Cel mai important eveniment politic al momentului – dezbaterea proiectului de buget in Parlament – arata ca masina de vot PDL-PSD functioneaza fara rateuri la impartirea banilor si ca unul din efectele asteptate ale votului uninominal – coalizarea politicienilor indiferent de culoarea lor in jurul unor proiecte locale – nu s-a produs. Cele doua partide au respins miercuri la foc automat toate amendamentele PNL, chiar daca ele insemnau bani in plus pentru localitati conduse de primari pesedisti si pedelisti. Liberalii, la randul lor, au exagerat strategic iar PDL si PSD au cazut in capcana.

  • Amendament. Comuna Balteni, judetul Vaslui. Liberalii cer 420 mii lei in plus pentru modernizarea si aslfatarea drumurilor. “Se pare ca doar PNL sustine modernizarea Romaniei. Fac apel la deputatul PSD care se afla in sala sa sustina amendamentul”, declama un deputat PNL de la tribuna. Rezultatul: 72 de voturi pentru, 173 impotriva. Amendament respins.
  • Fara numar. Sutele de amendamente PNL discutate la minut miercuri in Parlament erau, parca, trase la indigo: mai multi bani pentru drumuri, podete, aductiuni de apa, constructii de locuinte pentru tineri. N-a trecut nici unul. Masina de vot PDL-PSD le-a respins mecanic, nici o defectiune, nici un singur vot pentru dusmanii liberali.
  • Prostia PSD-PDL. Dornice sa-si arate muschii in Parlament, cele doua partide aflate la putere s-au comportat perfect stupid. Unele proiecte se derulau chiar in localitati conduse de primari PDL sau PSD, dar simplul fapt ca amendamentele erau sustinute de liberali a fost motiv ca deputatii si senatorii puterii sa le respinga automat. O eroare ca va fi speculata la maxim.
  • Strategie. Procedand astfel, partidele din coalitie au picat in capcana. PNL va umple cutiile postale  ale cetatenilor cu amendamentele respinse de PDL si PSD. Viitorii alegatori vor afla ca partidele coalitiei le-au tradat interesele, ca se opun unor investitii locale in infrastructura.
  • Efect ratat. Prim urmare, unul din efectele asteptate ale votului uninominal – coalizarea parlamentarilor indiferent de culoarea lor politica in jurul unor proiecte locale – nu s-a produs. In PSD, baronii locali condusi de Liviu Dragnea au avut zilele trecute o tentativa de razmerita, repede inabusita in partid. 
  • Masina de vot. Va amintiti dezbaterile din campanie, cand candidatii se jurau ca vor ignora razboaiele politice si ca parlamentarii, indiferent de partid, se vor bate la discutia despre buget pentru proiectele din colegiul lor? Am urmarit miercuri ore in sir dezbaterile din Parlament. Nu s-a intamplat asa. Nu va pot da un singur exemplu de coalizare transpartinica in jurul unui drum comunal sau parleaz satesc. 
  • Capcana. Liberalii n-au fost totusi inocenti cand au decis sa-si sustina sutele de amendamente in sedinta reunita a celor doua camere. Au cautat sa castige capital politic, declamand ca ei sunt singurul partid preocupat de modernizarea tarii. Si-au obligat adversarii de la PDL si PSD sa voteze impotriva unor investitii suplimentare in infrastructura rurala.
  • PNL a exagerat in mod evident. A depus peste 3.000 de amendamente, adica aproape jumatate din total. Potrivit, unor estimari, amendamentele liberalilor reprezinta 30 de miliarde de euro din 56 de miliarde, cat reprezinta tot bugetul. Altfel spus, cer inca jumatate din bugetul deja aprobat. Demagogie cat cuprinde. La zeci de proiecte au indicat ca sursa de finantare, in bataie de joc, Administratia Prezidentiala.
  • Razbunare. Am auzit deputati PDL fericiti ca le-au tras-o liberalilor: “Asa ne-au facut si ei anul trecut”. Razbunarea e o arma care, utilizata in politica, orbeste. Liberalii, la randul lor, au facut tot ce le-a stat in putinta sa traga de timp, sa dea peste cap calendarul dezbaterilor pe buget, sa strice socoteala coalitiei, sa-si enerveze adversarii. Au reusit. Din acest punct de vedere, razboiul politic pe marginea proiectului de buget, altminteri firesc, a parut uneori o cearta infantila, ceva suprarealist si enervant din care eu, cetatean onest, nu castig nimic.
  • Ultrapopulism. Votul uninominal i-a determinat pe noii parlamentari sa se orienteze catre proiecte ultra-populiste, in dauna investitiilor realiste. De pilda, din cele 7.000 de amendamente depuse, peste 5.000 au fost respinse in comisiile de specialitate. Majoritatea cheltuieilor suplimentare aprobate s-au dus pe biserici.