Zilele trecute a aparut un sondaj INSOMAR, conform caruia dl Basescu conduce in optiunile de vot pentru postul de presedinte cu 58%, iar PD-L e pe primul loc, cu 38%, in intentia de vot pentru parlamentare. Sondajul a fost intampinat imediat cu neincredere, pe cat pot spune tocmai din pricina acestor cifre. Institutul de sondare e acuzat ca le-ar fi umflat, la comanda lui Sorin Ovidiu Vantu, eventual chiar la comanda de la Cotroceni, ca sa iasa bine presedintele si partidul sau, scrie Doc, pe blogul lui.

Argumentul pentru aceasta acuzatie se bazeaza pe precedent : s-au mai vazut sondaje trucate, s-au mai vazut sondaje in care PD iesea mult mai bine decat au iesit in alegeri. Ambele afirmatii sunt reale. Se stie ca sondajele pot fi manipulate (mai ales de cei care le platesc), e usor sa demonstrezi ca astfel de alterari de rezultate s-au facut, de exemplu din diferenta mare intre rezultatele obtinute de diferite institute. De asemenea, e adevarat ca exista precedente la alegerile din 2007.

Or, …tocmai aici e problema. La alegerile europarlamentare, am avut PD creditat cu 35, 37 sau 38%. Insa aceste cifre au fost furnizate de trei institute de sondare diferite, INSOMAR-ul lui SOV nefiind printre ele! A considera ca toate aceste trei institute au conspirat la comanda politica si si-au trucat datele sondajelor in sprijinul PD este la fel de deplasat ca acuzatia cu semn contrar, adusa dupa alegerile respective de dl Boc: si anume ca cele trei institute ar fi conspirat la comanda politica sa falsifice datele sondajelor in detrimentul partidului sau.

In ce ma priveste, merg pe explicatia cea mai simpla: eu cred ca cele trei institute nu au falsificat atunci nimic si au publicat exact intentia de vot pe care o sondasera. Asta nu demonstreaza ca sondajul INSOMAR de acum e perfect autentic, desigur, dar lasa acuzatia fara argument, la stadiul de speculatie.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.