Parerea mea, dar nea Nicu Vacaroiu va ajunge sef la Curtea de Conturi cu un salariu de 4000 euro pe luna, plus pensia de 1200 de parlamentar. Nu-i rau, asa-i? Cel mai interesant moment- aproape istoric, as zice- va fi insa acela in care Tariceanu cu minuta lui fina va semna numirea acestuia in functie. Ca PNL-ul s-a transformat in agent electoral al PSD, se vede chiar si prin ochelarii pensionarilor. Intrebarea e insa daca din troc face parte si postul de prim-ministru, asa cum se aude. Dar tot raul spre bine, din motive de uninominal, sinecuri sau afaceri, dinozaurii se retrag pe capete. Corect ar fi ca Tariceanu sa aiba grija si de Iliescu si sa-i asigure si lui o batrinete indestulata.

Ce-i leaga pe nea Nicu Vacaroiu si Calin Popescu Tariceanu? Dar pe Iliescu si Norica Nicolai, pe Hrebenciuc si Olteanu? Printre altele, viitorul comun la guvernare. Acesta este motivul pentru care liberalii s-au angajat de facto intr-o campanie desantata si inconstienta pentru a-si sprijini fratele mai mare sa scoata cit mai multe procente in alegeri. Dusmanul, ca si scopul sint comune. Alta explicatie pur si simplu nu exista pentru ceea ce se intimpla in acest final de mandat.

Avalansa de pomeni electorale ar face sa paleasca de invidie orice guvern de stinga. Cea mai simpla analiza arata similitudini uluitoare intre comportamentul cabinetului Nastase dinainte de alegerile din 2004 si cel al lui Tariceanu de acum. A marit Nastase in avans cu doua luni pensiile cu 10%, le mareste si Tariceanu, a dat Nastase salarii crescute profesorillor, da si Tariceanu.

Premierul este vizibil deranjat de faptul ca presa, analistii economici si electoratul informat si activ, ii aprecieza guvernarea ca una de stinga. Degeaba incearca sa convinga ca aceste masuri "se impuneau" si erau "necesare", ca totul este sustenabil si liberal, iar economia o sa duduie in ciuda crizei mondiale. Nu tine. De altfel, stie si Tariceanu, stie tot cabinetul, tot partidul, ca nu tine. Problema e ca nu le pasa.

Liberalilor nu le mai pasa cam de doi ani incoace. Au vrut sa ramina la putere si au reusit. Acum vor sa reajunga la guvernare, chiar si prin subsolurile palatului Victoria, si inteleg ca fara sa sustina PSD in campanie nu au sanse. Sint dispusi la orice. Asa cum nu au avut ezitari sa-si puna doctrina si inaintasii sa stea capra in fata fostilor adversari: Nastase, Iliescu si intreg FDSN-ul, doar ca sa mai tocaie la tita puterii, asa nu vor avea niciun scrupul in a fi agentul electoral al PSD.

Trocul dintre cele doua partide nu va fi facut public niciodata, asta nu inseamna ca el va ramine ascuns. Pentru ca dincolo de discursuri, acuze si mojicii, faptele sint incontestabile si nu pot fi rastalmacite. In plus, pe masura ce se apropie alegerile trocul este devoalat.

S-ar fi asteptat cineva ca PNL, cel care ragusea in 2004 urlind impotriva coruptiei si a obrazniciilor lui Nastase fata de Comisia Europeana, sa voteze cot la cot cu PSD toate legile care pun Justitia pe butuci si sa semneze alaturi de Vacaroiu scrisorele de infierare catre UE? Trecea, oare, cuiva prin cap ca liberalii vor ajunge sa guverneze dupa sarcinile trasate de Hrebe si Geoana? Isi inchipuia cineva ca Roman va fi uns secretar de stat si candidat, iar Vacaroiu sef peste Curtea de Conturi? Sau Chiuariu si Fenechiu vor constitui emblema liberalismului?

In cele doua luni ramase pina la alegeri, vor urma multe surprize. Direct proportionale cu miza, banii de la buget si cu numarul functiilor. Marea imparteala e doar la inceput. Episodul cu nea Nicu Vacaroiu si Liviu Mihaiu e doar unul de etapa. Care spune insa multe despre ce va urma.