De aici aflam cati specialisti pierde Romania pe an, pentru Statele Unite, cetateni care au viza H-1B. Adica arhitecti, cercetatori, oameni cu inalta specializare. Si in US se ajunge infinit mai greu decat in UE.

In 2007 - 2008

In 2006 - 2033

In 2005 - 1948

In 2004 - 1771

Din cauza "inteligentei" clasei noastre politice, toate Guvernele, toate structurile Statului din 1989 pana acum, sute de mii de oameni scoliti si-au luat campii spre binele lor si al statelor unde s-au dus. Jos palaria pentru ei.

Ce inseamna putere in ziua de azi? Sa ai tehnologie. Ca nu suntem tampiti e evident, tocmai am proiectat, facut si vandut prima locomotiva electrica romaneasca de dupa 90. Am vandut-o in Ungaria. A fost facuta de o firma privata. Se fac si autobuze in Romania. Tot privat. Si multe altele. Cei care nu au plecat pot inca sa mai faca lucruri. Putem si noi sa importam creiere, inteligenta exista, la spitalul din Novaci, Gorj medicii sunt sudanezi si moldoveni si fac o gramada de treaba buna.

Sa revenim, tehnologia inseamna putere, nu productia. Chinezii fac 100 de milioane de calculatoare pe care le cumpara toata lumea. Dar habar n-au sa proiecteze un procesor de calculator. Daca au chef americanii muta toata productia inapoi si fac un procesor nou si vand ei calculatoarele, asa poate sa faca si Renault cu Dacia, s-o mute in Liban sau in Trinidad Tobago sau la Marsilia. Nu mijloacele de productie conteaza, asta ca sa inteleaga si Nea Nelu, ci tehnologia de a produce mijloace de productie. Si aia e in mintea specialistilor. Si specialistii se duc unde le e mai bine, in strainatate sau in mediul privat intern. Sunt o marfa.

Stiu prea bine ce se intampla acum in cercetarea romaneasca. Tinerii pleaca, cei ca mine se duc in mediul privat. Simplu. Cei tineri o sa mareasca prapastia intre Romania si restul statelor. Noi vom profesa sub capacitatile noastre sau daca avem noroc ne vom aduce aminte cu nostalgie ca am incercat sa aducem tara asta in randul celor puternice. Pentru ca majoritatea firmelor care inteleg nevoia de specialisti e facuta din multinationale, care la randul lor pot pleca.

Poti sa stai pe un munte de uraniu, e egal cu zero daca nici macar n-ai idee la ce e bun. Si nici n-ai pe cine sa intrebi. Statul trebuie sa aiba la indemana un grup de specialisti care sa fie in stare sa raspunda competent la orice intrebare tehnica, din orice domeniu, la cel mai inalt nivel. Aceasta competenta este necesara pentru siguranta nationala, tine de CSAT, de structurile puterii statale. Pentru ca nicio tara nu are interesul ca alta tara sa aiba tehnologie. Pentru ca devine o tara concurenta.

La noi totul se invarte in jurul candidaturii Elenei Basescu. Un subiect minor. Intr-o tara minora. Condusa de oameni care habar n-au in ce lume traiesc.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.