Comisia Europeana si-a prezentat miercuri planul de relansare economica; primul lucru care mi-a venit in minte a fost ca Romania poate sa castige enorm. Cu o conditie: ca autoritatile sa nu doarma in papuci sau sa nu se razboiasca neincetat, asa cum au facut-o pana acum. Criza la noi nu are proportiile din alte tari, dar toate prognozele internationale indica faptul ca situatia va deveni critica in 2009. Si acum vine salvarea de la Bruxelles.

In comparatie cu cele 800 de miliarde de dolari ale americanilor, cele 200 de miliarde de euro ale europenilor par bani putini. Dar ganditi-va ca ei vizeaza un singur aspect al planului de relansare economica: impulsul fiscal. In rest, se tot aduna miliard cu miliard pentru cercetare, pentru eficientizarea energetica a locuintelor, pentru masini mai ecologice, pentru retele de internet broadband, pentru infrastructura. Sunt bani care vor fi acordati. Lor li se adauga avansurile din fondurile structurale, sau scutiri de taxe, sau garantii ce pot fi acordate si ajutoare de stat.

Comisia Europeana are un plan inteligent: vrea sa rapuna doi iepuri dintr-o lovitura. La ce ma refer? Planul de relansare economica e in doi timpi: el vizeaza si masuri imediate, pentru ca statele UE sa poata iesi din criza economica actuala, dar in acelasi timp vizeaza si masurile de dezvoltare ulterioara.

Tot tine Comisia la o economie mai verde, ei bine, ea zice acum ca aceasta criza nu e o scuza pentru a uita de acest obiectiv. Dimpotriva, mesajul este: va dam bani pentru ca sa nu aveti argumentul ca sunteti in criza si uitati de mediu. Nu, va dam bani sa luati masurile pe care le vrem noi, dar care va ajuta si pe voi. Va suplimentam banii de cercetare, dar cercetati in domeniile in care va zicem noi.

Sunteti voi in criza, dar noi va dam bani sa va faceti retea broadband, pentru ca la iesirea din criza sa fiti competitivi pe piata internationala, va dam bani pentru ca locuintele voastre sa fie mai eficiente energetic, sa poluati mai putin si sa risipiti mai putina energie. Scutim de TVA produsele si serviciile 'verzi' din domeniul constructiilor, doar pentru a impulsiona acest domeniu si investitiile si crearea de locuri de munca.

Romani, veniti si luati banii!

Daca citesti planul de relansare si te gandesti la beneficiile Romaniei, poti citi printre randuri: romani, veniti sa luati bani! Imi amintesc o formula folosita adesea de Anca Boagiu pe vremea cand era ministru al integrarii europene: “Comisia Europeana ne da banii, dar nu ni-i baga in traista!”. Ei bine, cam asa este. Putem lua multi bani, dar totul e sa avem proiecte si intiativa. Totul e ca autoritatile sa nu doarma in papuci.

Mai mult, Comisia a anuntat acum ca va ajuta statele membre sa faca proiectele mari de infrastructura care sa fie implementate cu fonduri structurale. Mai mult, acorda avansuri mai repede si in sume mai mari. Oare ce vrem in plus ca sa ne apucam sa facem odata autostrazile care ne lipsesc in Romania.

Lipseste ca cineva sa mearga si sa le zica celor de la Bruxelles: “vrem sa facem o autostrada, facem bine proiectul asta? Ajutati-ne!”. Totul e o chestiune de vointa, acum ne fac europenii si proiectele, sau ne ajuta sa le facem, lucrurile nu pot fi mai simple de atat.

Banii europenilor nu se indreapta insa numai spre infrastructura. Comisia s-a gandit si la oameni, atat la cei care vor ramane sau risca sa isi piarda locul de munca si la angajatorii lor. O sugestie este reducerea CAS platit de angajatorii care ofera locuri de munca muncitorilor necalificati sau o serie de bani pentru programe de recalificare profesionala. Statele membre vor trebui sa intocmeasca noi programe operationale care sa puna accent pe cei necalificati sau pe categoriile cele mai vulnerabile de populatie.

In curand, daca sunt urmate indicatiile Comisiei, se va adopta directiva care prevede reducerea TVA pentru servicii care implica “munca intensiva”. Beneficiarii sunt micile firme de reparatii, de la reparatii de pantofi si haine, la reparatii de electrocasnice, frizeriile si saloanele de coafura, dar si firmele care ofera servicii de menaj sau de asistenta – ingrijirea copiilor, batranilor sau a persoanelor cu dizabilitati. Totul pentru ca cei ramasi fara un loc de munca sa se recalifice, sa isi gaseasca un altul, iar patronii sa fie impulsionati sa ii angajeze.

Putem iesi din criza modernizati

E un paradox, dar Romania ar putea iesi din criza mai moderna. Comisia da bani pentru interconectarea retelelor energetice, pentru infrastructura si dezvoltarea unor retele de internet broadband, de mare viteza. Si da 5 miliarde de euro pentru asta, in numai 2 ani, 2009-2010. Mai mult, ea vrea sa stimuleze investitiile in tehnologii verzi din domeniul industriei auto, pana in constructii.

Am putea vedea subventii directe sau indirecte pentru achizitionarea unor autoturisme mai prietenoase cu mediul sau pentru stimularea unor constructii mai eficiente din punct de vedere energetic.

Mediul de afaceri ar putea fi un mare castigator al acestui plan de relansare economica. Totul e sa aiba proiecte, la fel ca si autoritatile publice. Banca Europeana de Investitii si-a suplimentat pachetul financiar destinat imprumuturilor acordate IMM-urilor de la 10 miliarde de euro la 15 miliarde anual, deci 30 de miliarde pe perioada acoperita de planul de relansare. Mai mult, Comisia mai da 1,5 miliarde de euro pentru retehnologizarea micilor companii europene, pentru ca ele sa devina...cum altfel?... “mai verzi”.

Si ca sa ne incurajeze sa intram in afaceri chiar si in acesta perioada economica tulbure, infiintarea unei firme sa va face in maxim 3 zile, cu costuri zero.

Vesti bune, dar si o mare responsabilitate pentru viitorul guvern

Compatimim viitorul guvern pentru faptul ca va conduce o Romanie in criza economica? Avem si vesti bune pentru el. Toate masurile din planul de actiune il vor ajuta. Ba mai mult, Comisia va fi mult mai intelegatoare in urmatorii doi ani privind un eventual deficit bugetar. Daca el nu depaseste decat “cu cateva zecimale” limita admisa de 3% si doar pentru un an de zile.

Aceasta ingaduinta apare atunci cand banii sunt cheltuiti pe investitii in infrastructura, pe “inverzirea” economiei, nu cand sunt aruncati pe fereastra prin niste majorari de salarii cu 50%. Asta ca lucrurile sa fie clare! Altfel, Comisia ne poate da cu rigla la palma si poate incepe o procedura de deficit excesiv.

Prin urmare, putem beneficia foarte mult de pe urma planului de relansare economica al Comisiei. El va fi probabil adoptat de statele membre la Consiliul din 11-12 decembrie, intrucat au existat consultari cu marile capitale europene si inainte de prezentarea lui.

Trebuie sa facem proiecte, ca banii vor veni mai repede si mai multi. Scopul este atragerea investitiilor, care duce la pastrarea sau crearea de locuri de munca, reduceri de impozite, care vor duce la o crestere a consumului si incet-incet economiile isi vor reveni. Spun ca avem o multime de bani la dispozitie, numai sa facem proiectele sa ii atragem?

E adevarat, dar trebuie sa nu uitam un lucru: oricare ar fi guvernul vare va veni la putere dupa 30 noiembrie, nu trebuie sa uite ca avem un mecanism de monitorizare si cooperare pe justitie. Si daca nu arata rezultate in lupta anticoruptie – rezultate care in ultimele luni lipsesc cu desavarsire, iar Comisia a remarcat asta – s-ar putea ca accesul la bani sa ne fie limitat.

Avem deja exemplul Bulgariei si precedentul stabilit de masurile luate impotriva ei, avem fonduri sistate pe SAPARD, iar singura modalitate a Comisiei Europene de a ne pedepsi si a ne determina sa avem rezultate convingatoare in lupta anticoruptie este sa “ne atinga” la bani.

Asa ca, pe langa proiecte, e nevoie si de vointa politica de a lupta impotriva coruptiei, o vointa tradusa in actiuni, nu doar in declaratii.