Singura arma eficienta cu ajutorul careia Traian Basescu poate tine sub control PDL este amenintarea ca, la o adica, ii lasa balta. Ca nu va mai candida. De cate ori le toarna galeata cu apa rece in cap, razvratitii isi amintesc subit ca depind de el. Ca n-au alta solutie realista. Seful statului a amenintat din nou, luni seara, la TVR, ca e posibil sa stea pe tusa daca Guvernul Boc va gestiona prost criza. Dar mesajul sau trebuie citit in primul rand ca un avertisment repetat catre nesupusi.

Vazuti cu sacii in caruta, unii lideri au inceput sa nu mai raspunda la comenzi. Cativa au taiat firul cu Palatul Cotroceni. Cel care da cele mai puternice semne de autonomie este, dupa toate semnalele din partid, Adriean Videanu. Este perceput la Cotroceni ca personaj cu ambitii prea mari pentru un politician cu performante cam mici. Cu toate acestea, Videanu, la fel ca Blaga si alti baroni din garnitura veche, par sa-si vada de planurile lor, tot mai separati de Cotroceni. Unii se viseaza sefi in locul lui Boc, altii chiar posibili candidati alternativa.

Adriean Videanu, oricate resurse ar mobiliza, va avea dificultati mari sa capitalizeze politic atat in interiorul cat si in afara partidului. A esuat la Primaria Capitalei, a fugit de lupta electorala si a aterizat in Guvern in urma unor aranjamente sulfuroase, nelamurite nici azi. Din acest motiv, planurile sale de marire par iluzorii.

Seful statului agita din nou scenariul abandonului, semn clar de relatie tensionata cu o parte din PDL. Traian Basescu i-ar fi amenintat prima data in decembrie 2008, in toiul negocierilor pentru formarea guvernului. Atunci le-ar fi spus prima data ca pot sa-si caute alt candidat in 2009 daca isi vor face de cap, daca ii vor iesi din vorba, daca nu vor performa dupa retetarul scris la Cotroceni. Mesajul, se repeta, iata dupa o luna si ceva. Semn ca a scapat partidul din mana.

In mod previzibil, PDL s-a demobilizat dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta guvernarii. Traian Basescu a inventat o jucarie care se poate intoarce oricand impotriva sa. A luat guvernul in brate, are ocazia sa-si intre cu adevarat in haina de presedinte jucator, dar fostii sai camarazi au devenit noii sai inamici. Basescu ii incurca acum varandu-si nasul in treburile lor. Le amplifica frustrari si complexe politice. In consecinta, s-au urcat in varful copacului si vor sa arate lumii intregi ca pot sa zboare, la o adica, singuri.

Seful statului se zbate azi intr-o fundatura: vrea sa transmita ca deciziile importante se iau acum la Cotroceni, ca acolo dospesc marile solutii la criza, pensii si salarii. Asta vrea Basescu sa arate, ca in sfarsit e presedinte jucator. Dar ce se face daca Guvernul esueaza? Pe unde scoate camasa, in an electoral? Cum se va delimita de un guvern pe care astazi il conduce prin Emil Boc? Ce le va spune sindicalistilor care se pregatesc sa marsaluiasca pe strazi cu victimele crizei? Mai complicat sa o faca din doua vorbe mestesugite.

Amenintarea cu abandonul in caz de esec e de uz intern. Va candida in 2009 pentru ca pur si simplu nu are alta solutie.

Mai exista o varianta, foarte putin probabila, dar nu imposibila. Sa lase in 2009 pe Mircea Geoana singur pe culoar cu conditia sa-l unga premier. Suna aiuritor, dar poate fi o solutie daca liderul PSD ii va arata suficiente dovezi de loialitate. Pe Basescu il strange rau haina de presedinte, Geoana o adora, o viseaza.

Liderul PSD declarase public la Cotroceni, mai in gluma, mai in serios, ca modificarile la Constitutie ar putea folosi altcuiva si toata lumea a ras, fiind evident ca Geoana se gandea la el. In 2009 ar putea sa rada si Traian Basescu, de pe pozitii de premier si cu partidul la picioarele sale.

P.S. Ma rog, puteti sa-l imaginati pe Emil Boc trimis in lupta pentru Cotroceni, dar totul depinde de cum va gestiona criza iar un eventual Guvern Basescu ar functiona cam greu fara sprijin PSD.