Elena Basescu a demisionat din PDL si va candida independent la alegerile europene, e stirea care mi se pare cea mai importanta pe ziua de azi. Ok, lasand la o parte imprumutul de la FMI si UE, dar vreau sa mai respir un pic si sa las economia intr-un plan secund nemeritat, stiu, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Deci Elena va candida independent - bine face! Poate asa PDL va avea o lista acceptabila pentru Alina Mungiu Pippidi, sa accepte sa candideze (vreau sa vad o lista cu intelectuali si sa vad ce sanse au acesti oameni in fata electoratului), poate asa Basescu nu va mai fi acuzat de nepotism, poate asa Elena va demonstra cu adevarat ce poate.

Mai ales pentru fiica presedintelui va fi bine. Chiar daca nu e total independenta de PDL. Inteleg ca va fi ajutata de colegii ei de la tineret sa adune semnaturile necesare candidaturii, 100.000 - si ramane de vazut daca vor reusi sa o faca pana pe 7 aprilie. Va putea candida, nu este sigura ca are vreo sansa sa fie aleasa. Inteleg ca ar avea nevoie de 300.000 de voturi. Ce ironie, va mai amintiti parlamentarul acela din diaspora care a intrat in Parlamentul Romaniei cu o mie si ceva de voturi?

De ce va fi bine pentru Elena Basescu? Pentru ca va putea sa isi demonstreze ei si celorlalti daca are stofa de politician si viitor politic, pana la urma.

* Cand devii cunoscut publicului larg prin pictoriale - reusite, nimic de zis - e mai greu sa fii credibila ca tanar politician. Nici vanatoarea tabloidelor n-a ajutat-o, dimpotriva, iar intens mediatizata relatie cu fiul lui Hrebenciuc i-au subminat incercarile de a se vinde ca politician.

* Cand aparitiile tale la tv sunt putine, iar atunci cand exista discursul tau este cu greseli - pentru ca vrei sa vorbesti pretios si o dai in bara - din nou nu pari calificat pentru statutul de om politic. Pe de alta parte, cred ca a si fost vanata mult si ca nu i s-a iertat nimic. A spus cineva ceva despre Tariceanu, care in loc de "pe care" foloseste intotdeauna care, precum fotbalistii? "Deciziile care le-am luat astazi...", nimeni nu s-a legat niciodata de asta. Veti zice ca nu echivaleaza cu "succesuri", dar pentru mine e la fel de grav.

* Cand esti fiica presedintelui si vrei o cariera politica, trebuie sa muncesti de 10 ori mai mult decat altii, sa fii de 10 ori mai activ, mai implicat, mai serios si tot va exista acuzatia de nepotism. Chiar daca Elena nu ar fi vrut sa fie tratata preferential, toti din jurul ei o trateaza asa, ca doar e fata presedintelui.

Candidatura ei la europarlamentare, ca independent, ii ofera Elenei o mare sansa: sa arate ce poate. Chiar si simpla candidatura, nu neaparat obtinerea unui loc in Parlamentul European - greu, de altfel, chiar daca exista precedentul Tokes - o vor ajuta fie sa se infunde definitiv, fie sa ne demonstreze noua tuturor celor care o criticam sau nu avem incredere in capacitatile ei ca ne inselam teribil.

* Participarea la dezbaterile electorale vor demonstra daca poate doar sa memoreze un discurs - si a facut-o bine cu ultimul, cel de astazi - sau sa faca fata unei confruntari de idei si de proiecte.

* Nu are experienta dezbaterilor tv, e adevarat, dar va fi un exercitiu bun pentru ea. Si interesant pentru noi, privitorii si electorii.

* Experienta de stagiar in PE a familiarizat-o cu temele relevante pentru un europarlamentar roman, probabil ca si-a facut si niste conexiuni sau cel putin a reusit sa vada care este mersul lucrurilor, complicat, de altfel. Daca a ramas cu ceva in urma acestei experiente sau nu, am putea vedea tot in campanie.

Nu ma lansez in analize, ce inseamna pentru presedinte victoria sau infrangerea fiicei sale, ce inseamna pentru partid, cine i-a facut strategia, ca inteleg ca se spune ca nu a fost decizia ei. Probabil ca cititi asta la toti analistii, comentatorii politici care au reactionat la gestul ei.

Am ales sa privesc asta dintr-un singur punct de vedere: Elena Basescu are ocazia sa demonstreze daca poate sau nu sa isi construiasca o cariera politica. Sper sa aiba forta si inteligenta sa recunoasca, daca va fi nevoie, ca politica nu e pentru ea. Iar pentru noi, privitorii si alegatorii, va fi chiar o campanie interesanta. Pentru mine va fi interesant de urmarit ce rezultat va avea PDL cu o lista pe care s-ar afla sau se vor afla TRU, Cristian Preda, Alina Mungiu Pippidi si Monica Macovei si ce va face Elena Basescu singura.

Citeste si cometeaza peblogul Menaru.