In ultimele luni, s-a produs un fenomen destul de straniu: defectiuni majore in tabara conservatoare (chiar neoconservatoare) dinspre zona republicana catre Barack Obama. De asemenea, a avut loc si o reorientare catre Obama a unor figuri importante din reteaua libertariana, mai ales ca urmare a ceea ce este perceput drept abandonarea doctrinei guvernamintului minimal si promovarea in ultimele saptamini de catre George W. Bush a ceea ce unii numesc “socialism with a country-club face”. Una din cauzele formarii grupului de “obamacons” este insatisfactia legata de alegerea pentru candidat la functia de vicepresedinte a guvernatoarei statului Alaska, Sarah Palin.

Daca nimeni nu se indoieste de pregatirea lui John McCain pentru a fi commander-in-chief, lucrurile sint departe de a sta astfel in legatura cu partenera sa de tichet republican.

Apoi, retorica anti-elitista si chiar anti-intelectuala a Sarei Palin a generat nedumeriri si chiar iritare intre comentatorii de orientare conservatoare gen David Brooks (“New York Times” si PBS) ori George Will. Tot in favoarea lui Obama s-au pronunta Francis Fukuyama, autorul celebrei carti “The End of History” si Ken Adelman, mult timp negociatorul sef pe probleme de dezarmare in anii adminstratiilor Reagan si Bush-Sr.

Intr-un articol recent, Anne Applebaum, editorialista la “Washington Post” si sotia ministrului de externe polonez Radek Sikorski, autoarea unei cutremuratoare istorii a Gulagului, isi marturisea si ea dezamagirea in raport cu campania relativ haotica a lui McCain si mai ales legata de Sara Palin.

As mai aminti reactii similare din partea lui Christopher Buckley, romancier si jurnalist, care a fost practic rugat sa plece de la “National Review”, revista fondata de tatal sau, celebrul intelectual conservator William F. Buckley, dupa ce si-a anuntat optiunea pentru Obama.

Chiar si Charles Krauthammer, unul dintre cei mai rigurosi analisti neoconservatori, a vorbit in termeni relativ elogiosi despre capacitatea candidatului democrat de a proiecta imaginea unui om de stat calm, rational, ponderat. Pe de alta parte, Leon Wieseltier, de la “The New Republic”, desi a anuntat ca va vota pentru Barack Obama, nu si-a ascuns temerile legate de refuzul acestuia de a recunoaste succesele repurtate in ultimele luni in Irak si mai ales de relatia cu diversi radicali care nu s-au cait vreodata pentru cuvintele si faptele lor.

Amintesc aceste lucruri pentru a sublinia ca peisajul ideologic al acestor alegeri nu este monocromatic ori prefect previzibil. Ramine insa faptul ca ales, inainte de orice, este ales Presedintele, nu vicepresedintele SUA. Or, la capitolul experienta, John McCain se situeaza intr-un alt univers decit Barack Obama. Chestiunea este ca, poate in special datorita crizei economice, americanii par sa doreasca o schimbare generationala care sa puna capat perioadei de dominatie a asa-numitilor baby-boomers.

McCain are sprijin masiv in clasa de mijloc, cita vreme Barack Obama are evident suportul minoritatilor (inclusiv hispanicii), al mediilor academice (profesori si studenti) si a unei coplesitoare parti din mass-media. Obama a reusit sa mobilizeze de partea sa deopotriva profesariatul si comentariatul. S-a uitat fulgerator si convenabil pentru zona stingii liberale cit de mult s-a opus McCain la unele din masurile cele mai disputate ale Administratiei Bush.

Barack Obama beneficiaza acum de o campanie de glorificare fara precedent. dar, daca va fi ales, americanii si cetatenii din alte tari care sint entuziasmati de candidatura si retorica lui, vor constata ca presedintia are limite, ca Obama nu va ceda, nu poate ceda la un numar de chestiuni vitale, inclusiv cele legate de razboiul impotriva terorismului.

Dupa cum nu va participa la redistribuirea globala a veniturilor tarilor dezvoltate, asa cum cer diversele Forumuri Sociale. Dupa citeva luni de aplauze si aclamatii, ca si cazul lui Bill Clinton, va urma desteptarea si recunoasterea faptului ca, cel putin la nivelul politicii externe, diferentele intre McCain si Obama sint departe de a fi atit de pronuntate cum au aparut in timpul acestei campanii.

Washington, DC

4 noiembrie 2008