Ministrul justitiei Catalin Predoiu a fost sanctionat, in mai putin de o luna, atat din exterior, de Comisia Europeana, cat si din interior, de CSM, pentru cea mai importanta decizie din mandatul sau, in care nu s-a mai remarcat prin nimic altceva: numirea sefului DNA. Drept raspuns la aceste sanctiuni, Predoiu s-a incurcat in actiuni si explicatii contradictorii. Care este solutia onorabila pentru un demnitar in aceasta situatie?

A sustinut public ca Daniel Morar a condus excelent DNA, dar a decis sa-l schimbe. A sustinut ca, din pacate, selectarea sefului DNA este la bunul plac al ministrului, dupa care a procedat la selectarea Monicai Serbanescu dupa bunul sau plac, fara nici o regula si fara sa se consulte cu nimeni. A sustinut ca CSM ar trebui sa-l numeasca pe seful DNA, dar a ignorat votul negativ dat de CSM propunerii sale. Spiritul democratiei presupune o solutie de onoare pentru demnitarii care esueaza atat de grav in deciziile luate.

  • Prima contradictie. Comisia Europeana l-a avertizat public, acum o luna, pe ministrul justitiei Catalin Predoiu ca ar trebui sa-i acorde inca un mandat lui Daniel Morar la conducerea DNA. Argumentul? In fiecare raport de tara de trei ani incoace activitatea DNA a fost apreciata la superlativ de oficialii de la Bruxelles. Chiar Predoiu l-a apreciat la superlativ pe Morar la finele mandatului sau. Cu toate acestea, ministrul a propus-o pe furis pe Monica Serbanescu, fara a se consulta cu nimeni din sistem, nici macar, din minima politete, cu procurorul general Laura Codruta Kovesi. In afara unor aprecieri vagi asupra competentei acesteia, Predoiu nu a reusit sa explice convingator de ce ar fi mai perfomanta decat Morar la conducerea DNA. Cum poate conduce un parchet atat de dificil cum este DNA un procuror care n-a facut nicio ancheta penala? Intrebarea a fost pusa ieri si de membrii CSM, care n-au primit un raspuns lamuritor.
  • A doua contradictie. Predoiu nu s-a pus numai de-a curmezisul Comisiei Europene, ci s-a contrazis senin chiar pe sine si inca in aceeasi zi. Dimineata aprecia drept o  solutie firesca initiativa legislativa a Comisiei juridice a Senatului conform careia CSM ar trebui sa-l numeasca pe seful DNA, nu presedintele Romaniei. Cateva ore mai tarziu, CSM a avizat negativ propunerea lui Predoiu. Aviz considerat de ministru drept “o regretabila eroare”, deci ceea ce considera corect dimineata  a devenit “eronat” dupa-amiaza. Consecventa l-ar fi obligat sa respecte recomandarea CSM, chiar daca in prezent avizul este doar consultativ. Mai mult, a comis aceeasi gafa ca si predecesorul sau Tudor Chiuariu, care i-a cerut lui Basescu demiterea lui Doru Tulus, cu toate ca CSM nu era de acord cu propunerea lui.
  • A treia contradictie. Cu toate ca Monica Serbanescu nu a fost agreata de CSM pentru sefia DNA, Predoiu a declarat ca va inainta aceasta propunere sefului statului, desi raspunsul lui Basescu este cat se poate de previzibil. Argumentul sau este un sofism naucitor: nu-si poate permite sa-i ia presedintelui dreptul de a decide. Asta in conditiile in care tot Predoiu a considerat ca prelungirea interimatului la conducerea DNA este o solutie nefericita. Dupa care decide sa prelungeasca interimatul functiei lui Daniel Morar, prin faptul ca nu a cautat imediat un alt candidat pentru aceasta functie.
  • A patra contradictie. In momentul cand a anuntat candidatura Monicai Serbanescu la conducerea DNA a observat, “cu regret”, ca procedura nu este riguroasa, pentru ca presupune “arbitrariul” ministrului justitiei. Dupa care Predoiu a procedat in cel mai arbitrar mod cu putinta cand a ales-o pe Serbanescu. Cine l-a impiedicat sa-si elaboreze o procedura riguroasa de selectie, una nesupusa “arbitrariului”? Din cate stiu demnitarii trebuie sa creeze reguli, nu sa se lamenteze ca orice functionaras ca respectivele reguli nu exista.

Catalin Predoiu avea la dispozitie cel putin un model, cel prin care a fost selectat Daniel Morar la conducerea DNA. Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, nu l-a scos din palarie pe Morar, asa cum a procedat Predoiu cu Monica Serbanescu. A anuntat cu mai mult de o luna inainte ca procurorii care indeplinesc conditiile legale se pot inscrie pentru interviul organizat de minister. Ministerul a primit mai multe candidaturi.

Interviul consta in intrebari cat se poate de concrete. Candidatii trebuiau sa dea exemple de anchete complexe realizate de ei si sa explice modul in care au procedat, trebuiau sa ofere exemple concrete de modul in care au gestionat momente de criza de resurse umane etc. La interviu participa si un psiholog specializat pe recrutarea de resurse umane, adica un ochi strain, neimplicat in sistemul judiciar. In final a fost ales Daniel Morar, care a primit aviz favorabil de la CSM.

Data fiind seria de esecuri rasunatoare ale ministrului Catalin Predoiu suportate in mai putin de o luna in politica de administrare a justitiei apare cu necesitate logica intrebarea: care este solutia onorabila pentru un demnitar in aceasta situatie?