Argumentele oferite ieri de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru inlocuirea lui Daniel Morar de la conducerea DNA par mai potrivite nivelului intelectual al lui Tudor Chiuariu, decat puterii de judecata a actualului ministru. Predoiu a apelat la doua tipuri de sofisme cand a argumentat inlocuirea lui Morar cu fosta consiliera a lui Ilie Botos, Monica Serbanescu.

Primul sofism folosit de Predoiu s-ar putea rezuma astfel: Daniel Morar e bun, e verificat, de aceea trebuie schimbat. Doua fraze consecutive din discursul ministrului ilustreaza contradictia perfecta. "Doresc sa afirm fara echivoc ca DNA este o institutie care a abordat cu determinare si lipsa de complexe lupta anticoruptie. De aceea, pe buna dreptate, DNA a fost notata ca una din institutiile cu activitate pozitiva in directia lansarii de anchete", afirma ministrul. In fapt, Predoiu procedeaza la o manipulare grosolana cu aceasta fraza cand vorbeste de "una din institutiile" apreciate pozitiv de Comisie in directia "lansarii de anchete". CE a apreciat doar DNA si Parchetul General din intregul sistem judiciar romanesc.

In continuare, Predoiu a preluat pur si simplu argumentatia folosita anul trecut de predecesorul sau, Tudor Chiuariu, atunci cand a incercat sa-l demita pe seful Sectiei a doua a DNA, Doru Tulus. "Ramane insa deschisa chestiunea eficientei institutiei si anchetelor. Aceasta se datoreaza absentei unor rezultate concrete in marile dosare deschise in ultimii trei ani". Mai la vale, Predoiu enumera cauzele care au blocat "marile dosare". Nici una dintre cauzele enumerate de ministru nu este imputabila DNA, ci Curtii Constitutionale sau Inaltei Curti de Casatie si Justitie. E drept ca pomeneste "lipsa de acuratete in cazul unor anchete", dar fara a oferi vreun exemplu concret.

Pentru a duce contradictia pana la ultimele consecinte, Predoiu conchide ca "experienta actualului procuror sef al DNA si angajamentul sau incontestabil in lupta impotriva coruptiei sunt elemente de care sistemul justitiei nu se poate dispensa". Tocmai asta a facut ministrul, s-a "dispensat" de Daniel Morar pentru o procuroare care n-a facut nici o singura ancheta penala in cariera ei.

Al doilea tip de sofisme folosit de Predoiu in argumentatia sa consta in identificarea unor "vulnerabilitati institutionale" care nu apartin DNA, ci unor texte de lege, acte normative pe care ministrul nici nu a incercat sa le modifice desi este titularul initiativei legislative in ce priveste sistemul judiciar. El a amintit "o arie extrem de mare de competente", care a condus la o "supraincarcare" a activitatii DNA. Corect, numai ca "aria competentelor" nu este decisa de DNA. In plus, singura competenta care ar putea fi "nespecifica" DNA ar fi evaziunea fiscala mai mare de un milion de euro. In rest, Directia investigheaza strict infractiuni de coruptie.

Ministrul a amintit si modul de recrutare a procurorilor DNA, "exclusiv pe baza unui interviu", care ar fi condus la cooptarea in institutie a unor "procurori fara experienta necesara". Din nou, este o prevedere legala, de care DNA nu este raspunzatoare. Cine l-a impiedicat pe Predoiu sa initieze modificarea statutului magistratului? Iar chestiunea experientei este discutabila din moment ca conditia minimala de acces in DNA o constituie cel putin 6 ani de vechime in profesie pentru procurorii care aspira la un astfel de post. Iar accesul pe baza de interviu este prevazut si pentru judecatorii care vor sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar daca in acest caz vechimea ceruta este dubla, de 12 ani. In acest din urma caz, chiar ministrul Predoiu a afirmat ca nu vede nici un inconvenient in recrutarea prin interviu, desi metoda lasa loc arbitrariului membrilor CSM.

Pentru a da mai multa "greutate" acestui tip de argument, Predoiu a afirmat ca "expertii Comisiei Europene s-au pronuntat in principiu impotriva recrutarii in magistratura prin interviu". Ministrul, intentionat sau nu, a incurcat borcanele: Comisia critica intrarea in magistratura prin interviu, nu promovarea la instante sau parchete superioare a unor magistrati deja calificati pentru asta.

Mai argumenteaza Predoiu ca, din pacate, in dezbaterea publica adesea problema DNA ar fi fost confundata cu persoana procurorului sef, or in Directie activeaza 120 de procurori, deci a lasat sa se inteleaga ca nu este chiar atat de important cine conduce aceasta structura de parchet. In aceasta logica, Ioan Amarie a fost un sef la fel de eficient si de "determinat in lupta anticoruptie" ca si Daniel Morar.

In ce priveste "apetenta excesiva pentru televiziune", care ar fi afectat "reputatia si credibilitatea institutiei", Predoiu iar a fost pe alaturi de subiect. Morar nu poate sa alunge pur si simplu operatorii TV care stau cat e ziua de lunga "la vanatoare" pe strada Stirbei Voda din simplul motiv ca acestia stau pe domeniul public, nu in curtea institutiei. In ce priveste "scurgerile de informatii" in mass-media, acestea se produc in orice tara din lume, indiferent ce masuri de ingradire a fenomenului ar lua un ministru sau altul. Iar DNA – o stie orice jurnalist care lucreaza pe domeniului justitiei – este chiar cea mai ermetica structura de parchet din Romania, de unde transpira cele mai putine informatii. Faptul ca presa este interesata tocmai de dosarele instrumentate de Directie nu poate fi retinut insa ca "deficienta manageriala" a lui Daniel Morar.

In fine, faptul ca ministrul i-a oferit lui Morar un premiu de consolare constand intr-un post de "inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pe langa Comisia Europeana" e pur si simplu o insulta. Altfel nu poate fi interpretata intentia de a-l transforma pe seful DNA intr-un soi de postas de "rang inalt".