Intra azi in vigoare Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.

“Ne asculta!” - titreaza Ziua. Listele de discutii sint pline de indignari despre “Legea Ochiul si timpanul”.

Da si nu - sa zicem. Sint câteva puncte pe care as vrea sa le amintesc:

  • prezenta lege transpune o Directiva europeana, deci nu este o inventie a statului român bagacios si totalitar. Ceea ce nu o face mai buna si mai acceptabila.
  • legea nu permite operatorilor interceptarea comunicatiilor sau accesul la continutul lor - deci, nu “ne asculta!” nimeni. Ea creeaza operatorilor obligatia de a pastra, timp de 6 luni, in conditii de siguranta, date pe care acestia le aveau deja (sursa unei comunicari; destinatia unei comunicari; data, ora si durata comunicarii; tipul de comunicare; echipamentul de comunicatie al utilizatorului sau dispozitivele ce servesc utilizatorului drept echipament; locatia echipamentului de comunicatii mobile). Primiti multe din aceste date in mobilele voastre, cind verificati ora la care ati sunat sau ati fost sunati, cit a durat apelul, numarul care v-a sunat sau cind va apare pe ecran zona unde va aflati.
  • legea permite organelor de ancheta acces la aceste informatii prin ordin al judecatorului , emis la cererea procurorului, numai dupa inceperea urmaririi penale.

Deci, daca dam deoparte isteria, raminem cu o lege proasta, inaplicabila si cu potential de violare a intimitatii si a dreptului la viata privata - ca atare, neconstitutionala. Nu voi mai repeta ce am spus din luna martie. Voi remaca doar ca nu a existat niciun fel de interes fata de aceste potentiale violari ale drepturilor omului pina acum. Nu a reactionat nici presa, nici societatea civila, nici partidele. si nici industria (operatorii de telefonie mobila, ISPistii), cea care este prima care are de pierdut (toate cheltuielile de stocare si securizare a datelor de trafic revin operatorilor) nu a miscat un deget. Ceea ce inseamna, nu-i asa?, ca totul era in ordine.

Germania a declarat Directiva neconstiutionala, a limitat utilizarea legii la cazuri grave si in care nu se pot utiliza alte informatii, printr-o hotarire preliminara a Curtii Constitutionale. (Multumesc de precizare, Bogdan). Directiva a a afost atacata si in Bulgaria, unde legea locala prevedea “acces pasiv printr-un terminal” al autoritatilor la datele stocate, fara hotarire judecatoreasca.

Noi platim pretul indiferentei noastre. Mie asta mi se pare pagubos: sa stai cu miinile in sin cit poti face ceva si sa te lamentezi ca esti oropsit cind lucrurile ajung la scadenta.

Citeste si comenteaza pe blogulIoanei Avadani.