Cartile de istorie nu sunt carti politiste dar pot fi la fel de fascinante. Ultima carte a maestrului Neagu Djuvara "Razboiul de saptezeci si sapte de ani si premisele hegemoniei americane" este o carte de istorie care se citeste ca o carte politista, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Pentru o deplina intelegere a fenomenului descris ar trebui citita inainte "Civilizatii si tipare istorice" unde demonstratia logica si exemplele istorice sunt mult mai ample si mai de pus pe ganduri.

Ce ne spune de fapt Neagu Djuvara, ca istoria se repeta, ca pentru civilizatiile greco-romana, chineza, islamica si occidentala istoria se comporta la fel. Dupa un inceput larvar, se contureaza un grup de state care apartin civilizatiei respective, acestea duc o jumatate de mileniu un razboi pentru suprematie, cel mai excentric din punct de vedere geografic si, de fapt, ultimul sosit in cadrul civilizatiei castiga suprematia dupa care urmeaza un imperiu care dureaza si el sute de ani, de la caz la caz.

Asta e pe scurt. Dupa ce am citit "Civilizatii si tipare istorice" eram convins ca hegemonia US o sa fie de lunga durata. Maestrul Djuvara nu-mi confirma credinta, cu argumente istorice, printre care si alegerea lui Obama care-i confirma previziunile (cartea e scrisa inainte de alegerea acestuia).

Ce pot deduce eu, mai ales prin prisma crizei economice, ca vin vremuri tulburi. Daca Obama nu confirma, viata, de acum inainte, o sa fie plina de violenta. Si asta pe sute de ani de aici inainte.

Carti de citit. Si asta nu e post platit, fuga la librarie.

Comenteaza pe Romania Obiectiva.