Vosganian era cand cavalerul apocalipsei, cand gardianul unei economii infloritoare. Stolojan era cand mesia pentru profesori, cand profetul cataclismului economic programat fix la 1 ianuarie 2009. Marti seara la GDS s-au infruntat doi finantisti plini de lozinci contradictorii. Putea fi o dezbatere excelenta, intrebarile au fost bune. Dar raspunsurile au fost proaste, asa ca dezbaterea a parut si ea slaba. Nu vom afla niciodata exact cand ne va lovi criza pentru ca Romania traieste o continua criza a cifrelor. N-avem repere clare, ci statistici discutabile si discursuri politice paralele. Un singur lucru pare sigur: stim ca nu stim nimic.

Varujan Vosganian n-a reusit sa explice de ce Guvernul nu poate majora salariile profesorilor daca cifrele cu care s-a inarmat de la Institutul National de Statistica sunt corecte. A fluturat ca de obicei cresteri ametitoare de PIB, productie industriala. Romania a castigat masiv, a mai spus Vosganian, inclusiv din datoria externa: “cei 40 de miliarde de euro au adus un plus de 200 de miliarde de euro, fiecare 1 euro imprumutat a adus 5 euro in plus”. Uluitor, nu?

De laptele si mierea guvernarii liberale, tot Vosganian a spus-o, s-au infruptat toti: cultura, pensionarii, universitatile (mai ales Universitatea din Iasi unde el insusi preda, dupa cum a admis cam neinspirat). Pai daca e asa, cum de nu s-au mai gasit bani pentru profesori? Il asculti pe Vosganian, tinzi sa-l crezi, vorba lui Andrei Cornea, dar n-ai cum sa inghiti explicatia ca salariile profesorilor majorate cu 50%, tocmai ele, vor sabota prosperitatea Romaniei.

La fel cu Stolojan. Vitaminizat si vindecat de surmenajul campaniilor trecute, fostul premier a inclus in softul sau contabil doua operatiuni pur si simplu incompatibile: o majorare cu 50% a salariilor profesorilor, deci o cheltuiala masiva, si un program anticriza, deci austeritate bugetara.

O incoerenta logica speculata rapid de Vosganian: mariti salariile profesorilor si apoi veniti cu program anticriza? Veti aplica 50% in prima saptamana de guvernare? Va asumati public demisia in caz ca nu puteti? N-a primit un raspuns clar.

Pe Stolojan tinzi sa-l aprobi din nou. Pare de bun simt cand acuza Guvernul PNL de cheltuieli iresponsabile, Loganuri, bani pentru clientala din primarii. Sare perfect justificat in apararea profesorilor. Dar nici pe el nu-l poti crede pana la capat. Tot Stolojan profeteste sumbru ca “petrecerea s-a terminat, de la 1 ianuarie vom avea altfel de Romania”. Si atunci, mai cheltuim cu profesorii sau tinem banii la pusculita?

Din cifrele sale aflam ca firmelor a inceput deja sa le mearga prost. In schimb, Vosganian ne spune ca totul a mers extraordinar si ca, daca liberalii vor ajunge din nou la guvernare, economia va dudui mai incetisor, dar va fi tot bine: “ultimii ani de crestere economica sunt reteta pentru perioada urmatoare”.

Din categoria retorica politica, am retinut explicatia lui Vosganian: m-am opus majorarii cu 50% pentru ca eu sunt garantul securitatii financiare a Romaniei. Si replica lui Stolojan: de ce n-ati mers atunci in parlament, in ziua votului, sa le explicati asta? Doar sunteti gardianul securitatii financiare. Din retorica lor, n-am aflat insa mare lucru.

La fel cum fara un raspuns coerent a ramas o alta intrebare adresata lui Vosganian: de ce ati trecut peste decizia Curtii Constitutionale? A fost insa randul lui Valeriu Stoica (PD-L) sa atace: “Guvernul a infirmat si vointa Parlamentului si vointa Curtii Constitutionale. Este un act de dictatura a Executivului, fara precedent in Romania. Este cel mai grav abuz de putere din ultimii ani.” Scurt, clar, evident dar contemplativ.

De la SAR, o intrebare buna catre amandoi: vor creste taxele? Vor creste impozitele? N-am aflat precis, nici de la unul, nici de la altul, desi pentru mine, cetatean, asta e o problema fundamentala. Alfel spus, n-am aflat cum e posibil ca PNL sau PD-L sa nu creasca taxtele daca toti sunt de acord ca, inevitabil, criza ne va lovi si pe noi.

In fine, au fost si alte interventii foarte bune: Cristian Preda, Ilie Serbanescu, etc dar n-avem loc aici. Pe fond, am asistat la doua discursuri schizoide, PNL si PD-L, perfect paralele, din care au lipsit cifre si repere clare.

Final simbolic dupa doua ore de discutii: Stolojan spune ca productia industriala a scazut, Varujan ca a crescut. Sanatate si la revedere.

Ce putea ilustra mai bine nebunia in care traim? Falsificarea continua a realitatii, distorsionearea adevarului, interpretarea abuziva a faptelor – acestea sunt marile noastre probleme. In Romania, totul poate fi pus la indoiala. In tara aparentelor, totul e nesigur. Nu stim daca avem crestere economica adevarata sau falsa, daca avem putere sau opozitie, e tot mai greu de deslusit cu cine joaca societatea civila, nu stim daca productia industriala a crescut sau a scazut sau daca marea criza vine sau a trecut deja.

Un singur lucru pare sigur: stim ca nu stim nimic. Ei, insa, stiu. Fiecare altceva, dar stiu, ca de aia vor sa ne conduca.

Pentru cei care se vor grabi sa acuze: nu, nu toti sunt o apa si-un pamant. Eu inca mai cred ca sunt diferente intre negru si alb, intre un partid si altul, si ca Romania trebuie sa voteze pe 30 noiembrie.

Chiar daca diferentele sunt tot mai greu de sesizat, alte solutii n-avem. Cred ca nu vom alege simple partide. Cred ca Romania va face peste cateva saptamani o mare optiune: intre Vest si Est.

P.S. Lui Pavel Lucescu de la Cotidianul ii miroase a mucegai la GDS, ca si cand acolo ar fi problema, nu la politicieni. Accentul mi se pare gresit pus. Altii au mirosit marti seara a mucegai la sediul GDS din Calea Victoriei. Au existat toate premisele unei dezbateri de calitate. Calitatea dezbaterii insa l-a dezamagit crunt pe domnul Lucescu. De acord, slaba. Dar m-as fi asteptat sa-l bucure ca scapa de icnetele si onomatopeele dezbaterilor televizate si ajunge pe un taram mai articulat. Lucescu spune ca regreta cele doua ore petrecute la GDS. Asta inseamna ca, dupa fiecare emisiune TV la care participa, domnul Lucescu e distrus, ravasit, incapabil sa scrie trei zile. Nu i se pare ca acolo, in primul rand, se degradeaza pe zi ce trece dezbaterea publica, ca acolo nivelul discutiilor coboara periculos? Iar daca la GDS i-a mirosit a mucegai, la Realitatea sau Antene nu-i muta nasul candidatii si jurnalistii coprofagi?