Fundamental: va dori Traian Basescu un guvern de sacrificiu sau unul docil, la comanda sa? Un sac de box sau o piatra de moara? Fata viitorului cabinet se va defini pe doua coordonate mari: criza financiara si campania pentru prezdientiale. Nu rezultatele, atentie. Ele, cifrele, conteaza mai putin in combinatorica politica extrem de variata. Esentiala va fi strategia presedintelui, imaginabila pe cele doua directii cheie: campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2009 si criza financiara care va distruge in primele sase luni credibilitatea viitorului guvern. Prin urmare, ce variante posibile intra pe axa alegeri-criza financiara?

  • Se pot imagina 4-5 scenarii posibile, cu sau fara PSD, cu sau fara PNL, cu PD-L minoritar, cu sau fara nume consacrate pe post de ministri. Miscarea cheie va fi desemnarea viitorului prim-ministru. El poate veni de la PD-L, de la PSD sau chiar de la PNL. Traian Basescu s-a specializat in miscari supriza, in derutarea adversarilor. A facut-o in cazul numirii sefilor de servicii secrete.
  • Traian Basescu va trebui sa gaseasca o solutie simpla la o situatie foarte complicata. Orizontul de asteptare in randul alegatorilor este ridicat. Populatia vrea acum binefacerile promise, profesorii vor sa vada salariile marite cu 50%, firmele spera sa primeasca mia de euro pentru somerii angajati, deduceri fiscale si alte facilitati. Pe de alta parte, perspectiva sumbra a crizei impune masuri exact opuse. Viitorul Guvern va fi aproape obligat in primele luni sa stranga cureaua, nu sa desfaca baierele pungii. Somajul va creste, consumul scade inevitabil, puterea de cumparare va avea de suferit, vor veni mai putini bani la buget. Isi va permite viitorul Guvern cheltuieli mari si taxe mici? Are Basescu vreun interes ca, in plina campanie electorala, sa-si lege numele de un Executiv condamnat la moarte din prima zi?
  • Pragmaticii vad insa altfel lucrurile. Odata instalat la Palatul Victoria, gasesti solutii de supravietuire chiar si in vremuri de criza. A dovedit-o Tariceanu, vesnic cu satarul PSD deasupra capului, insa capul i-a ramas pe umeri patru ani. Numai ca 1 ianuarie 2009 ar putea aduce un element nou, bine camuflat in ultimele luni de guvernare PNL: criza financiara. Criza va schimba radical decorul politic. 
  • Ce urmeaza este destul de neclar. Putem trage insa cateva concluzii simple dupa alegerile care tocmai s-au incheiat. Pentru prima data dupa 1990, doua partide de dreapta castiga peste 50% din voturi. O victorie notabila, obtinuta in conditii ostile, marcate de absenteismul electoratului de dreapta. 
  • Acest scor istoric ii permite presedintelui sa excluda PSD de la guvernare, cu argumentul ca majoritatea romanilor au votat pentru un guvern de dreapta. Din acest punct de vedere, PSD a pierdut alegerile. In 2004, alianta PSD-PC obtinea 37% din voturi. Dupa patru ani de opozitie formala, partidul condus de Mircea Geoana a pierdut cateva procente. Altfel spus, s-a erodat intr-o falsa opozitie. PSD lateste astazi pretul duplicitatii sale.  
  • Dreapta obtine deci un rezultat bun, obtinut in mod paradoxal gratie neintelegerilor dintre PD-L si PNL, nicidecum in urma unui plan bine ticluit. Daca ar fi ramas impreuna la Guvernare, cele doua partide ar fi castigat mai putine voturi decat au obtinut pe 30 noiembrie. Dezbinarea dreptei i-a asigurat, culmea, victoria. Visul strategilor care isi imaginau prin 2005 un PSD invins de o mare forta de dreapta unita s-a realizat partial, dar nu urmare a unei strategii bine gandite. Victoria dreptei a rezultat din haos si conflict, din dezbinare nu din unitate. Din razboiul etern dintre Traian Basescu si liberali. 
  • Partidul Romania Mare a cazut de la 14%, cat a obtinut in 2004, sub pragul electoral. Vadim Tudor dispare practic de pe scena politica. UDMR pierde pozitia de arbitru, dar isi mentine rolul de intaritor pentru orice guvern.
  • Daca PSD va intra totusi la guvernare, primind unul, doua sau mai multe portofolii, se va intampla exclusiv din nevoia presedintelui de a lovi intr-un sac de box pe durata campaniei electorale din 2009. Altfel, nici Constitutia, nici criza financiara nu-l obliga la un guvern de mare coalitie. 
  • Strategii PNL au imaginat o strategie care ii plaseaza astazi intr-o situatie perfect ridicola. Pana ieri, Tariceanu si Geoana decretau razboi total intre stanga si dreapta. Romanii vor avea de ales intre stanga si dreapta, intre trecut si viitor, bla bla bla. Acum, liberalii sunt gata sa se predea oricui. Fac un titlu de glorie din pozitia de partid-balama visata de Dinu Patriciu. Adica sunt dispusi sa negozieze si cu stanga si cu dreapta, se mandresc cu oportunismul lor si mai cred ca asa au ajuns mari politicieni.