Principele-actor cu nume predestinat pare sa joace intr-o piesa regizata de obsesia anti-Basescu. Ce se va mai intampla in tragi-comedia rasturnarii dictatorului de la Cotroceni? Aceasta e intrebarea! A fi sau a nu fi iepuras in cursa pentru Cotroceni? Va muri cineva, in final? Vom asista oare la o vesela impacare generala si pupat piata Independentii? Piesa e cu printi si mascarici, cu feti-frumosi cu nume de floare, cu balauri, cu povesti de amor. Avem un scenariu scris. Cine sunt sforarii din spatele scenei? Sau actorii interpreteaza rolurile haotic? Ce urmeaza?

  • Actul 1. E cu moguli. In loc de prolog, cititi aici o marturie din lumea lor: un autodenunt foarte util si corect semnat de Ion Cristoiu din care aflam ca ura anti-Basescu le-a luat mintile.
  • Actul 2. In care intra in scena Fat Frumos cu sageata galbena. Crinul creste intr-o luna cat altii in sapte. Asta numai la televizor. In realitate, e altfel. Putin amor: apare ea, care isi marturiseste iubirea pentru Crin. Emotie, lacrimi.
  • Actul 3. In care si bogatii plang. De nervi ca exista procurori. Cazul Popoviciu. 
  • Actul 4. In care si Traian Basescu stoarce o lacrima. Tot de nervi, ca exista moguli. Scene cu Ioana Basescu.
  • Actul 5. In care Mircea Geoana afla de la baronii PSD ca va candida la presedintia republicii noastre. Spre suprinderea lui,  e candidat.
  • Actul 6. Din care nu se intelege nimic. Un spectaculos numar cu mascarici: Gigi Becali si Vadim Tudor. Cu rapiri si sechestrari, cu politie si justitie, cu ziaristi care scot flacari pe gura. Act de nebunie colectiva. 
  • Actul 7. In care actorasul Duda joaca rolul vietii sale: print si cersetor de voturi. O lacrima trista  pentru amurgul si mai trist al batranului rege.

O vom tinem tot asa inca vreo sapte luni de aici incolo, cu lacrimi si crize, candidati scosi din palarie, isterii colective la televizor. Va las placerea sa completati sau sa va imaginati evolutia piesei, urmatoarele acte. Ce s-a intamplat pana astazi se poate rezuma la atat: Patriciu, Vantu, Voiculescu, PNL si PSD s-au coalizat din nou, pe fata, impotriva lui Traian Basescu. Au pus totul la bataie. Au doua directii de actiune:

  • Demonizarea si macularea lui Basescu. La vechile acuzatii – Basescu dictator – se adauga azi una noua: si el e corupt. Si el e ca noi, mogulii. Toti suntem la fel, nici o diferenta. S-ar putea ca actiunea dirijata a trusturilor de presa impotriva lui Traian Basescu sa-i roada cateva procente din popularitate sau, dimpotriva, sa se soldeze cu un esec la fel ca in mai 2007. Atunci, populatia a votat masiv impotriva suspendarii sale, in ciuda campaniei dezlantuite impotriva sa. Vom vedea.
  • Dezmembrarea electoratului sau. Candidatura lui Radu Duda nu merita prea multa atentie, e un detaliu. Vor urma, poate si alti candidati-iepuras, toti independenti: un pensionar, un tehnocrat poate si o femeie. Se poarta independenii, falsii independenti, impostorii. Rolul lor ar fi sa fure cate un procent, doua, trei de din zestrea principalului adversar.  Traian Basescu ar fi cotat astazi in sondaje undeva pe la 40%, Mircea Geoana la 20%, Crin Antonescu pe la 15%. Coalitia anti-Basescu spera sa-l traga pe seful statului in jos, cat mai aproape de primul clasat, care o fi el. Sa reduca masiv din diferenta uriasa care il separa acum pe Traian Basescu de restul plutonului. Astfel, dupa calculele lor, un candidat adus cat mai aproape de Basescu ar avea sanse, in turul doi, sa-l bata. Calculele igora insa un detaliu important: personajele aruncate in lupta au greutatea vidului care li se citeste in ochi si consistenta nimicului scos pe gura.

Ceea ce nu stim inca este cum va arata punctul culimant al tragicomediei? Va candida Basescu? Boc? Altcineva? Vom asista curand la aparitia unui nou partid? La fel cum coalitia anti-Basescu isi largeste acum bazinul electoral, e de asteptat ca si ceilalti sa procedeze la fel: sa izoleze nehotaratii si dezamagitii inainte ca ei sa fie sedusi de adversarii din PSD si PNL. Va ramane establishment-ul politic neschimbat pana la prezidentiale? Suntem inca foarte departe de caderea cortinei.