Pe Nastase nu-l dau pe dinafara nici inteligenta, nici caracterul si nici barbatia. Se ascunde ca un puisor proaspat iesit din clocitoarele de la Cornu sub fustele colegilor, de unde piuie disperat: "dosar politic instrumentat de Basescu". Dupa NUP-ul deputatesc nici macar viitorii lui alegatori din Mizil nu mai cred o asemenea bazaconie si sansele ca Nastase sa fie readus la statutul de simplu cetatean au crescut considerabil incepind de miercuri. Multumita cirdasiei penale, Nastase poate sa-si atirne in cui proaspetele aspiratii la putere. Desi au scapat de pericolul precedentului, nu si de cel al monitorizarii Comisiei Europene, parlamentarii si-au mai batut un cui in sicriu. La urmatorul sondaj vizind increderea romanilor, ei vor ajunge nu doar in spatele pompierilor, ca acum, ci si in urma vidanjorilor. Macar acestia lucreaza in slujba comunitatii.

Rezultatul era previzibil, dar el demonstreaza ca nici macar cu o majoritate simpla cei doi nu ar fi putut fi trimisi in fata justitiei. Faptul ca s-au adunat cu chiu cu vai de abia 120 de voturi arata nu doar dimenisunile cirdasiei penale, ci si dispretul acesteia fata de alegatori.

Un asemenea gest in prag de campanie ar putea fi sinucigas, in special in conditiile uninominalului, dar parlamentarii sint convinsi ca asa cum au putut batjocori legile si statutul de drept, asa ii pot pacali si pe alegatori. Mizeaza pe faptul ca au reusit sa arunce in derizoriu anticoruptia si ca pomenile si indiferenta vor atirna mai greu.

Socoteala e proasta, iar votul pentru Nastase se va transforma in bumerang. Din simplul motiv ca Bombonel a fost si este simbolul national al coruptiei, lacomiei si tupeului, pe care multi ar fi vrut sa-l vada tremurind prin salile de judecata, cu ochii la zeghe. Macar atit. Pe de alta parte, zidul facut un jurul lui arata unde se gasesc adevaratii vinovati pentru esecul luptei anticoruptie. Misterul a fost dezlegat si responsabilii au aparut sub turnesolul votului din Camera. Va fi greu de explicat in campanie refuzul de a-l trimite pe Nastase in fata judecatorilor si plasarea lui deasupra legii si a cetatenilor.

Daca deputatii-NUP nu ar fi bolnavi de propria maretie si infailibilitate, fiind astfel convinsi de realegere, daca nu ar fi atit de speriati de avertismentul nastasian "puteti fi voi in locul meu", ceea ce arata ca fiecare are ceva coruptie in subconstient si in conturi, o minima precautie si inteligenta politica, le-ar fi spus ca Bombonel trebuia dat prada judecatorilor si boborului intr-o abila demonstratie de respect pentru institutii. Intr-o tirzie, dar nu inutila, tentativa de refacere a propriei imagini si, de ce nu, de indreptare a coloanelor vertebrale inmuiate de prea indelungata pozitie sezut in fotoliile parlamentare. "Sacrificarea" lui Nastase i-ar fi "scos" de pe rabojul coruptiei.

Socoteala e proasta si pentru ca votul a dat apa la moara PD-L, singurul care si-a aratat lumii bilele, aflindu-se astfel deasupra suspiciunilor de tradare, dar si a lui Basescu. Tema coruptiei va prinde aripi si ea va fi, pe buna dreptate, speculata la maximum. Mai ales ca drumul spre noi si noi NUP-uri e de abia la primul kilometru de asfalt. Urmeaza Zambaccian II, Matusa Tamara, Pacuraru, spionajul lui Seres, Miki Spaga. Cu alte cuvinte, munitie la greu. Daca pina pe 13 august anticoruptia intrase in adormire, prin stradania coalitiei de la guvernare si a televiziunilor intoxicatoare, iata ca votul dat in apararea lui Nastase a readus-o pe culmi. Tot asa, baieti!

Dispretul fata de amarastean este direct proportional cu cel fata de Comisia Europeana. Asa dat cu tifla, mai rar. Nu doar ca dosarele "coruptilor la nivel inalt" n-au fost deblocate, asa cum a cerut apasat Comisia, dar li s-a pus cruce definitiv. Morar a fost schimbat cu o doamna consilier-trepadus a sistemului, iar colac peste pupaza, parlamentarii vor sa modifice si legea de numirea procurorilor sefi. Mesajul gen "ba pe-a voastra", pare o cerere cu antetul si stampila parlamentului pentru activarea clauzei.

Revenind la Nastase, este de remarcat dorinta maladiva de a-si taia craca de sub candidatura la prezidentiale. Reactiile jenante de pe blogguri si televiziuni, plus votul de miercuri i-au rapit orice sansa de a mai fi contracandidatul PSD al lui Basescu. O sa ramina cu dosarul politic in gura. Sa i-o fi copt de fapt adversarii? E clar, PSD doar lovit de delirum tremens il mai poate lansa in cursa pe Nastase-NUP.