Cat costa datele tale personale?

de Vlad Mixich     Hotnews.ro/Deutsche Welle
Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:11 Actualitate | Opinii


Nu este deloc surprinzator ca adoptarea Legii 298/2008 nu a starnit in Romania nimic mai mult decat o bombaneala generalizata. In urma cu doua luni, Parlamentul a aprobat legea care ii obliga pe operatorii de telefonie si internet sa stocheze timp de sase luni, date privind apelurile telefonice, mesajele si activitatea pe internet a utilizatorilor.

Autoritatile primesc astfel acces la o multime de date personale: numerele de telefon pe care le apelam, adresele de e-mail catre care trimitem mesaje sau site-urile de Internet pe care le vizitam.

Ascultarea telefoanelor este o obsesie nationala pentru un popor obisnuit inca din perioada comunista cu un regim de atenta supraveghere. Tocmai de aceea, Legea 298/2008 este perceputa intr-un registru fatalist, ca o expresie a atotputerniciei statului.

O lege cu arome ilegale...

Interdictia de a inregistra sau intercepta continutul convorbirilor si cel al mesajelor transmise este insa limpede precizat in lege. Mai mult, accesul la datele stocate poate fi obtinut doar ca urmare a unei autorizatii judecatoresti. Cu toate acestea, continutul legii poate fi considerat o violare a articolului 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului, care protejeaza dreptul la viata privata al oricarei persoane.  

Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor a avizat negativ legea, insa aceasta Comisie are doar un rol consultativ, legea fiind aprobata in Parlament fara dezbateri consistente, ca fiind o directiva europeana.

De altfel, legea privind retinerea datelor este prezenta sub diferite forme in toate tarile Uniunii Europene. In Marea Britanie, operatorii sunt obligati sa stocheze datele convorbirilor telefonice pe o perioada de un an. Situatia din Germania este similara cu cea din Romania doar in privinta duratei de pastrare a datelor (sase luni), protestele din partea societatii civile fiind insa numeroase.

La inceputul anului trecut, 30.000 de cetateni germani au actionat in judecata statul, invocand incalcarea dreptului la viata privata. Atunci, Curtea Constitutionala Federala a inasprit conditiile de acces la datele private, legea ramanand insa in vigoare.

Defecte din fabricatie

In Romania, Legea 298 permite stocarea acestor date private fara consimtamantul persoanei vizate,  iar cererea neinregistrarii acestor date este inutila. Totusi, exista o alternativa: aceea de a solicita o verificare a respectarii legii catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Cum poate banui un cetatean ca ar fi subiectul unui abuz? Este greu de raspuns. Pe de alta parte, articolul 20 al legii este calcaiul lui Ahile. Se precizeaza ca autoritatile cu atributii in prevenirea amenintarilor la adresa securitatii nationale pot avea acces la bazele de date in conditiile legislatiei in domeniu. Insa aceasta legislatie este neactualizata din 1992, pachetul legilor sigurantei nationale fiind deocamdata uitat in Parlament.

Cat costa datele personale?

Ideea stocarii datelor comunicarilor private a fost generata cu intentia de a preveni actele de terorism de pe teritoriul Uniunii Europene. Se pare insa ca legiuitorului nu i-a trecut prin minte ca orice adolescent poate arunca in ridicol aceasta lege prin simpla folosire a unei cartele telefonice pre-pay sau a unui computer dintr-un Internet Cafe.

Principalul scop al legii, cel de prevenire, este astfel ratat, insa expunerea cetateanului obisnuit la un potential abuz creste enorm. Istoria comunicarilor private ale oricarei persoane sunt de astazi la doar un click distanta. In cazul unor abuzuri, legea obliga la plata unei sume cuprinse intre 600 si 125.000 de euro. Practic, acesta este pretul datelor noastre personale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8224 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  O lege facuta de nite prosti. (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:32)

  tar [anonim]

  Ce poate dovedi in instanta ca X a vorbit la telefon cu Y sau ca a trimis un email atat timp cat nu se poate vedea continutul. Este o lege complet inutila iar cei care au ceva de ascuns nu o sa aiba nici o problema in a evidata sa apara pe "radar"
  • +1 (1 vot)    
   O lege facuta PENTRU niste prosti (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 9:25)

   Alias [anonim] i-a raspuns lui tar

   Somn usor!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e ASA! (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 14:58)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui tar

   Faptul ca X l-a sunat pe Y la ora tz si convorbirea a durat n minute dovedetste ca .... X l-a sunat pe Y la ora tz si convorbirea a durat n minute :-)

   adica X il cunoaste pe Y si au si stat de vorba...

   de exemplu poate X care e acuzat de crima sau furt sau viol sau mai stiu eu ce sustine ca NU il cunoaste pe Y si nu a avut nici o convorbire telefonica cu el vreodata. eee acum se poate dovedi acest lucru. atata tot.

   pt toti amatorii de teoria conspiratiei: nu exista capacitate de stocare in lume la ora actuala care sa inregistreze toata apelurile facute de un operator de telefonie... . deci in nici un caz nu vom fi inregistrati toti.. .doar unii:-).
   • 0 (0 voturi)    
    nu esta asa (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 16:13)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Inca de acum 10 ani s-a apreciat de catre specialisti ca exista capacitatea de stocare a tuturor convorbirilor telefonice din lumea intreaga pe o perioada de 3 luni (bauiesc ca nu in format wav). Asta acum 10 ani ...
 • +1 (1 vot)    
  furtuna intr-un pahar cu apa (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:32)

  Technicus [utilizator]

  Legea asta nu face decat sa puna ordine intr-o situatie de fapt.
  Trebuie verificata aplicarea ei, ca sa nu fie abuzuri.

  Cateva considerente tehnice:
  Aceste date "personale" exista de cand a aparut taxarea detaliata (de peste 15 ani in Romania) si nu este vorba de inregistrarea continutul convorbirii.

  Numarul pe care-l apelezi este deja in bazele de date ale companiei de telefoane si poti vedea lista cu convorbiri facand o simpla cerere (sau chiar pe Internet la unele companii de telecomunicatii). Problema este cat timp vor fi pastrate si cine are acces la ele.

  In trecut au fost abuzuri, sa ne amintim de scandalul "Armagedon" 1 si 2.
 • 0 (0 voturi)    
  uau, ce deductibilitati.... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:51)

  a [anonim]

  cap.2, art.3, al.3: "Cheltuielile legate de crearea si administrarea bazei de date sunt deductibile fiscal"... bagati baieti toata cheltuiala firmei pe "crearea si administrarea...", veti avea numai profituri; pe de alta parte in retelele wireless ce este (art.6, al.1. lit.b) "...identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat..."?
  • 0 (0 voturi)    
   Răspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:02)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui a

   ...identificatorul abonatului sau al utilizatorului inregistrat... în reţelele wireless este MAC-ul controllerului 802.11 (nu că acesta n-ar putea fi falsificat foarte uşor - la fel ca şi MAC-ul din reţelele 802.3).

   Dar dacă stai să te gândeşti, poţi să fii "stealthy" şi cu telefonia mobilă - cumperi un SIM pre-paid de la un chioşc RATB şi nimeni nu poate să ştie cine e în spatele unui număr.
   • +1 (1 vot)    
    ca nu ma pricep (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:20)

    a [anonim] i-a raspuns lui aqualung

    ca nu ma pricep, aquy, MAC-ul nu este ceva "ars" in "fizicul" interfetzei? deci interfatza pe care am cumparat-o (ca placa separata sau on board sau bluetooth) vanduta cuiva, trebuie sa se ceara fabricantului sa comunice prin cine a vandut perifericul pentru a verifica din factura (daca sa face) cumparatorul... nu?
    • 0 (0 voturi)    
     MAC (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:42)

     Dan [anonim] i-a raspuns lui a

     Da cel original/real este "ars". Insa "virtual" se poate suprapune unul fals peste cel real :)) si e BANAL de simplu :)
     • 0 (0 voturi)    
      claie peste gramada (Marţi, 20 ianuarie 2009, 15:18)

      a [anonim] i-a raspuns lui Dan

      n-am mai vrut sa spun si ideea asta cu clonarea
   • 0 (0 voturi)    
    "stealthy" (Marţi, 20 ianuarie 2009, 15:11)

    Ionescu [anonim] i-a raspuns lui aqualung

    Dar de IMEI ai auzit? :D Deci pe burta daca ai telefon furat ca altfel....
 • 0 (0 voturi)    
  cenzura vietii private (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:05)

  roman [anonim]

  Legea asta e doar un pas la o cenzura ulterioara.
  Ca e impusa de Europeni..

  Acum s-a mai facut un pas in violarea intimitatii personale.
 • +1 (1 vot)    
  cartela telefonica pre-pay (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:06)

  vlad [anonim]

  Ca sa fii "anonim" in reteaua telefonica mobila,nu e suficient sa folosesti o cartela "pre-pay"!!! Mai trebuie sa ai si un terminal (adica aparatul zis "telefon") cu un IMEI care nu figureaza pe numele tau.(Cine nu stie ce e ala IMEI sa caute pe Google) Mai nou de cativa ani,s-a inventat "amprenta vocala",asa ca orice IMEI sau nr. de SIM ai avea,daca amprenta vocii tale exista in baza de date,poti fi identificat.Dar,toate astea necesita o tehnologie relativ costisitoare,asa ca nu e rentabil sa urmaresti orice "gugustiuc" cu ea!Acum ca si inainte de 1989,toata lumea se teme ca "Securitatea asculta" dar de fapt urmariti cu adevarat erau(sunt) cei "interesanti" -nu toata "prostimea"!!!
  Desigur,nu stii niciodata cand si cum poti deveni "interesant"...!
  • 0 (0 voturi)    
   pre-pay (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 9:28)

   Capsunaru [anonim] i-a raspuns lui vlad

   La americani un pre-pay nu se poate activa decit daca vorbesti cu un operator si dai datele personale (Nume + adresa + driving licence)

   Probabil o sa apara si la noi asta. ;)
 • +1 (1 vot)    
  istoria (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:10)

  bigbrotheru [anonim]

  n-au trecut 20 de ani de la fostul regim in care eram ascultati si inregistrati zi si noapte, si iata ca printr-un "twist of fate" vechile obiceiuri revin intr-o noua prezentare. de data asta tehnologia le permite, baietii nu o sa rateze nici o convorbire, nici un e-mail.. si de altfel, absolut stupid si inutil, cine are motive serioase sa se ascunda, o sa se ascunda usor. cel care sufera direct este simplul cetatea, care nu are nici motive, nici timp si nici priceperea sa se apere de bigbrother. lectura la subiect: George Orwell - "1984".
 • +2 (2 voturi)    
  bushit-uti juridice pe considerente tehnice (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:10)

  echos [anonim]

  1. Articolul este prost facut si speculeaza lipsa de cunoastere tehnica a majoritatii - Base e de vina! ;)
  2. Datele legate de convorbiri, sms-uri se stocheaza de operatorii de Telefonie de ffff mult timp:
  3. Datele legate de i-net(web,email) sunt stocate in log-uri pe srverele de acces al fiecarui ISP, La fel si IP assignat, ora asignarii, ora reasignarii, mac-ul, etc...
  4. Unii operatori pastreaza datele pe perioade mai lungi alti pe cateva luni -cititi-va contractul semnat - legea introduce doar obligativitatea stocarii acestor date!!! Unele firme IT pastreaza toate emailurile(si continutul) lor 20 de ani!!!!
  5. Daca vi se pare ca in telefonie se pastreaza date detaliate, v-ati mira sa vedeti cat de detaliate sunt log-urile de access pe net: ce site/poza a-ti vizionat la ce ora, ce a-ti downloadat si la cine a-ti mai dat ...
  6. Controlul retelelor wireless detinute de persoane fizice nu este strict reglementat in Romania. Alte tari din Europa, v-ar obliga la o autorizare prealabila dpdv frecvente radio, mai ales daca vreti ca reteaua d-vs sa acopere si exteriorul casei.
  7 Simpla folosire a unui pre-paid nu va scapa de urmarire- si telefonul se identifica in retea si cartela se identifica in retea - ; nici in i-net cafeul nu va asigura un caracter privat - de obicei sunteti filmat, notat intr-un caiet, si in log-uri vor intra tot ce a-ti facut pe net!
  Din pacate limba romana nu este prea bogata in acest domeniu pentru a face diferentiere intre date legate de activitatea(personala) sau date personale de identificare. Asa ca e usor sa speculezi varianta cea mai negativa!
  • 0 (0 voturi)    
   si totusi (Luni, 26 ianuarie 2009, 17:13)

   io [anonim] i-a raspuns lui echos

   Da, dar acum au temei legal sa faca rahaturile astea :D.
 • +1 (1 vot)    
  hmmmm (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:41)

  anonym [anonim]

  bine ca s-a dat aceasta lege...era prioritatea nr 1 in Romania, sa fim ascultati fara motive pertinente, de oricine...ciudat k nu s-a dat o ordonanta /lege sa inceteze jaful practicat de companiile respective. doar platim printre cele mai mari tarife din Europa la telefonia mobila, dar ce mai conteaza...niste spagi unde trebuie si ai un jaf de proportii, la scara nationala adica, practicat de firme ce se presupun a fi "concurente"
  • +1 (1 vot)    
   ma ia cu dureri de cap (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:57)

   oh [utilizator] i-a raspuns lui anonym

   pur si simplu voi renunta la telefoanele mobile si lainternetul mobil. Ma reintorc la viata de acum 15-20 ani, cand nu aveam pe cab grija ochiului a-toate-vazator si a timpanului a-toate-ascultator . NU sunt de acord ca cineva, nici macar statul roman , sa imi invadeze viata privata. Nu accept gogoasa servita cu drag de cei interesati " daca nu ai ceva de ascuns de ce te temi?" Nu am nimic de ascuns insa vreau ca intimitatile mele sa fie numai ale mele si nu si ale elor cu oki albastrii care vegheaza pentru noi. Voi chiar credeti ca ei vegheaza pentru noi? Prostie mai mare nu mi-a fost dat sa aud in ultma vreme. Nu se justifica un asemenea Big Brother in Romania. Se arunca doar cu bani in stanga si in dreapta de catre statul roman. Culmea ironiei e ca vom plati sa fim monitorizati. E inacceptabil asta. Renuntz cu drag la toate acele mici gadgeturi care fac posibila monitorizarea vietii mele in cele mai mici detalii. In rest sa ii ia dracul pe toti cei implicati in acest BB.
 • 0 (2 voturi)    
  articol (Marţi, 20 ianuarie 2009, 21:41)

  bagatare si punct ro [anonim]

  degeaba comentam, ca legea o sa mearga inainte.
 • 0 (0 voturi)    
  cartela pre pay (Marţi, 20 ianuarie 2009, 22:20)

  claudiu [anonim]

  Gresit! Nu orice adolescent poate arunca ina er legea cu o cartela pre pay. Este o lege ca la cumpararea unei cartele pre pay sa prezinti un act d identitate. De ex zilele astea nu am putut sa cumpar o cartela orange din spania, e drept, pt ca nu aveam pasaportul, sau carte de identitate spaniola sau card de rezidenta.
  • +2 (2 voturi)    
   E usor sa fentezi (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 9:09)

   Zoe [anonim] i-a raspuns lui claudiu

   In Spania o fi asa, dar la noi nu te intreaba nimeni de sanatate cand iti iei cartela. Cu un telefon cumparat la second si un pre-paid luat de la chioscul de ziare, cine naiba sa te prinda. Iar mai sus, ala cu semnatura si camerele de luat vederi din Internet Cafe e caraghios. Unde ti-a cerut tie frate semnatura intr-un Cafe din Romanica? Legea e clar facuta sa invarta banii bugetului din care sa-si deconteze maharii afacerile...
 • 0 (0 voturi)    
  Cat costa implementarea (Marţi, 20 ianuarie 2009, 23:07)

  ByREV [anonim]

  Are careva idee care este traficul total pe teritoriul romaniei ? Care este largimea de banda la nivel national inclusiv interconectarile dintr ISP-uri ?

  Dupa opinia mea, suma necesara punerii in aplicare intocmai conform legii necesita peste 1000 de mld de lei vechi. Si asta implica doar inregistrarea logurilor nu acces nu si a datelor transmise (fara continut).

  Cine e atat de nebun sa bage milioane de euro in echipamente pentru ca staul are chef sa aiba acces la preferintele mele sexuale ?

  Impotriva curiosilor se poate folosi comunicarea prin vpn, tunneling, proxy ssl ... ;) ceea si folosesc incepand de ieri.
  • +1 (1 vot)    
   scrie in lege... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 9:33)

   dan [anonim] i-a raspuns lui ByREV

   Dupa cum au mai subliniat si alti antevorbitori, operatorii ( cel putin cei de telefonie mobila, nu vad de ce nu si restul, avind in vedere scaderea preturilor la mediile de stocare ) oricum stocau aceste date.. Fa un simplu exercitiu de imaginatie: cere la operatorul tau de mobil factura detaliata de acum trei luni si vezi daca ti-o da sau nu . Ce e mai interesant este ca in lege se stipuleaza ca de acum inainte aceste operatiuni sint acoperite de deductibilitati fiscale, deci hai sa ghicim daca operatorii si providerii sint nemultumiti de aceasta lege sau nu, ca doara si asa nu incaseaza destul saracii .... Raspunsul pe scurt: implementarea se va face pe banii care-i dam noi pe impozite. Mai conteaza cit costa ??
 • +2 (2 voturi)    
  tot ce ne mai trebuia.... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 7:06)

  Alin [anonim]

  ca in rest le aveam pe toate.... O lege data de parlamentari care nu prea au nimic in comun cu tehnica.....
  Pe partea de telefonie orice operator isi stocheaza datele si chiar si inainte de a se da legea se puteau obtine in cazul urmaririlor penale...
  Pe partea de internet si date insa este total abuziva si fara rost.... exista wireless.... in bucuresti sunt mii de ap-uri nesecurizate pe care te poti conecta fara nici o problema.... un pda este suficient pentru a trimite sau primi un mail... Langa mine am vreo 6, dintre care 4 au toate setarile default... Exista conexiuni criptate, routere, VPN-uri securizate.... chiar se gandesc handicapatii nostri parlamentari ca cine vrea sa faca prostii legate de siguranta nationala le face de acasa?.... eventual sa isi si semneze mail-urile cu organizatia terorista in care lucreaza.....
 • 0 (0 voturi)    
  Alternativa... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:23)

  n00b [anonim]

  Alternativa...

  Oamenilor, de SCRISOARE a-ti auzit? Chestia aia care o scrii cu pixu' pe o foaie de hartie! Revenim la vechile instrumente "pre i-net " ( termenul asta l-am inventat adineauri) de comunicare...
  Desigur, si scrisoarea poate fi interceptata, deschisa, citita, ... dar totusi, nu cred ca stau baietii de la securitate sa citeasca toate scrisorile trimise de TOATA lumea ( zic asta in ipoteza ca marea majoritate ar accepta sa se foloseasca de scrisoare, ca mijloc de comunicare mult mai lent si rudimentar ).
  Ce ziceti? N-ar fi mai frumos sa ii trimite-ti sotiei/prietenei/amantei o scrisoare scrisa de mana decat banalul email ( a se citi ca si denumirea vopselei ...) sau mai noul asa zis Messenger? :)
  Desigur, e doar parerea mea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by