Coalitia PSD-PNL s-a pus cu burta si pixurile pe impartirea colegiilor (gerrymeandering), descoperind dupa 200 de ani de la ingenioasa inventie americana - reglementata drastic intre timp - beneficiile decupajului politic. Cum primii pasi sint intotdeauna mai impiedicati, baietii lucreaza primitiv, bagind forfecuta peste munti, ape si orase, taind caile de comunicatie si ridicind ziduri ale Berlinului intre strazi invecinate. Trei sint criteriile de baza: impartirea frateasca liberalo-pesedista a colegiilor in functie de numarul de primari detinuti, de candidatii veritabili si de iepurasi si izolarea PD-L. Reusita e deplina, pentru ca 322 e un numar fatidic. Bomboana pe coliva gerrymeanderingului e guvernul PSD din penumbra lui Geoana, in care dosariabilii, baronii si puiutii lor au fost asezati provizoriu.

Daca pe vremea lui Caragiale cistiga cel care numara voturile, in timpurile moderne victorios iese cel care decupeaza harta electorala. Bravii politicieni din coalitia care domina parlamentul au trecut la treaba sub deviza "gerrymeanderim pentru noi si aliatii nostri". Rezultatul l-ar face sa se inverzeasca de invidie pina si pe inventatorul de la 1812 al sistemului. Colegiile asa-zis uninominale au cele mai diverse si inedite forme, sfideaza geografia si demografia, trec muntii si riurile, sectioneaza precum Ciomu orasele si comunele, despart, ca zidul Berlinului, familii si prieteni.

Dar marea izbinda, contraindicata prin tari care au probat hainele cele noi ale gerrymeanderingului, sint colegiile "fisii". Lunguiete, subtirele ca firul de ata, ele se strecoara serpeste pe unde nu te astepti. Explicatia stiintifica a fenomenului se regaseste in numarul de primari si consilieri judeteni detinuti de PSD sau PNL, in numarul de comune favorabile unuia din cele doua partide. Cele mai ilustre exemple de" fisii" decupate cu intelepciune sint, deocamdata, prin judetele Ilfov, Giurgiu, Cluj. Rezultatul general al impartelii este ca PSD si PNL detin dominatia in colegii.

Negocierea s-a facut tinind cont si de criteriul "colegiului cu dedicatie", bazat pe principiul "iepurasului". Mai exact, in colegiile rezervate pentru Miki Spaga sau Varujan Vosganian, de exemplu, contracandidatii acestora vor fi "iepurasi", care au sanse sa intre in parlament doar datorita scorului obtinut de partide. Pentru ca perversitatea sistemului de uninominal promovat de aceeasi alianta PSD-PNL, sta si in faptul ca prin redistributia voturilor, candidatii de pe pozitiile doi si trei vor putea sa devina si ei alesi ai neamului feliat cu forfecuta de taiat colegii. Acesta este motivul pentru care negocierea dintre cele doua partide a mers pina la detalii si pina la stabilirea candidatului si a iepurasului.

Un cuvint greu in transarea hartii l-au avut baronii si neamurile lor politice. Oprisanii, constantinesti, mazarii si dragnele de pe tot cuprinsul tarii nu doar ca au obtinut pentru partid colegii cu sanse reale de cistig, dar au si aspiratii de guvernare. In stadiul de guvern din penumbra lui Geoana, baronii si baronasii, dosariabilii curatati de necazuri si specialistii de trista notorietate au fost deja inscaunati. Fratele lui Mazare conduce Turismul, normal, din moment ce a obtinut pentru Raducu 20% din actiunile Companiei Maritime, Dragnea va fi la Administratie, Ponta la Justitie, Sirbu la Agricultura si Oprisan pe la Finante.

Armonia acestui guvern de baroni, iata, in sfirsit o noutate si in politica noastra, poate fi destabilizata doar de pretentiile liberalilor. Greu de crezut ca acestia vor renunta la niste performeri precum Adomnitei, Pacuraru, Vorganian si David. Sa nu uitam si de Marele Chiuariu care a promis ca revine sau de Norica, eterna aspiranta la un post. Combinatia dintre guvernele din umbra PSD si PNL ar putea, intr-adevar, sa dea tarii Comitetul Central de care aveam nevoie ca de inflatie.

Iata citeva exemple de imparteala a colegiilor, asa cum le-au dat colegii de la Cotidianul:

Judetul Giurgiu: Colegiul 1- PSD 9 primari, PNL 8, PDL 2, Colegiul 3-PSD 7 primari, PNL 5, PDL 3.

Judetul Gorj: Colegiul 2- PSD are 10 din 17 primarii, Colegiul 3- PSD are 11 din 18 primarii, Colegiul 4- PSD are 6 din 11 primarii.

Judetul Iasi: Colegiul 1- PNL 6, PDL 5, PSD 4, Colegiul 2- PNL 8 primarii, PSD 3, PDL 2, Colegiul 3- PSD 6 primarii, PDL 4, PNL 3, Colegiul 4- PSD 5 primarii, PDL 4, PNL 3, PC 2, Colegiul 5- PSD 5 primarii, PDL 2, PNL 2, Colegiul 6- PSD 8 primarii, PNL 6, PDL 1, Colegiul 7- PNL 7, PSD 5, PDL 3, PNG 1. Muncipiul Iasi- 5 colegii, primar PSD

Judetul Bistrita: Colegiul 2, PSD 15, PDL 7, Colegiul 3- PSD 6, PDL 6, Colegiul 4-PSD si PDL cite 8, PNL 6, municipil Bistrita- PSD

Judetul Teleorman: in 5 din cele 6 colegii, PSD detine peste treisferturi din primarii.

Judetul Cluj: desi PDL conduce detasat in tot judetul, inclusiv municipiul Cluj, PNL si PSD au reusit sa obtina 3 din 6 colegii in care au cele mai multe primarii.

Olt: din cele 7 colegii pentru Camera Deputatilor, 5 sint dominate de PSD

Caras- Severin: PDL detine prima sansa, detinind dominatia in 4 din cele 5 colegii