Un caz emblematic pentru Romania de azi, tara nesimtirii eterne: cazul Alice Draghici. Langa ea putem aseza alti sinecuristi foarte activi in spatiul public: Liviu Mihaiu, Petre Roman sau Mihaela Radulescu. Ce au ei in comun? Ce-i leaga? Nu-i leaga nimeni desi unele cazuri sunt de Parchet. Dar au ceva in comun: amesteca interesele personale cu functii publice sau bani publici. Sunt cel putin cazuri de coruptie morala. Unele revoltatoare, altele la limita indulgentei. Ii mai uneste ceva: pe ei, cea mai mare parte a presei ii trateaza cu manusi sau pur si simplu ii ignora.

Alice in satul fara caini. Avocata medicului Bradisteanu este un fel de judecator si avocat in acelasi timp. Ca membru in Consiliului National de Integritate, Alice Draghici controleaza si evalueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate. Ca avocata, il apara pe Serban Bradisteanu de o ancheta efectuata de institutia pe care ea insasi o cotroleaza, ANI. Incaseaza bani publici si onorarii private ca sa apere aceleasi cauze, dar de pe pozitii diferite. Pare perfect absurd, dar se intampla.

ANI a solicitat instantei sa-i confiste medicului Bradisteanu averea nejustificata, calculata la 3, 5 milioane de euro. Un inspector o acuza pe Alice Draghici ca, in calitate de membru CNI, a facut presiuni asupra sa pentru oprirea anchetei. De aici plonjam din absurd in ireal.

In mod stupefiant, avocata recunoasta senin, citata de Ziua, ca asa este: “Deci acesta a fost motivul deplasarii mele la ANI: sa le cer sa aplice acest text de lege, care este banal si pentru un student la Drept in anul I: penalul tine in loc civilul! N-au facut nicio verificare, pentru ca n-au avut nici timp si nici rabdare, ei trebuiau sa demonstreze ca au avut presiunile lui Alice Draghici si sa trimita dosarul in instanta! Eu am considerat ca suntem colegi si ca n-are cum sa-i supere un lucru pe care l-am facut deschis, public, si cu totala buna-credinta!”

In ce calitate s-a deplasat la ANI? In calitate de membra CNI care vegheaza la buna functionare a Agentiei de Integritate sau in calitate de avocat al medicului Bradisteanu? S-o credem cand ne spune ca membrul CNI Alice Draghici murea de grija Agentiei, nu cumva instituia sa greseasca stupid in primul sau caz instrumentat care, al naibii coicidenta, este si clientul avocatei Draghici?

Legea CNI o salveaza: nu prevede situatia de mai sus in mod explicit ca fiind in conflict de interese. Culmea culmilor este ca CNI are printre atributii si verificarea conflictelor de interese.

Insa nu vad de ce nu s-ar aplica, in cazul Alice, o lege valabila pentru toti: Codul Penal. Avocata, propusa de Partidul Conservator in Consiliul National de Integritate, ocupa o functie publica. Prin urmare, poate fi suspectata ca se foloseste de ea pentru o obtine avantaje in folos personal si in interesul clientului ei. Din toate datele de pana acum, cazul Alice Draghici miroase a trafic de influenta si abuz in serviciu.

Liviu Mihaiu si pestele cel mare. Dincolo de ce a scris deja Evenimentul Zilei despre viitorul Guvernator al Deltei nu stiu ce mai poate fi adaugat. Poate o tusa care lipseste din comentariul mult prea bland al Ioanei Lupea. “Piticu”, cum ii spun colegii lui Mihaiu, isi arata statura sa de jurnalist: foarte mica. Alaturi de el, alti cativa din trustul Realitatea reusesc performante uluitoare: sa fie simultan ONG-isti finantati masiv de Guvern si jurnalisti. Adica semnezi cu o mana contracte cu ministerul mediului, si cu alta scrii editoriale despre Guvern. Cu aer de profesionist impartial, Mihaiu realiza si emisiuni la postul public de televiziune. Astazi, impartialitatea lui, desigur, il face Guvernator.

Mihaiu a reusit performanta de a fi si jurnalist aparent onorabil si vanator de functii publice intr-un domeniu in care are interese de afaceri: Delta Dunarii. De-a lungul timpului, o parte din Catavenci si-au inselat proprii cititori servind interese particulare in timp ce jucau cu maxim tupeu rol de judecatori publici si paznici ai moralitatii. Au intins prea tare coarda. Toate interesele lor private, care se intersecteaza cu bani publici, ar trebui expuse public.

Petrica, esti cel mai bun. Petre Roman, vorba lui Traian Basescu, e cel mai bun. A reusit si el frumoasa performanta de a indeplini doua misiuni aflate intr-un conflict perfect. Este candidatul PNL in colegiul romanilor aflati la munca prin Europa si ocupa concomitent functia de Inalt reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate.

Premierul Tariceanu l-a numit la Cancelarie la scurt timp dupa ce PNL l-a facut candidat. Pe bani publici, candidatul Roman le va putea dovedi romanilor din Europa ca e cel mai bun. Veti spune ca e un simplu proces de intentie, ca vom afla in campanie daca Petre Roman se va folosi de functia publica.

Problema e mult mai simpla: nu vom putea determina niciodata cu precizie daca Petre Roman se plimba prin Europa, pe bani publici, in campanie electorala sau in misiune guvernamentala. Va fi intr-un conflict de interese continuu. Guvernul putea evita situatia numind in functie, la fel ca in cazul Guvernatorului Deltei, pe cineva fara un interes evident.

Mihaela, ne lasi? O pseudo-vedeta care ne invita sa ne lasam de fumat pe banii ministerului sanatatii intr-o campanie gandita de firma sotului sau pe care tocmai il lasa si care pare facuta special sa o lase cu gura cascata de invidie pe Andreea Marin. Cazul nu merita nici un rand in plus, doar o intrebare: cand ne vor lasa toate personajele de mai sus?