I se spunea Dl. Papion. A dus un razboi mediatic, din exil, importiva dictaturii comuniste si a regimului ceausist. A imbracat multe haine: avocat, jurnalist, scriitor, filantrop, afacerist si politician. A pierdut cursa pentru presedintia Romaniei, insa nu s-a oprit din negocierile intrarii Romaniei in structurile NATO. Astazi se implinesc noua ani de la moartea lui Ion Ratiu.

Cunoscutul politician, scriitor si filantropist s-a nascut la data de 6 iunie 1917, la Turda. Dupa terminarea studiilor de drept si efectuarea stagiului militar, Ion Augustin Nicolae Ratiu s-a inscris in Serviciul Strain Roman in aprilie 1940. A fost trimis la Londra ca si cancelar al Delegatiei romane conduse de ministrul Viorel V. Tilea. Dupa ce Romania s-a alaturat Axei in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Ion Ratiu a demisionat si a obtinut azil politic in Marea Britanie. A castigat o bursa in economie la St. John College din Cambridge. In 1945, se insoara la Londra cu Elisabeth Pilkington.

Ratiu a ramas in exil in Londra si dupa venirea la putere a comunistilor in 1947. S-a opus mereu totalitarismului de orice culoare politica. A facut parte dintre cei care au creat Societatea Studentilor si Tinerilor din Europa Centrala.

Ion Ratiu si-a asumat si rolul de jurnalist, colaborand cu BBC Romania, Radio Europa Libera si Vocea Americii. In anii ’50, publica saptamanal buletinul de stiri Presa Libera Romana (Free Romanian Press).

In 1957, se dedica idealului unei Romanii libere. Este si anul cand publica Romania Contemporana. Joaca, de asemenea, un rol important in initierea Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi (World Union of Free Romanians), a carui presedinte este ales in 1984. Publica Romanul Liber / The Free Romanian, o revista lunara in limbile romana si engleza. Pana in anii ‘90, publicatia a fost trimisa catre toate cancelariile din Vest si tuturor ziarelor mari, bucurandu-se de atentia acestora.

In 1990 se intoarce in Romania si este nominalizat ca presedinte la conducerea PNT-CD. Nu a reusit sa castige sefia, insa a fost ales membru al Parlamentului si vice-presedinte al Camerei Deputatilor.

Ratiu primeste titlul de cel mai bun presedinte pe care Romania nu l-a avut niciodata. Aparitia lui pe scena politica romaneasca a fost memorabila nu doar datorita eforturilor si idealurilor sale, ci si gratie papionului, nelipsit din tinuta sa. „Domnul Papion” s-a impus in septembrie 1991, cand a incercat sa calmeze situatia dintr-o Camera a Deputatilor invadata de mineri.

A murit la Londra, la data de 17 ianuarie 2000, in mijlocul familiei sale. La cerera sa, a fost inmormantat la Turda, insotit fiind pe ultimul drum de aproximativ 10 000 de oameni.

Fundatia caritabila Ratiu a fost infiintata la Londra in 1979 de catre Ion Ratiu si sotia sa, in scopul de a recompensa excelenta culturala si gandirea independenta. Fundatia promoveaza proiecte in educatie si cercetare care se adreseaza culturii romane si poporului roman. Ofera anual 100 de granturi romanilor inscrisi in programe post-universitare in Marea Britanie. De asemenea, sprijina proiectele romanesti de arta si civilizatie, societate civila, democratie, protectia mediului si patrimoniu. Fundatia este reprezentata la Londra, Washington, Turda si Bucuresti.