cristoiu si Marian”, a scris recent pe blogul sau jurnalistul Catalin Tolontan, redactor sef la GSP.

Este una din cauzele majore ale degradarii discursului jurnalistic, corect identificata. Dar Tolontan se afla intr-o situatie ingrata cand rosteste adevaruri incomode pentru propriul sau trust de presa, INTACT. Cand denunta practici jurnalistice incorecte, il ridiculizeaza colegii sai de trust, Victor Ciutacu si Mircea Badea. Cand deplange transformarea ziaristilor de televiziune in PR-isti, e greu sa nu te gandesti, dupa recentele dezvaluiri din EVZ, la colega sa de trust, Gabriela Vranceanu Firea.

Meciul meciurilor. Un alt indiciu ca familia Voiculescu risca sa piarda bani grei este batalia cu RDS-RCS pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I, o afacere de cateva zeci de milioane de euro.

Nu e clar daca Antena 1 va ramane in consortiu cu RDS-RCS. Ziarul Ziua, controlat de actionarii trustului rival, Realitatea-Catavencu, duce de cateva zile o campanie furibunda impotriva lui Dan Voiculescu, pe care il numeste, trecand peste orice reguli deontologice, Felix the Rat sau Felix Falitu'. Pe de alta parte, presa tabloida a consemnat concedierea unor vedete costisitoare din Antene, alt semn ca Voiculescu strange baierile pungii.

Carti si moguli. O alta fata a competitiei pentru bani/tiraj/publicitate este cearta suburbana dintre Jurnalul National, patronat tot de familia Voiculescu, si ziarul Adevarul, proprietatea lui Dinu Patriciu. Cele doua trusturi promoveaza agresiv carti iar ambele se acuza reciproc de furt intelectual.

Se va ajunge si la proces. Aflam asta de la presedintele Adevarul Holding, Razvan Corneteanu, care amesteca afacerile cu treburile editoriale. Fara prea multe scrupule, managerul de la Adevarul scrieun articol in ziarul sau in care zdrobeste "concurenta de tip sovietic". Veti intreba: de unde atata agresivitate din cauza unor carti? E o metoda ieftina de a produce tiraj, audienta, adica mai multi bani. De ce e ieftina, la propriu si la figurat, va explica intr-o postare Costi Rogozanu.

Cearta pe carti: iata inca inca un semn ca trusturile lui Voiculescu si Patriciu se bucura de orice leu. Acum doi sau trei ani, cand economia duduia, trusturile n-ar fi risipit poate atata energie in a se discredita reciproc pentru a-si face loc pe o piata tot mai ingusta.

Sete de petrol. Nu doar Patriciu si Voiculescu isi impart piata cu toporul. O batalie crancena pe resurse s-a si intre trustul condus de Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu. Afacerea Sterling a fost varful iceberg-ului. Cei doi oameni de afaceri s-au intersectat si in urma cu zece ani. SOV incercase atunci sa blocheze preluarea Petromidia de catre Dinu Patriciu. Cazul Sterling arata ca un joc de oglinzi paralele. Greu de probat ca in spatele Sterling se afla Patriciu si ca Vantu a facut jocurile Petrom, ambele companii avand zacaminte de hidrocarburi concesionate la Marea Neagra.

Faptele sunt urmatoarele: si Vantu si Patriciu au interese mari pe piata resurselor naturale. Realitatea TV a dus a torpilat afacerea Sterling, atacandu-l la pachet si pe Dinu Patriciu, desi nu dovedise o legatura clara intre el si compania canadiana. In replica, Ziarul Adevarul, patronat de seful Rompetrol, a raspuns cu o salva tintita in afacerile lui SOV in Delta.

Criza de carburant. Dar si trustul Realitatea TV a dat mai multe semne ca trece prin momente dificile. PSV Company, unul dintre actionarii de baza din trust, a intrat insolventa, primul pas inainte de faliment. Actionarii companiei au vandut in 2008 grosul actiunilor, insa raman o serie de datorii care se ridica la peste 150 de milioane de euro.

Simbolic este si gestul lui Sorin Ovidiu Vantu de a se asocia, la vedere, fapt mai putin obisnuit pentru patronul Realitatea TV, intr-o firma de consultanta pe fonduri europene. O miza aparent mica pentru un om de afaceri obisnuit cu sume mari. Probleme cu banii? Intr-un interviu pentru HotNews.ro, SOV a evitat sa raspunda la intrebarea asta.

Trustul Realitatea-Catavencu duce batalia pentru audienta/tiraj/bani si pe alte fronturi. Specialistii in Internet le reproseaza ca isi genereaza trafic prin metoda spam. Altfel spus, trustul ar recurge la practici incorecte pentru a-si umfla cu orice pret datele de trafic. E tot un semn de disperare, care depaseste limitele unei competitii normale pe piate media.

Multumirile lui Gigi. In goana dupa audienta, si Realitatea TV (Vantu) si Antena 3 (Voiculescu) s-au transformat in avocatii lui Gigi Becali, aruncand la cos regulile jurnalistice. Ambele posturi au fost amendate de Consiliul National al Audiovizualului, insa proba suprema a modului partizan in care au tratat subiectul Gigi Becali a furnizat-o chiar latifundiarul din Pipera: la eliberarea sa, le-a multumit public lui Vantu si Voiculescu pentru ca i-au luat apararea. Greu de spus daca trusturile au supralicitat cazul Becali pentru a lovi in Basescu, daca au avut si un interes financiar sau amandoua la un loc.

Cert este ca derapajele profesionale grave in tratarea cazului Becali au fost sesizate chiar de unul dintre angajatii trustului Intact. Ion Cristoiu, editorialistul de la Jurnalul National, si-a criticat trustul pentru modul in care a tratat cazul Becali: <

Numai ca la nici o saptamana de la aceasta afirmatie, omul foarte bogat Gigi Becali a multumit trusturilor lui Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu, pentru ca i-au luat apararea. Confirmand in chip stralucit acuzatia adusa de Traian Basescu. Si astfel, prin absenta unei precizari din partea celor doua trusturi, credibilitatea presei noastre a mai murit putin.>> Citeste aici editorialul Credibilitatea presei noastre a mai murit putin.

Basescu si mogulii. Razboiul presedintelui cu mogulii a intrat in faza de uzura. Pe 11 martie, Traian Basescu sugera, intr-un interviu la postul public de radio, problemele financiare cu care se confrunta adversarii sai din presa: "Sunt doua trusturi care au interes ca vremurile sa fie tulburi, iar presedintele sa taca. Patronii acestor trusturi s-au imbogatit in anii '90, in vremuri tulburi. Acum le e foame din nou. Vor sa pescuiasca din nou in ape tulburi, la fel ca in anii '90".

Toate acestea sunt premisele manelizarii presei romanesti: interesele mogulilor, criza financiara, foamea de bani, goana isterica dupa rating. Adaugati la ele dignosticul pus in Discutia de luni de Mircea Mihaies, Cristian Tudor Popescu, Catalin Tolontan si Luca Niculescu: o breasla fara constiinta, amorfa, un CNA care aplica amenzi simbolice, un popor avid de senzational, necultivat, ziaristi de proasta calitate sau speriati ca si-ar putea pierde confortul odata cu liberatea stapanilor lor.

Ce-i de facut

  • Se va adanci criza? Vor latra si mai isteric? Se apropie alegerile prezidentiale, coalitia anti-Basescu din presa strange randurile, incurajata de erodarea presedintelui in sondaje. Miza e mare: eliminarea celui care inca pare sa-i incurce. Discursul jurnalistic se va degrada continuu si accelerat. Solutii exista, dar individuale si pe termen lung: folositi telecomanda, schimbati canalul, selectati informatia, judecati autonom si critic. Exista jurnalism de foarte buna calitate (se raspandeste viral pe Internet atunci cand e produs) chiar daca uneori pare inghitit in valurile de isterie produse zilnic de televiziuni. Otevizarea si manelizarea sunt episoade din istoria presei. Ele vor trece numai daca dispar si cauzele care le genereaza. 

P.S.Pacat ca un fost mare gazetar a ajuns sa scrie identic cu Vadim Tudor. Cat de jos a coborat stacheta! Citit aici.