In chestiunea majorarii salariilor profesorilor, seful statului a invins Guvernul cu propriile lui arme. L-a pulverizat cu predicate simple, perfect logice si corecte. Gaseste Tariceanu 2 miliarde pentru administratiile locale? De ce n-ar avea bani pentru profesori? Amintiti-va de veniturile obscene din unele agentii guvernamentale. Premierul a simtit nevoia sa tina teorii liberale despre performanta posibila cu manageri bine platiti. Basescu ii da dreptate cu entuziasm si zice ca adevarul liberal vine manusa profesorilor. Se plange Tariceanu ca banii pentru salarii vor frana investitiile in scoli? Basescu tamponeaza Guvernul cu incapacitatea de a cheltui banii europeni: aia sunt bani controlati, spre deoseberie de banii de la buget, mai usor de furat.

Retorica e buna, dar cand vorbim de bani, mai bune sunt cifrele. Nimeni n-a facut pasul urmator. Cat costa, de fapt, majorarea salariilor profesorilor in 2008? Dupa unele calcule, 160 de milioane de euro. Nici un cent in plus. Sunt bani la buget? Pai Guvernul tocmai ne-a demonstrat ca sunt, scotand din fondurile de rezerva 600 de milioane de euro transformate in fonduri de campanie electorala pentru primarii PNL si PSD.

Potrivit unor surse, Guvernul pregateste in luna noiembrie o noua cheltuiala de 1,5 miliarde de RON, adica alte 400 de milioane de euro, tot pe post de perfuzii electorale. Acestea de ce n-ar fi cheltuieli iresponsabile, revarsarea milioanelor de euro catre primarii PNL si PSD nu mai inghenuncheaza Romania? De ce nu vorbeste premierul Calin Popescu Tariceanu in cifre clare? Vineri seara, a proiectat obisnuitele viziuni apocaliptice, a profetit cataclisme economice si prabusiri cosmice. A evitat insa demonstratii contabile pentru ca ele, calculele, s-ar intoarce impotriva lui.

De fapt, liberalii sunt victimele propriei demagogii. Sa recapitulam. Cu ochii pe voturile pensionarilor, PNL si PSD au stors bugetul marind in valuri pensiile si nu mureau de grija economiei. Atunci, Basescu le-a cerut sa indice surse de finantare, el si PD-L au pierdut, liberalii au marcat puncte. Mai simplu spus: cand mituirea unui segment de alegatori – pensionarii – le-a adus lor, liberalilor, procente, totul a fost ok. Cand adversarii de la PD-L aliati, ce ironie, cu PSD, au mituit ei un segment important de alegatori – profesorii – liberalii se cauta in buzunare. Problema lor este ca adevrsarii politici au marcat la momentul oportun, cu cateva o luna inainte de alegeri, avand sanse sa-si treaca in cont procente bune.

Acest comportament duplicitar le anuleaza astazi credibilitatea. Orice ar spune, nu mai conving. Alegatorii se vor gandi, ajutati putin de Basescu, tot la salariile judecatorilor, medicilor, diplomatilor, toate marite perfect responsabil. Se vor indigna, indemnati de seful statului, amintindu-si de Loganurile de 70.000 de euro cumparate de politisti si mai responsabil.

Pana mai ieri, liberalii se inchinau Parlamentului si il somau pe seful statului sa-i recunoasca legitimitatea. Acum, acelasi Parlament, altfel dusmanul de moarte al presedintelui, a votat in unanimitate cresterea salarilor profesorilor. Putea visa Traian Basescu la mai mult? Iata-l: se inchina legii, Curtii Constitutionale si Parlamentului. Ce i se mai poate reprosa? Ca a batut demagogia Guvernului cu o demagogie mai sofisticata, perfect argumentata, logica si, in esenta, corecta?

In fine, cateva intrebari: procentele castigate de Traian Basescu se vor contabiliza automat la candidatii PD-L? De unde stim asta? Cat va pierde PNL? Uninominalul n-a fost inca probat. Efectele lui, un mare mister. Ce rol mai joaca partidele, Guvernul, Traian Basescu in economia unor colegii pulverizate si pestrite, in care profilul candidatilor parca incepe sa conteze mai mult decat imaginea si zgomotul produs de fabricile clasice de voturi?