Luni, in discursul sustinut in fata Parlamentului, dl Basescu a facut o radiografie obiectiva a situatiei economiei romanesti, a trasat sarcini guvernului, a amintit de criza si de efectele pe care aceasta le va avea asupra romanului de rand, a amintit si de fondurile europene pe care suntem incapabili sa le accesam, de necesitatea unei reforme in administratie, de cheltuirea cu chibzuinta a banului public, de multe alte probleme pe care de 18 ani nu suntem capabili sa le rezolvam. Pe scurt, a spus ceea ce orice roman cu scaun la cap stia deja.

Stiam ca in anii anteriori economia s-a dezvoltat haotic iar dezechilibrele macroeconomice au devenit extreme, stiam ca banii publici se cheltuie prost si cu dedicatie (sau, intr-o exprimare intelectuala - managementul fondurilor publice este unul defectuos), stiam si ca functionarii publici sunt prea multi iar sistemul public este unul neeficient. Ce nu stim insa?

Nu stim ce face actuala putere in frunte cu dl. Basescu pentru a rezolva toate aceste probleme. Presedintele a vorbit frumos, insa nu a oferit nici o solutie. Sa nu ne ascundem dupa deget - nu d-l Boc conduce „de facto” Guvernul la fel cum nu actualul PM va plati oalele sparte in cazul in care Romania va intra in recesiune.

In acest context, de la Presedinte astept solutii, nu declaratii care dau bine la public. M-am saturat de discursuri pompoase si de promisiuni indraznete, vreau rezultate.

Criza economica si un acord incheiat cu FMI dau ocazia celor aflati la putere sa isi demonstreze competenta pentru ca orice decizie cu impact negativ la public poate fi aruncata fie in carca FMI, fie poate fi motivata de criza mondiala. Paradoxal, dar aceasta criza ofera o marja de manevra suficient de mare actualilor guvernanti pentru a lua decizii nepopulare, decizii care trebuiau luate cu mult timp in urma.

Legat de necesitatea unui imprumut extern, dl Basescu a declarat:

Romania are nevoie, ca centura de siguranta, de un imprumut extern. Putem contracta un imprumut de la CE, dar numai in conditiile unui parteneriat cu FMI. Un imprumut ne va face mai rezistenti la o eventuala deteriorare rapida a economiei nationale sau globale

In conditiile in care alegerile prezidentiale bat la usa, cred ca un acord cu FMI reprezinta centura de siguranta pe care dl Basescu si-o fixeaza pentru impactul din toamna cu electoratul.

Da, avem nevoie de un acord cu FMI pentru a pune capat cheltuirii bezmetice a banului public si pentru a ne creste credibilitatea in fata agentiilor de rating. De data aceasta, interesul d-lui Basescu coincide cu interesul national. Dar data viitoare?

PS: Discursul pe care presedintele l-a sustinut in Parlament a fost in mod evident un discurs de prim-ministru. In aceste conditii, repet intrebarea: mai avem nevoie de dl Boc?

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.